Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bijzondere eetgewoonten van een moslim

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 981 woorden
  • 18 februari 2006
  • 608 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
608 keer beoordeeld

Bijzondere voedingsgewoonten van een moslim

De Islam
De Islam is de geloofsovertuiging van Moslims. Het islamitische geloof steunt op vijf basisprincipes (De 5 zuilen):
1. Allah is de enige god;
2. vijf maal per dag bidden;
3. steun aan de armen;
4. vasten tijdens de ramadan;
5. een Moslim moet één maal in zijn leven een pelgrimstocht naar Mekka maken.

Halal en haram
De Koran is het boek van de Islam, net als de Bijbel van het Christendom. In de Koran staan onder andere ook voedingsvoorschriften.
Volgens de islamitische wetten zijn voedingsmiddelen onder te verdelen in halal en haram. Halal betekent letterlijk; toegestaan, wettelijk of rein. Haram betekent; niet toegestaan, niet wettelijk of onrein.

Haram producten zijn:
• producten op basis van bloed;
• varkensvlees en afgeleide producten, net als alle producten die in contact zijn gekomen met varkensvlees;
• het vlees van dieren die aan een natuurlijke dood zijn gestorven (niet geslacht) of die niet in naam van Allah werden geslacht;
• het vlees van dieren die andere dieren eten, wilde dieren met slagtanden, giftanden of klauwen inclusief vogels met klauwen;
• het vlees van dieren zonder oren of van dieren die gif produceren;
• alcohol en andere verslavende of toxische stoffen.

Moslims worden geacht alleen voedingsmiddelen te gebruiken die halal zijn. Niet alle moslims houden zich heel strikt aan deze wetten, maar eigenlijk houden ze zich wel allemaal aan het verbod op varkensvlees.

Rituele slachting
Het vlees dat moslims wel eten moet van gezonde dieren zijn die een goed leven hebben gehad. Ook moet het vlees komen van een dier dat ritueel geslacht is; dit houdt in dat het slachten van zowel runderen, schapen als gevogelte, door een moslim gedaan moet worden, doormiddel van een scherp mes. Tijdens het slachten moet een gebed worden uitgesproken. De profeet Mohammed had met het invoeren van deze rituele slachting de bedoeling de gelovige elke keer opnieuw te laten stilstaan bij het feit dat de schepper, Allah, de enige is die leven mag geven en nemen. Het dier moet sterven door een snee in de hals en het karkas moet direct leegbloeden. Het dier mag niet of nauwelijks verdoofd zijn, anders raakt de hartspier verlamd en stroomt het bloed niet snel genoeg weg. Moslims geloven dat er met het bloed bacteriën wegvloeien.
In Europa is het tegenwoordig niet meer toegestaan dat dieren zonder verdoving worden gedood, daardoor zijn er nu wel een aantal verdovingsmiddelen toegestaan bij een rituele slachting. Het dier mag alleen niet al bijna dood zijn, of dood gaan voordat het wordt geslacht.


Ramadan
Ramadan is de negende maand op de Islamitische kalender; de vastenmaand. Wat de ramadan bijzonder maakt, is dat het één van de 5 zuilen van de Islam is. In veel Islamitische landen, maar ook hier in Nederland is het gebruikelijk om tijdens deze maand de familie- en vriendschapsbanden extra aan te trekken.
Van zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken moslims niet en hebben ze geen seksuele omgang. Voor zonsopgang worden gezonde en speciale maaltijden gemaakt, dit noemt men de ‘Sahoor’. Na zonsondergang worden verschillende maaltijden gemaakt, dit is per land verschillend. Dit wordt ‘Iftar’ genoemd. De ramadan is voor iedere moslim, behalve kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.
Aan het einde van de ramadan wordt het Id-Al-Fitr gevierd. Hier in Nederland wordt dit feest het Suikerfeest genoemd. Het Suikerfeest begint als de nieuwe maan te zien is en kan een paar dagen duren. Tijdens dit feest worden veel zoete dingen gegeten.

