Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Het Forum Romanum

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 1254 woorden
  • 27 oktober 2002
  • 309 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
309 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
forum in het algemeen, In de tijd van de Romeinen was het meestal erg druk op het Forum Romanum, er waren enorm veel mensen. Dat kwam omdat er veel dingen gebeurden op het Forum. Er werden politieke bijeenkomsten gehouden, er werd handel gedreven. De mensen kwamen er ook gewoon om elkaar te ontmoeten en de laatste nieuwtjes te bespreken. Op het forum ontwikkelde zich ook de Romeinse beschaving die later ook meegenomen werd toen de Romeinen grote stukken van Europa veroverden. Elk forum heeft ongeveer dezelfde opbouw bijvoorbeeld: kraampjes, tempels, en andere gebouwen. Maar niet ieder forum heeft bijvoorbeeld een Basilica Aemila, een Tempel van Costor en Pollux of een boog van Titus die op het Forum Romanum staan. Daarom is elk forum anders en heeft weer zijn eigen bijzondere gebouwen. geschiedenis van het Forum Romanum, Het Forum Romanum wordt ook wel eens “ het kloppend hart van het oude Rome “ genoemd. Het Forum Romanum is het oudste Forum van Rome. Het is ontstaan in een moerassig gebied tussen de Palatijnse, Capitolijnse en Esquilijnse heuvel. In de 8ste en 7de eeuw voor Christus diende het als begraafplaats. Daarna werd het, rond 500 jaar voor Christus, een marktplein, met een civiel, politiek en religieus centrum. Het moerassig gebied werd droog gelegd door Cloaca Maxima. Alle Spreekgestoelten, senaatsgebouwen en de stemhokjes werden aan de westkant gebouwd. Aan de lange zijdes ontstonden allerlei winkeltjes. Dwars door het Forum loopt de Via Sacra, ook wel de “heilige weg” genoemd. De Via Sacra is de oudste weg in Rome. De weg loopt via de Tempel van Antonius en Fallstina, de Rigid, Basilica Julia en langs de Tempel van Luppiter. Men denkt dat Via Sacra zijn bijnaam “ de heilige weg “ heeft gekregen doordat de weg langs allerlei heiligdommen en tempels loopt. Misschien kwam het ook wel omdat generaals die een veldspeg gewonnen hadden, op die weg hun triomftochten naar de Tempel van Jupiter hielden.
Forum Romanum nu. Overal staat het Forum Romanum bekend als het bruisend hard van Rome. Maar als mensen er naar toe gaan, zijn ze diep teleurgesteld, want dat bruisend hart, dat was vroeger. Nu is er niets anders dan een hoopje stenen te zien! Maar wel een hoopje stenen met geschiedenis. Van de meeste gebouwen is er niet veel meer over. Het zijn bijna allemaal ruïnes. Omdat al deze gebouwen in andere periodes zijn gebouwd, liggen de resten allemaal over elkaar heen. Het lijkt of er vroeger ontzettend veel gebouwen hebben gestaan. Als je op een kaartje kijkt waar alles precies ligt, dan kun je ook zien dat alles over elkaar heen is gebouwd. Dus als je naar het Forum Romanum gaat, stel je er dan geen bruisend hart van Rome bij voor ! De belangrijkste gebouwen op het Forum Romanum. De triomfboog van Septimus Severus: Tussen de Curia en de Rostra, langs de Via Sacra, staat de triomfboog van Septimus Severus. Deze boog is gebouwd in 203 na Christus ter ere van de toenmalige keizer Septimus Severus. De boog is nog bijna geheel intact, alleen het standbeeld van Severus, dat bovenop de boog stond is verloren gegaan. In de boog zijn heldendaden uit het leven van Septimus Severus gegraveerd. De Rostra: De Rostra bevindt zich tussen de boog van Septimus Severus en de Basilica Julia. De Rostra werd gebouwd in opdracht van Julius Caesar. De Rostra werd vroeger gebruikt als toneel. Het moet er toen schitterend uit hebben gezien, want het hele toneel was bekleed met marmer. Het was erg groot gemaakt, terwijl het eigenlijk maar was bedoeld voor een enkele redenaar. De reden hiervoor was dat de redemaar dan veel ruimte kon gebruiken bij zijn toespraak. Nadat de tijd van de politieke welsprekendheid over was gegaan, raakte de Rostra in verval. De Basilica Julia: Tussen de Rostra en de Tempel van Castor en Pollux bevinden zich de resten van wat vroeger een zeer grote Basilica was. Nu zie je enkel nog de grondvesten, maar vroeger was het een enorm gebouw. De bouw van de basilica is geeindigd in ongeveer het jaar nul. Enkele jaren daarna brandde het gebouw af. In de korte tijd van haar bestaan werd de Basilica Julia gebruikt als juridisch en handelscentrum. De Tempel van Castor en Pollux: Vlak naast de Basilica Julia bevindt zich een klein restant van wat vroeger de tempel van Castor en Pollux is geweest. Nu zijn er alleen nog maar drie zuilen over. Volgens de legende waren Castor en Pollux tweelingbroer van Jupiter, en daarom is deze tempel ter ere van hen gebouwd.
