ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

Inleiding.
Ik heb als hoofdvraag gekozen “Waarom is de VOC opgericht.” Bij deze hoofdvraag zitten ook 4 deelvragen, en met deze deelvragen kan ik ook de hoofdvraag weer beantwoorden met een conclusie.
In de 17de eeuw was er veel handel, dat was de Gouden Eeuw voor de Republiek, er werden ook nieuwe handels methoden uitgevonden, ook werd de Republiek niet meer door 1 iemand maar door meerdere mensen. De Gewestelijke Staten waren het hoogste bestuur nu. Er waren maar 2 mensen in de hele Republiek die meer macht hadden dan de Gewestelijke Staten. Dit waren de Raadpensionaris en de Stadhouder, de Raadpensionaris hield zich bezig met het buitenland, handelen met het buitenland. En de Stadhouder houdt zich bezig over de vloot en het leger.
Ook mocht de Stadhouder mensen in het Stadsbestuur kiezen.
Je kon de Stadhouder worden als je benoemd werd door de gewesten, na de opstand konden alleen nog maar Prinsen van Oranje Stadhouder worden.

Waarom is de VOC opgericht.
In 1492 had Columbus Amerika ontdekt, en in 1498 hadden de Portugezen een vaarroute naar Azië ontdekt. Toen dit was gebeurd gingen de Portugezen en de Spanjaarden allemaal specerijen, zijde, goud en al dit soort dingen hiermee maakten de Portugezen en Spanjaarden veel winst. De Portugezen en de Spanjaarden zorgden dus voor al deze Aziatische en Amerikaanse spullen, ze maakten zoveel winst hiermee, omdat andere Europeanen als die deze spullen wilden moesten ze het kopen van de Portugezen of Spanjaarden.
Vooral werden ook de specerijen gekocht want dit kon je gebruiken als een medicijn, bijv. de kruidnagel die zorgde ervoor dat je geen/minder kiespijn had.
Eerst voerden de Nederland alleen maar vrachtschepen door Europa rond, maar daar verdiende ze niet mee geld mee, terwijl ze zagen dat de Portugezen en Spanjaarden veel geld verdienden met de handel uit Aziatische landen en uit Amerika.
Dus daarom gingen de in 1594 9 kooplieden in Amsterdam overleggen. Zo was eigenlijk de VOC begonnen, een jaar later nadat deze kooplieden rond de tafel gingen zitten voeren de eerste schepen uit naar Oost Indië om hun eigen peper te halen die goedkoop was, want die van de Portugezen was te duur geworden omdat ze moeilijk langs Kaap de Goede Hoop kwamen in Zuid-Afrika.
Veel mensen zagen dat de mensen die de VOC hadden opgericht erg rijk werden, omdat ze peper erg duur verkochten, daarom gingen veel scheepslieden ook hun peper halen om dat te verkopen.
En als deze schepen dan weer terugkwamen kregen alle lieden van dat schip een deel van de verkochte winst, dit noem je een compagnie.
Maar zo waren er dus rond het jaar 1600 erg veel compagnieën en was er erg veel concurrentie voor al deze compagnieën, zo werd er dus steeds minder verdiend.
Zo dacht de regering, omdat er bijna geen winst meer was dat de kooplieden niet meer naar Azië wouden.
De regering was bang dat er bijna geen handel meer zou zijn, want de handel was erg belangrijk voor Nederland.
Daarom werd er een grote compagnie opgericht voor al deze kleine compagnieën, en die heette de Verenigde Oost-Indische Compagnie, oftewel de VOC.
De VOC had vier rechten:
- Handelsrechten
- In en uitvoer rechten
- Recht op de kuststreken
- Als enige Nederlanders handel met Azië voeren

Wie richtte de VOC op.
In het jaar 1594 gingen 9 kooplieden in Amsterdam overleggen omdat de Spanjaarden en de Portugezen teveel geld verdiende met de handel van Aziatische en Amerikaanse producten.
Daarom hadden ze bedacht om ook een handel op te zetten buiten Europa, want eerst handelde Nederland alleen in Europa en verdiende ze niet veel geld mee.
Dus een jaar later nadat ze om de tafel zaten vieren de eerste schepen uit naar Oost Indië om hun eigen peper te halen die goedkoper was dan die van de Portugezen en Spanjaarden.
Maar rond 1600 waren er te veel kleine compagnie want die dachten allemaal geld eraan te verdienen, daarom had de regering de VOC opgericht zodat al deze compagnieën onder 1 werkten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

wat houd dat in

3 jaar geleden