New Age

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 476 woorden
  • 31 oktober 2003
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Opdracht zoek informatie over 1 van de gepresenteerde voorbeelden. Keuze: New Age november 2003
Bronnen: Boeken “NEW AGE een godsdiensthistorische en sociologische benadering” Stef Aupers en Anneke van Otterloo (2000) Sites http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=2915 http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/verslag.php?verslagid=101
Anders Stencil / muziek in les New Age muziek is muziek die niet gemaakt is om er bewust naar te luisteren; het is eerder de bedoeling om erbij te mediteren of uit te rusten. Sommige New Age musici combineren muziekinstrumenten met natuurgeluiden bij het maken van hun composities, zoals de voornaamloze Larkin, die een fluit en een synthesizer laat begeleiden door een moeder en een babywalvis (of andersom). Ook de oceaan wordt op deze CD's als instrument opgevoerd. De populariteit van dit ‘instrument’ heeft ook al geleid tot CD's waarop walsen van Strauss en symfonieën van Beethoven door golven begeleid worden. In deze muziek ligt de nadruk op eenheid en de harmonie, waarin als dragende ondergrond steeds de continuïteit hoorbaar wordt.

New Age is een heel breed begrip, dat een nieuw tijdperk inhoudt. De New Age-beweging benadrukt de eenheid van mens, natuur en ruimte. Zij kent een grote betekenis toe aan de gevoelsmatige benadering van problemen en zaken. De regenboog staat symbool voor de New Age, die geeft de verbinding van de mens met kosmische energieën aan. New Age is een geïnspireerd door andere godsdiensten en stromingen. Zoals de Oosterse godsdiensten, delen van het christendom, jodendom en de islam. En dan vooral de mystieke onderstromen. Ook het voorchristelijke geloof in Europa en het occulte of paranormale bereik spelen een grote rol.

Hoe denkt een New-Ager? Een New Ager denkt vindt dat de wereld te mechanisch is geworden. Zij draait teveel om werken, winst en geld. Iemand die in de New Age gelooft, hoopt op een nieuwe tijd. De New Agers hebben een soort haat-liefde verhouding met de natuurwetenschap. Ze bestempelen de wetenschap als te rationalistisch aan de ene kant, maar ze gebruiken haar aan de andere kant om hun eigen theorieën te 'bewijzen'. Verder is New Age een gekoppeld aan allerlei vormen van meditatie, oosterse geneeswijzen, astrologie. Kortom, het staat gelijk aan de zucht naar het mystieke en het mysterieuze. Een wereld die minder kil en zakelijk is, dan nu het geval is. De gemiddelde New Age-er wordt vooral als alternatief bestempeld. De New Age-er wil duidelijk anders zijn dan ander mensen. Ze hechten niet veel waarde aan materiële zaken, maar juist wel veel aan de geestelijke kant van het leven. New Age-ers komen vaak erg zweverig en 'van de wereld' over. Vandaar ook dat soms alles wat anders is, New Age wordt genoemd. Het doel van hen is vooral ‘zelfontplooiing’ en dat is voor iedereen anders. Voor iedereen betekent deze stroming dus al gauw iets anders, maar duidelijk is wel dat ze streven naar radicale verandering.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.