Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Goed en kwaad

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2066 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Opdracht 1 – Kaïn & Abel.

Vraag 1: Denk jij dat er meer slechte dan goede mensen zijn in onze tijd?

Mijn antwoord hierop is nee, omdat er natuurlijk wel veel slechte dingen gebeuren, maar ook heel veel goede dingen. Voorbeelden van slechte dingen zijn: oorlog, dood en al dat soort dingen, maar als ik aan goede dingen denk dan kan ik veel meer dingen verzinnen: geboorte van nieuwe mensen, verjaardagen, liefde, goede cijfers en noem maar op. Ik denk wel dat er veel slechte mensen zijn, maar niet meer als goede mensen.

Vraag 2: Waarom heeft Kaïn zijn broer vermoord en wat was de reactie van God hierop?

Kaïn vermoorde zijn broer, omdat ze beide een offer gingen brengen aan god en het van Abel wel gewaardeerd werd maar dat van Kaïn niet. Hier was hij boos over en vermoorde hem toen. God was hier erg boos over en zorgde ervoor dat Kaïn nooit meer zijn akkers goed kon verbouwen en dat hij altijd een zwak en ziek mens zal zijn.


Vraag 3: Welke straf geef ik Kaïn?

Ik zal eerst uitleg willen waarom Kaïn zijn broer heeft vermoord. Dan zal ik heel erg boos op hem worden en wijzen op het foute wat hij heeft gedaan. Als hij dat dan weet zal ik hem ervoor straffen. De straf die ik hem dan zal geven is dat hij later niet gelukkig kan worden, omdat hij dat zijn broer ook heeft afgenomen. Een andere straf die ik hem ook zal geven is ook wat god bij hem heeft gedaan, dus ervoor zorgen dat hij nooit maar goed kan verbouwen. Dit vind ik een goede straf, omdat het veel om de rede dat hij straf moet krijgen te maken heeft.

Opdracht 2 – Wat vind jij van de film?

a)
- Walging: Hierbij denk ik aan hoe de leraar het meisje heeft misbruikt. Dit denk ik omdat ik dat echt een actie vind die ik zelf heel erg zal vinden als het bij mij zal gebeuren.
- Onbegrip: Hierbij denk ik aan hoe slecht mensen kunnen zijn. Ik snap dat niet, want natuurlijk kan je wel eens ruzie met iemand hebben en boos zijn, maar als je zulke vreemde gedachtes hebt kan ik dat niet begrijpen.
- Ontroering: Het ontroerde me heel erg dat het zo slecht ging met die vrouw. Het kwam hierbij weer allemaal door de duivel. Als ik eraan zal denken dat zoiets bij mezelf zal gebeuren zal ik ook helemaal gek worden.
- Herkenning: Dit gaat eigenlijk een beetje over het zelfde als ontroering. Het zal me heel erg lijken als ik ook psychisch zo de weg kwijt zal raken. Dus ik herken het wel dat het heel erg voor die vrouw geweest moest zijn. Ook al zal ik geen zelfmoord plegen, maar hulp zoeken.
- Blijdschap: Ik voelde wel een soort van blijdschap toen het zeg maar allemaal niet gebeurt, was en de man weer in het toilet stond. Dat kwam, omdat ik wel erg vond wat er met die mensen was gebeurd door de duivel.
- Verbazing: Ik was wel verbaasd toen de advocaat het toilet uitliep en het leek alsof het allemaal opnieuw zal gebeuren. Dit kwam denk ik, omdat het een vreemd eind van de film was.


b) Ik herken mezelf denk ik het beste in de advocaat. Niet omdat hij duivelse krachten heeft maar meer om het einde van de film, want als ik iemand zal moeten verdedigen waarvan ik zeker weet dat hij een meisje heeft verkracht zal ik dat ook niet doen. Dit vond ik erg goed van de advocaat.

Opdracht 3 – Een andere mening over goed & kwaad.

Vraag 1: Zijn mensen in hun diepste wezen goed? Is kwaad alleen maar iets wat ‘overwonnen’ moet worden, in jezelf?