De Ronde tempel van Vesta: Van 700 voor Christus tot ongeveer 200 voor Christus was deze tempel een van de belangrijkste gebouwen van Rome. In deze tempel, ingesloten tussen de tempel van Castor en Pollux en het huis van de vestaalse maagden, werd het heilige vuur bewaard. Dit vuur werd bewaakt door de vestaalse maagden. Het gebouw was vroeger overdag voor iedereen toegankelijk. Nu is slechts een klein deel van de ronde buitenkant over. Het huis van de Vestaalse maagden: Het huis van de Vestaalse maagden hoorde bij de tempel van Vesta. Het was een soort klooster waarind de Vestaalse maagden woonden. Vroeger heeft dit gebouw er prachtig uitgezien, nu zijn enkel de fundamenten over. Nog wel is de rozentuin met vijvers, beelden en waterbassins te zien. De Tempel van Antonius en Faustina: Schuin tegenover het huis van de Vestaalse maagden ligt de temel van Antonius en Faustina. Deze tempel is gebouw in 141 voor Christus ter ere van de vrouw van keizer Antonius. In de middeleeuwen is de tempel hervormd tot een kerk, waardoor sommige mensen het gebouw nu ook wel San Lorenzo in Miranda noemen. Hierdoor zijn wel bepaalde delen verloren gegaan, maar hierdoor is de buitenkant van het gebouw wel zeer goed bewaard gebleven. De Regia: Ingesloten tussen de tempel van Vesta en de tempel van Antonius Faustina liggen de resten van wat weinig mensen zullen herkennen als de Regia. Al in de vroegste geschiedenis van het Forum Romanum is dit gebouw gebouwd. Omdat het zo oud is, is er nu nog maar een klein deel van de grondvesten en enkele zuilen over. Het gebouw werd gebruikt als een soort religieus archief, waarin informatie lag opgeslagen over heilige rituelen, wetten over huwelijk, dood en erfenis, de religieuze jaarkalender en nog veel meer. De Basilica Aemilia: Deze Basilica bevind zich aan de Noord-west-zijde van het forum en is nog redelijk goed bewaard. Je kunt nu nog resten van de vloer en van de muren zien. Archeologisch is dit gebouw van zeer grote waarde, omdat er in het gebouw zeer oude resten van afbeeldingen zijn gevonden die verband houden met de stichting van de stad Rome.
De Curia: Met de Curia is dit korte rondje langs de gebouwen van het Forum Romanum voltooid. De bouw van dit gebouw werd voltooid onder keizer Augustus in 28 voor Christus en is daarna nog enkele keren afgebrand, herbouwd en gerestaureert. Via een reeks monumentale trappen kom je bij de ingang, wwar je binnengaat via een kopie van de vroegere deuren. Ninnen is het schemerdonker en je kunt dan de podia zien waar vroeger de senatoren op zaten. Het feit dat dit gebouw zo goed bewaard is gebleven komt doordat het is gebruikt als kerk en is gerestaureert in 1930. Bronnenlijst Wij hebben voorol gebruik gemaakt van internet. We hebben deze sites gebruikt: - enkele sites via links vanaf www.oudheid.nl - http://users.skynet.be/bk239267/rome.htm - via http://users.skynet.be/bk239267/romanum.htm ben ik ook nog op andere links gekomen, waarvan we plaatjes en tekst hebben gehaald.

REACTIES

B.

B.

Ik ben eindelijk blij, dat er een leerling goed bezig is. EINDELIJK NA AL DIE JAREN!!!!!

13 jaar geleden

V.

V.

Ja dat vind ik nu ook!
goed bezig!!
Groet,
vd Broeken

13 jaar geleden

D.

D.

Wat een voortreffelijk opstel! Echt een uitmuntende keuze. Goed gedaan!

13 jaar geleden

P.

P.

GEWELDIG, dit is echt uitmuntend gewoon fantastique! ik heb geen andere woorden als dit. Maar, let op uw taalkeuze dan zou het nog beter zijn. Groet, Dhr. Pietersen

13 jaar geleden

V.

V.

Echt geweldig, dat deze leerling zich hiervoor interesseert! Let inderdaad op de taalkeuze. Ga je hier nog verder mee door hopelijk? Laat het me even weten.

Groet,
Dhr. v/d. Laar

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.