Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Antigone, Sophocles

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 894 woorden
  • 27 februari 2002
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
68 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Welk boek heb ik gelezen? Sophocles, Antigone
Vertaling: P. Hawinkels, 3 Tragedies, blz. 15-78. Uitgeverij Ambo bv, Baarn 1979: ISBN 90 263 0472 2 2. Waarover gaat het boek? Eteocles en Polyneices, broers van Antigone (dochter van Oidipous), komen in een bloedbad om het leven. Eteocles krijgt een plechtige begrafenis, maar koning Kreon van Thebe verbiedt een begrafenis van Polyneices, omdat deze een schande voor Thebe zou zijn geweest. Antigone kan zich niet neerleggen bij het verbod van koning Kreon en wil Polyneices toch begraven. Dat doet zij ook, door ’s nachts, als de bewakers al slapen, zand over het lichaam te strooien en een klein ritueel uit te voeren. Toen Kreon dit vernomen had, liet hij haar oppakken en strafte hij haar door haar in een grot op te sluiten waardoor ze uiteindelijk wel zou sterven. Niemand is het echter met de door Kreon opgelegde straf eens, noch Haimon (Kreons zoon) noch het gehele Thebaanse volk. Kreon neemt de beslissing om Antigone te straffen voor haar daad, en hij staat ook volledig achter zijn beslissing. Maar iedereen om hem heen is het er niet mee eens en dan is het moeilijk voor Kreon te beslissen of hij zijn besluit wel doorvoert. Kreon voert de straf toch uit. Tiresias bezoekt Kreon dan en hij weet de koning ervan te overtuigen dat het een onjuiste beslissing was. Kreon gaat naar de grot om Antigone te bevrijden en treft daar Haimon, die aan het huilen is om Antigone (zijn verloofde), die zojuist zelfmoord heeft gepleegd. Haimon doodt daarop zichzelf. Eurydice, de echtgenote van Kreon, doodt zichzelf ook na het horen van het bericht dat haar zoon dood is. Kreon is wanhopig, want nu heeft hij indirect en onbewust zijn eigen zoon en echtgenote gedood. 3. Wanneer heb ik de tekst gelezen? Op 18 december 2001
4. Hoeveel uren heb je besteed aan het lezen van het boek? Totaal ongeveer 1 uur. 5. Hoeveel uren heb je besteed aan het maken van de samenvatting? Ongeveer 3 kwartier. 6. Wie is de hoofdpersoon in het boek en waarom is hij dat? Dat is Kreon. De titel van het boek mag dan wel “Antigone” zijn, zij is toch niet de hoofdpersoon. Kreon is het meeste aan het woord en alle gebeurtenissen draaien ook om hem. Kreon neemt de beslissing om Antigone te straffen voor haar daad, en hij staat ook volledig achter zijn beslissing. Maar iedereen om hem heen is het er niet mee eens en dan is het moeilijk voor Kreon te beslissen of hij zijn besluit wel doorvoert. 7. Noem ook tenminste 2 bijfiguren uit het boek, als die er zijn, en vertel hun rol in het boek op zo’n manier dat duidelijk is welke rol ze spelen t.o.v de hoofdpersoon. De grootste bijrol is weggelegd voor Antigone. Zij is de dochter van Oidipous en verzet zich tegen het verbod van Kreon. Antigone krijgt een straf en daarmee heeft ze een belangrijke bijrol. Een tweede bijrol is weggelegd voor Tiresias, de ziener van Thebe. Hij heeft niet een hele grote, maar wel een hele belangrijke rol. Hij spreekt namelijk voor het volk en doordat hij Kreon al veel vaker advies gaf, weet hij Kreon te overtuigen van zijn verkeerde beslissing. Had Tiresias dat niet gedaan, dan had het verhaal heel anders gelopen. 8. Waar speelt de hoofdhandeling zich af en waarom is dat de hoofdhandeling? Voor het paleis te Thebe. Hier speelt het hele verhaal zich af. De hoofdhandeling is het gesprek dat Kreon voert met Antigone, waarin Kreon Antigone vertelt waarom ze gestraft wordt. Dit is de belangrijkste handeling in het verhaal, omdat de rest van het verhaal enkel de gevolgen van deze handeling verhaalt en het begin van het verhaal enkel de oorzaken van deze handeling verhaalt.
9. Voor welk publiek is de tekst bestemd geweest? Voor alle bezoekers van de tragedie, en dat waren voornamelijk volwassen mannen. Sophocles wilde her volk toch wel vertellen hoe men het leven moest leiden, wat deugdelijk en wat niet deugdelijk was, wat eervol en wat niet eervol was. Dit komt vooral naar voren in het koor, zij geeft een objectieve mening over het geheel. Een goed voorbeeld is het stukje dat het koor zegt op blz. 77: “Er is geen geluk, dat het haalt bij een redelijk verstand. Nooit mag men eeuwige wetten negeren, want wie te hoog grijpt, kan hoog stijgen, denkt hij dan, maar des te dieper valt hij ook, wat zijn schuld delgt en hem op hoge leeftijd leert zijn verstand te gebruiken.” Hier wordt het volk een raad, een advies, of meer een gebod gegeven. 10.Wat vind ik van de vertaling? Goed. Het leest heel makkelijk. Nog minder zelfs dan bij Hannibals toch over de Alpen, die ik eerder al gelezen heb. Bijvoorbeeld op bladzijde 30 regel 20 tot en met 31. Dit stukje zou je best in een kinderboek tegen kunnen komen. Het leest wel erg makkelijk, misschien is het een beetje te makkelijk, en lijkt het niet meer op de andere boeken over de oudheid. 11. Kan ik het boek aan medeleerlingen aanraden? Ja, zeker. Het is een leuk en makkelijk te lezen verhaal. Soms wat langdradig, want er wordt soms naar mijn mening wel erg lang gesproken over een kleine gebeurtenis. Het is maar een kort verhaal, je hebt het in een uurtje wel uit, dat scheelt ook weer tijd met betrekking tot het huiswerk. Het is net lang genoeg, was het wel langer, dan was het alleen maar meer langdradig geworden.

REACTIES

M.

M.

Poeters maken ook werkstuk! Hoor!

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.