Ik denk wel dat alle mensen goed zijn, maar dat mensen bijvoorbeeld omgepraat worden en zo kwaadaardig worden. Een voorbeeld hiervan is dat je als voorbeeld 10 000 euro krijgt als je iemand vermoord. Er zullen hierbij heel veel mensen zijn die ja zeggen. Dit komt omdat mensen van geld houden en denken dat als ze geld hebben, ze ook een goed leven hebben. Hier kan ik mezelf ook wel in plaatsen, maar ik zal er echt niemand voor vermoorden. Ik denk dat als mensen hulp gaan zoeken nadat ze dit soort dingen gedaan hebben ze het niet nog een keer zullen doen. Ik denk dus dat mensen het kwade van binnen wel kunnen overwinnen.

Vraag 2: Omschrijf kort de 4 visies en beschrijf daarna met welke je het, het meeste eens bent?

1. Mensen zijn geschapen en zijn vrij in wat ze doen. Dus kunnen ze zelf weten of ze kwaadaardig zijn.
2. Mensen zijn door God geschapen en hebben het kwaad al in zich zitten. Hierbij ben je nou eenmaal wel of niet kwaadaardig, dit wordt dus door God bepaald.
3. Er wordt ook gedacht dat er een engelen en een duivelen wereld is. Bij deze visie ben je goed of kwaad zijn.
4. De laatste visie is dat God 2 handen heeft, 1 om te scheppen en 1 om te vernietigen. Hiermee word bedoeld dat God je goed of slecht behandeld.
Ik kan me het beste vinden in de eerste visie, dat komt omdat ik vind dat het je eigen schuld is of je goed of kwaad bent. Wat ik eerder al beantwoord heb is dus ook dat je het kwaad kan overwinnen. Dus je kan alles zelf bepalen.

Vraag 3: Waarom wil deze man dat mensen inzien dat het kwaad ook in jezelf zit? Wat is daar beter aan dan dat niet willen zien?

Hij wil dat mensen het een plek kunnen geven en zo dus niet in een kwaadaardige bui kunnen uitbarsten. Hij wil ook dat we een evenwicht kunnen maken tussen het kwade en het goede. Als je alleen maar naar het goede streeft, raakt je balans dus uit evenwicht en word je kwaadaardig.


Vraag 4: Welk godsbeeld heeft Van den Berk?

Hij denkt dat god 2 kanten heeft, de goede en de kwade. Hij denkt ook dat de mensen het heel erg moeiluk vinden om dit te gaan geloven,omdat ze denken dat god alleen maar goed is. Er worden ook al dingen over de kwade kant van god in de bijbel geschreven, en ze staan zelfs in het Onze Vader.

Vraag 6: Wat is de bedoeling van kunstenaars die het kwaad benadrukken? Heeft de filmmaker van Devil’s advocate zijn doel bereikt?
Hij denkt dat de kunstenaars de kwade kant weer gaan benadrukken omdat ze hem weer hebben ontdekt. Dit kan ook komen omdat ze extra gevoelig zijn voor de kwade kant. De kunstenaars vinden ook dat er met het kwaad geleefd moet gaan worden dus je moet het wat normaler gaan vinden. Ik vind dat de filmmaker van devil’s advocate goed heeft bereikt, dit komt omdat hij wil laten zien dat de duivelse kanten van mensen bij iedereen kunnen zijn. Hij laat dus zien dat het normaler word in de samenleving.

Opdracht 4 – Symboliek.


6 citaten en wat ze betekenen en waar ze naar verwijzen.

Symbolen:

1. Ik zend je als schapen onder de wolven.
Dit is het gezegde wat de moeder van Kevin zegt als hij naar New York gaat. Het is een spreuk uit de bijbel en de moeder van Kevin is heel erg gelovig dus zegt ze dit tegen haar zoon.
2. Reizen met de metro
Het betekend dat Milton erg veel macht heeft tegenover mensen. En daar slaat het dan ook op.
3. Scène op t dak van het kantoor van Milton.
Hier laat Milton zien dat New York aan zijn voeten ligt. Dit is dus het zelfde als Jezus denkt dat de wereld aan zijn voeten ligt.
4. Christabella.

Dit is de vrouw die Kevin tegenkomt op een feestje. Hij bedrijft dan de liefde met haar, tenminste dat denkt hij want hij doet het gewoon met zijn eigen vriendin. Aan het einde van de film komt Kevin er ook achter dat het zijn zus is.
5. De verandering van Milton aan het einde van de film.
Aan het einde van de film lijkt het wel of Milton veranderd in de duivel. Dit heeft allemaal te maken met hoe slecht hijs is. Dus hij is net als de duivel.

