Gandhi

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 457 woorden
  • 23 november 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
17 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in Porbandar (dat ligt aan de westkust in india).Toen gandhi geboren werd waren de Engelsen in India de baas. India was een Engelse kolonie. Er was toen eeen groot verschil tussen grote rijkdom en armoede. De rijke, daar hoorde de engelsen bij, hoefde helemaal niets te doen. De indianse dienaren deden alles voor hun.

De meeste indiers waren Hindoes, er waren ook nog heel wat Moslims. Verder waren er ook nog boeddhisten , Joden en Christenen.

Gandhi was het vierde en jongste kind van zijn ouders. Hij was hindoe en zijn familie hoorde tot de 4de kaste. Hierboven zie je het “kastenschema” na de 4de kaste kwamen de “kastelozen” ze moesten de vuilste en de minst leuke karwijtjes doen, zoals toiletemmers schoonmaken. Hindoes geloofde dat ze onrein werden als ze deze groep mensen aanraakte. Later heeft Gandhi zich hiertegen verzet.

De vader van Gandhi was Diwan ( dat is eerste minister van klein vorstendom). Gandhi’s moeder was Putlibai ( een zeer vrome hindoe). Dat Gandhi later de belangrijkste religieuze leider van India werd had veel met de houding van zijn moedr te maken. Hij was een gewone jongen, een beetje langzaam en verlegen van aarden hij hield van lange eenzame wandelingen. Toen hij 13 was en nog op school zat werd hij uitgehuwelijkt aan een dochter van een zakenman. Dit huwelijk duurde 62 jaar.

Gandhi in Engeland Toen Gandhi 19 was (in 1888) vertrok hij per schip naar Engeland om rechten te gaan studeren. Hij voelde zich daar erg eenzaam zonder vrouw en kind die alleen in India waren achtergebleven. Hij wilde graag bij de engelsen horen en daarom heeft hij zijn kledingsstijl veranderd, in wat toen in de mode was. In 1991 werd hij advocaat, hij was toen 22.

Toen hij terugkwam in India hoorde hij dat zijn moedr gestrorven was, dat vond hij heel erg. Daarom was het nieuwe leven in India moeilijk voor hem. Het lukte hem niet om in 2 jaar als goed aacvocaat te werken. Toen kreeg hij een aanbod om voor een jaar voor een rijke Indianse zakenman te werken. Hij bleef daar 21 jaar.

Gandhi in Zuid-Afrika In Zuid-Afrika, dat uit verschillende staten bestond, waren blakenn de baas. Negers en Indiers waren “minder” ze hadden ook bijna geen rechten. Veel indiers werden gebruikt als slaaf op suikerriet plantages. Sommige Indiers waren goede zakenlui geworden. Dat vonden de blanken helemaal niet leuk. De indiers werden tegengewerkt. (Ze mochten bijvoorbeeld geen land bezitten, ze hadden geen stemrecht en soms mochten ze ook niet “vrij” reizen.

Gandhi accepteerde dit niet en werd heel snel leider van de Indianse gemeenschap van Zuid-Afrika. Ook had hij daar een goede acvocatenpractijk. Hij vertelde de Indiers dat ze zich beter moesten verzorgen en daardoor kwam hij in de gevangenis.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.