Tafelmanieren
Moslims eten in principe met hun handen. Om precies te zijn met de eerste drie vingers van de rechterhand. In het midden van een zeer lage tafel staat het hoofdgerecht. Daaromheen voor telkens 2 à 3 personen schaaltjes met diverse salades. Is het feest, dan is er zeker een voorgerecht. De 'meer ingewikkelde' gerechten en de sauzen worden met behulp van brood gegeten. Er is bijna altijd een dessert: fruit en noten samen met verschillende koekjes.
Er wordt wel verwacht dat je met kleine hapjes door blijft eten, ook als je vol zit, want als één persoon stopt met eten, dan vindt de rest dat zij ook moeten stoppen. Als ze klaar zijn met eten, likken ze hun vingers af.

Gastvrijheid
Feesten is ook eten in de moslimcultuur. Er wordt uitgebreid gekookt. De groenten zijn vers en van het seizoen. Op het feestbuffet vindt je heel veel gerechten. Op gewone dagen is de hoofdmaaltijd ook overvloedig en uitgebreid. Er wordt rekening gehouden met eventuele gasten, die dan gewoon kunnen aanschuiven, ze zijn erg gastvrij.

Vergelijking me de Schijf van 5
Moslims hebben een gevarieerde, niet al te vette en smakelijke keuken. Er wordt veel vlees en brood gegeten. Brood wordt bijna bij iedere maaltijd gebruikt De hoofdbestanden van de Moslimse keuken zijn de rijke gevarieerde agrarische producten uit eigen land. Het geheim van de goede smaak zijn de kruiden.
Als je de islamitische eetgewoonten vergelijkt met wat er op de schijf van 5 staat, dan is er niet veel verschil. Een verschil is wel dat de producten die moslims eten, halal moeten zijn en dat ze geen varkensvlees eten. Een ander verschil is dat er natuurlijk andere kruiden en specerijen worden gebruikt. Voor de rest ziet de schijf van 5 voor moslims er hetzelfde uit.


Couscous
Couscous is gemaakt van tarwegries en bevat geen kiemen meer. Het kan geserveerd worden zoals rijst bij vlees- en groenteschotels.
Couscous wordt veel gegeten door moslims, vooral op vrijdag, dat is de heilige dag, het is het nationale gerecht met z'n vele variaties.

Wij gaan de couscous voor jullie op een Marokkaanse manier maken.

Ingrediënten:
1 pak AH mix voor Marokkaanse couscous
300 gram lamsgehakt
1 pakje ratatouille groentemix
Bereidingswijze:
• 1-Bak het gehakt (zonder boter) los tot het bruin en gaar is. Voeg de kruidenmix en de ratatouille groentemix toe en bak het mengsel op lage temperatuur tot de groenten gaar zijn.
• 2-Doe de couscous en de rozijnen in een pan. Giet hier 400 ml kokend water over. Laat 5 minuten staan totdat al het water opgenomen is door de couscous.
• 3-Serveer de couscous en het gehaktmengsel op een warme schaal.

REACTIES

D.

D.

Erg leuk gedaan! :)

14 jaar geleden

I.

I.

Echt brdankt voor de informatie had ik nodig voor school :)

13 jaar geleden

S.

S.

Dit klopt helemaal niet, ik geloof zelf in de Islam. En dit klopt helemaal niet.

13 jaar geleden

F.

F.

6 jaar geleden

S.

S.

Ik ben een Moslima en wat hier staat klopt allemaal niet zoals de tafelmanieren en de cous cous ( zo maak je het niet)

13 jaar geleden

N.

N.

net wat nodig heb er niet in

12 jaar geleden

L.

L.

wow egt vet leuk
niet te geloven die info
vet goed gedaan man...

12 jaar geleden

A.

A.

wat zijn eetgewoonten van een moslim?

12 jaar geleden

M.

M.

Wauw! Bedankt, dit kan ik goed gebruiken :)

10 jaar geleden

H.

H.

slecht

7 jaar geleden

S.

S.

wat is dit slecht. echt wow. kapot slecht

6 jaar geleden

P.

P.

ja heel goede sit very helpful site very n ice

6 jaar geleden

A.

A.

De tafelmanieren en bereiding van de couscous klopt niet helemaal. Graag eerst juiste informatie en kennis opdoen alvorens het op internet te gooien.
Vriendelijke groeten.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.