Citaten:

1. IJdelheid is mijn lievelingszonde.
Dit zegt Kevin als hij moet kiezen tussen zijn psychisch gestoorde vrouw of voor roem en succes. Hier kiest Kevin dan voor de roem en succes.
2. God is een sadist.
Dit zegt Al Pacino over God, omdat de mensen alleen maar voor de roem en de lust gaan.

Opdracht 5 – een recensie.


Vraag 1: In hoeveree ben je het eens met de mening van de recensent dat de film een ‘treffend tijdsbeeld’ bied.

Ik ben het er ook mee eens, omdat er nu ook veel slechte dingen gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn ook dat er schuldige mensen worden vrij gesproken, maar ook dat er mensen de verkeerde weg kiezen.

Vraag 2: In de film wordt in zekere zin God iets verweten. Wat is de kritiek op God, zoals die word uitgesproken door Milton?

Hiermee word het stukje bedoeld

dat Milton zegt, je mag erna kijken maar niet aanzitten en je ruikt de macht maar mag er niet van proeven.

Vraag 3: De recensent legt een verband tussen de film en het bijbelboek Openbaringen. Wat is het verband, maar is het verschil tussen het bijbelboek en de film?
Het verschil tussen de film en de bijbel is dat ze in de film laten zien dat God ook slechte dingen met mensen doet, maar dit kan je niet in de bijbel lezen.

Vraag 4: Zit er ‘meer God’ in de film dan je op het eerste gezicht zal denken? Wat is jouw mening daarover?
Ik had zelf verwacht dat de hele film over de duivel zal gaan, maar ik vind dat er toch veel met god te maken had dus ik vond zelf wel dat er meer God in zat dan ik had verwacht.

Opdracht 6 – En wat vind jij?


Vraag 1: Is de mens van zichzelf goed?

Ik denk dat ieder mens als hij/zij geboren word wat goeds in zichzelf heeft. Ook al gebruikt niet ieder persoon dit goed. Je hebt bijvoorbeeld mensen die erge dingen doen zoals: terroristen en moordenaars. Maar omdat zij slecht zijn wil dit nog niet zeggen dat deze mensen niets goeds in hun hebben. Je kunt aan heel veel mensen zien ook al zijn ze slecht dat ze ook goede dingen kunnen verrichten. Voorbeelden hiervan zijn: sociaal zijn, mensen helpen enzovoort. Er zijn ook veel mensen die eerst slechte dingen hebben gedaan, bijvoorbeeld in de gevangenis gezeten om verkrachting/diefstal, die nu hun leven hebben gebeterd en goede dingen doen. Kijk dit laat al zien dat iedereen wel wat goeds in zich heeft. Want als deze mensen geen goeds in hen hadden, hadden zij deze dingen ook niet gedaan.

Vraag 2: Bestaat de duivel?

Ik denk wel dat er een duivel bestaat. Dit komt omdat je er zelfs over kan lezen in de bijbel. Dit gaat er dan over dat er van de verboden vrucht gegeten wordt. Een ander ding waar de duivel in mijn ogen ook wel mee te maken heeft zijn alle slechte dingen die in de wereld gebeuren. Bijvoorbeeld: zelfmoord en oorlogen. Wie ie er nou machtiger? God of de duivel? Ik denk dat God machtiger is, omdat ik vind dat er meer goede dan slechte dingen in de wereld gebeuren. Natuurlijk is er wel veel oorlog en veel ruzies, maar er zijn ook genoeg goede dingen op de aarde. Maar ik denk wel dat de duivel iets van een macht in zicht heeft. Ik denk dat de duivel wel machtiger kan gaan worden als God, omdat het wel steeds slechter en slechter met de wereld gaat. Dus hier moeten we wel voor oppassen


Vraag 3: Waarom is de neiging om voor het kwaad te kiezen groter dan de neiging om voor het goed te kiezen?
Ik denk niet dat iedere mens geboren is met de kijk erop om later voor het kwaad te kiezen i.p.v. het goede. Het kan wel zo zijn dat als je op een verkeerde manier word opgevoed je wel neigt de verkeerde kant op te gaan. Ik denk dat de neiging naar het goede groter is of in ieder geval veel vaker voorkomt: het laatste woord heeft. Wat ik wel begrijp aan deze mening is dat kiezen voor het kwaad soms makkelijker is dan kiezen voor het goede. En dan is die neiging naar het kwaad natuurlijk wel groter.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.