Joodse rituelen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas vmbo/havo | 628 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 383 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
383 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De Joodse rituelen

Joden hebben al eeuwen oude rituelen zoals de besnijdenis. Dat gebeurt al als het jongetje acht dagen oud is. Die begon met Abraham toen God hem vroeg om Ismaël te besnijden. Abraham kon moeilijk nee zeggen. Dat deden de Joden want dan konden mannen zich beter schoon maken. De Joden doen nog steeds aan de apartheid van een man en een vrouw, ze zijn nog steeds niet gelijk. Mannen zijn meer in een synagoge dan een vrouw omdat een vrouw niet vaak hoeft te bidden. Maar waarom is het dat een man de leiding neemt? Want een vrouw kan even veel.

De gaan de meeste rituelen gaat over eten. Er waren veel strenge wetten om te eten. Joden aten de kosjer dat betekent geoorloofd eten of drinken. Dat wordt door een rabbijn in de fabriek gecontroleerd. Een Rabbijn is iemand die heeft gestudeerd in de joodse theologie. Je kunt kosjer producten herkennen aan de kenmerk O.R.T dat betekent: onder rabbinaal toezicht. Dat bestaat al 20 jaar. De rabbijn keurt het alleen het eten als het voldoet aan 3 regels :

1- Er mogen alleen reine dieren gegeten worden. Dat betekent dat alleen dieren die herkauwen gegeten mogen worden bijvoorbeeld: schapen, koeien. Maar geen varkens.

2- Joden mogen geen vlees met bloed erin eten. Het wordt geslacht door een zogezegde sjocheet. Als er nog bloedresten over blijven wordt dat weg gehaald door de bevoegde kosjer slager. Het is echt veel werk om vlees klaar te maken. Ze beginnen met het vlees in het water te laten weken, dan er zout op doen en dan met een doek de laatste restjes weg halen om het dan op te eten.

3- Producten met melkbestanddelen mogen niet met vlees producten in aanraking komen. Daarom hebben Joden twee verschillende keukenplaatsen voor de vlees producten en de melkbestanddelen.

Bij de Joodse rituelen horen natuurlijk ook feesten. Er zijn een heleboel feesten. En dit zijn feesten die het belangrijkste zijn:

Chanoeka: Wordt ook het feest van het licht genoemd. Dit is een herdenkingsfeest. Het wordt in december gevierd. Het herdenkt: dat de joden meer dan 2000 jaar een belangrijke tempel weer in konden komen. Want het was eerst afgenomen door de Syriërs. Het belangrijkste bij dit feest is de menora, dan staan er 8 kaarsen op een rij .Er is dan een 9de kaars die de andere aansteekt. Elke dag wordt er een kaars aan gestoken door die 9de kaars. Het feest duurt dan ook 8 dagen. Op de laatste dag zijn alle 8 kaarsen aangestoken en worden er thuis spelletjes gedaan.

Het nieuwjaarsfeest: Dat wordt in het joods Rosj hasjana genoemd. Het is in september of oktober tenminste bij ons dan. Bij de joden is het altijd op 1 en 2 tisjrie.
Bij ons vieren we het met plezier dus met oliebollen, vuurwerk enz. Maar bij de Joden bekent het serieus vragen om vergiffenis om wat ze slecht hebben gedaan de afgelopen jaar.

Loofhuttenfeest: Dit feest wordt ook de Soekkoth genoemd. Dat houdt in dat je hutten van takken gaat maken. Daarna wordt het versierd door fruit en bladeren. Het is een herinnering aan de joden, die 40 jaar door het woestijn zwierven op weg naar het beloofde land .

Wat heel belangrijk is voor de Joden zijn de 10 geboden die Mozes van God kreeg. Toen hij aan kwam van Egypte met de vrije slaven ging hij de berg op en kreeg daar de 10 geboden van God. Dit zijn ze:
1. Ik ben de Here, uw God.
2. U zult geen andere goden hebben.
3. U zult geen valse eed afleggen in Mijn naam.
4. Gedenk de sabbatdag en houd hem heilig.
5. Eer uw vader en uw moeder.
6. U zult niet doodslaan.
7. Neem niet de vrouw of de man van een ander.
8. U zult niet stelen.
9. U zult niet liegen.
10. Wees niet jaloers.

REACTIES

T.

T.

Even een vraagje, weet je misschien wat een Religieus ritueel van de Joden is?

Groetjes, Tara

12 jaar geleden

..

..

die tien geboden kloppen niet :o

11 jaar geleden

M.

M.

De geboden zijn wel erg ingekort...

11 jaar geleden

S.

S.

en wat zijn de overgangsrituelen dan??:$

11 jaar geleden

P.

P.

het is niet waar zegt mijn levensbeschouwing docent

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.