Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bert haanstra

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 889 woorden
  • 12 februari 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7
3 keer beoordeeld

In deze video bespreekt Bert Haanstra de verschillen en overeenkomsten in het gedrag van mens en dier. Hij bespreekt hierin ook het gedrag van mens en dier bij conflicten. Hij vergelijkt bijvoorbeeld de manier waarop herten hun onderlinge conflicten uitvechten met de manier waarop de mens zijn onderlinge conflicten uitvecht. Haanstra zegt over de mens dat het massamoordenaars van hun eigen soort zijn. Dat klopt ook wel een beetje, de mens is het enige wezen dat zijn eigen soort uitroeit. Dieren laten de verliezer gaan, en vermoorden deze niet. Haanstra vind het dus niet goed hoe mensen met elkaar omgaan in tijden van ruzies. Hij vindt dat het ook best met dreigen kan, zoals dieren dat doen, en niet meteen met het doden van de verliezer.
Hij noemt het gedrag van dieren ‘ gezond’ en ‘natuurlijk’ omdat deze dieren alleen vechten om hun territorium te beschermen en om een vrouwtje. De mens roeit soms zonder goeie reden een soortgenoot uit. Dat is niet natuurlijk. Dieren doen wat het beste voor hun is. En weten automatisch dat je een soortgenoot die verloren heeft niet meer hoeft te doden, omdat ze dan toch al gewonnen hebben.

Mensen met dezelfde ideeën vormen een groep, dit komt omdat mensen in feite ook kuddedieren zijn, net als de zebra bijvoorbeeld. Binnen deze groep met dezelfde ideeën ontstaan gebaren, gewoonten, een soort eigen cultuur dus. Dit zie je ook bij een godsdienst of een sekte.
In principe berust het gedrag van de mens op hetzelfde als van het dier. Het leven van de mens bestaat, net als het leven van dieren, uit op zoek zijn, zich voortplanten, de jongen opvoeden, overleven en sterven, net als het dier.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De mens heeft vier poten, waarvan ze er twee gebruikt om gereedschappen mee te maken, en twee om op te lopen, dieren doen dit ook. Chimpansees bijvoorbeeld gebruiken een stokje om mieren uit een mierenhol te halen, otters gebruiken stenen om een mossel open te maken en zo zijn er nog meer voorbeelden van dieren die gereedschappen gebruiken, net als de mens. Net als sommige dieren is de mens een kuddedier, het leeft in groepen, en zonder deze groep is hij hulpeloos. Zoals een kleine zebra zonder zijn moeder hulpeloos is, is de mens in zijn eentje ook niks waard.
Bij dieren zoals de chimpansees bestaat er een rangorde, de belangrijkste uit de groep krijgen als eerste eten, en de anderen proberen zo heel af en toe iets mee te pikken door onderdanig aan de leider te zijn. De leider onderscheidt zich van de andere chimpansees door middel van zijn houding, door dreigen en kleine vechtpartijen laat de leider zien wie er de baas is.
Net als bij de chimpansees bestaat er bij de mens ook een bepaalde rangorde, deze wordt meestal aangegeven door de kleding die men draagt, een generaal draagt andere kleding dan een kapitein. En een goed gevorderde zakenman is beter gekleed dan een beginnende. En men moet ook kleine gevechten leveren om hogerop te kunnen komen, soms gaat dit ten koste van anderen.
Ook de mens laat naar de buitenwereld zien wie hij is door zijn houding.
Jonge chimpansees leren met elkaar om te gaan door met elkaar te spelen en met elkaar te stoeien, zo leren ze hoe ze zich moeten gedragen in de groep en wat hij moet doen als er gevaar dreigt. Als dit niet gebeurd weet het aapje niet wat hem overkomt en kan het later geen kinderen opvoeden, of met andere apen omgaan. Zo is het ook bij de mens, zonder contact met de buitenwereld zal de mens nooit weten hoe hij zich moet gedragen, hoe hij kinderen moet opvoeden, en hoe hij zich moet gedragen in een groep.
Je kunt nooit goed doen zonder te weten wat slecht is, dus moet je ook wel eens slecht doen om goed te weten wat slecht is.

En zo kun je ook stellen dat vrijheid en verantwoordelijkheid met elkaar in verband staan, de mens weet wat er gebeurt als hij iets doet, hij kan de consequenties ervan weten. Daarom heeft de mens dus de vrijheid om te kunnen doen wat hij wil als, maar men moet wel de consequenties onder ogen zien. Een dier handelt alleen maar instinctief, en denkt niet na over wat hij doet. Een dier heeft niet de vrijheid om te denken en te doen wat hij wil, het dier word gestuurd door zijn instinct en niet door vrije wil. Zo kan de mens dus meer dingen doen, soms gaat dit ook wel eens mis. De mens ziet dan niet wat het handelen teweegbrengt. Een paar voorbeelden daarvan zijn: milieuvervuiling en overbevolking.

Conclusie:
Het beeld dat Bert Haanstra eigenlijk van de mens schildert, is dat het eigenlijk wezens zijn die veel verkeerd doen. Ook al kunnen wij goed nadenken en beter handelen dan dieren, toch vergeten we een heleboel. Zoals de gevolgen van oorlogen en proefdieren. Hij creëert een soort van beeld dat slechte dingen doet maar ook goede. Naast het slechte zijn er toch nog wel een paar goede dingen die de mens doet. Al deze 'goede' en 'slechte' dingen worden vergeleken met het gedrag van de dieren op deze planeet. Als we dit goed onder de loep nemen kom je toch een heleboel overeenkomsten tegen. En dit wil Haanstra laten zien in zijn film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.