VOC

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vwo | 551 woorden
  • 7 augustus 2005
  • 78 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 78 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Geschiedenis: vragen over de VOC

1 waarom was de VOC opgericht?
Antwoord: in Azië waren veel kostbare producten te halen. Het belangrijkste waren de specerijen (peper, kaneel, kruidnagelen en nootmuskaat). Het bracht veel geld op, maar de reizen waren erg gevaarlijk. Daarom besloten de handelaars om samen te gaan werken, zodat ze in de risico’s zouden delen. Vos betekend: verenigd oost Indische compagnie.

2 Was Batavia een Hollandse stad?
Antwoord: de VOC koos de stad Batavia als handelscentrum in Indonesië.

Jan Pieters zoon Koen liet in Batavia een fort bouwen. De stad Batavia ligt dus in Indonesië en werd bestuurt door de Nederlanders. Inmiddels heet Batavia: Jakarta.

3 Hoe zou je, na het zien van het televisieprogramma, het optreden van de Nederlanders in Indonesië (in de VOC tijd) over het algemeen kunnen omschrijven?
Antwoord: de Nederlanders keken erg op de slaven neer, en ze behandelde de slaven als hun bezit. Ze hielden totaal geen rekening met de gevoelens van de slaven. Het maakte ze ook niks uit als er wat slaven dood gingen. Het enige wat telde was dat het allemaal zo veel mogelijk geld opbracht.

4 De VOC had nooit de bedoeling in Indonesië een vestigingskolonie te stichten. Welke gevolgen had dit voor de Indonesische samenleving?
Antwoord: Indonesische burgers kwamen klagen bij de Nederlanders over de vorsten, in de hoop dat de Nederlanders die vorst af zouden zetten. Soms deden ze dat dan ook, maar meestal gaven ze de vorsten gelijk. Een andere reden is dat al het volk in opstand kwam, dat de Nederlandse soldaten dan de vorsten gingen helpen. Zo kregen de vorsten weer meer macht over hun volk en konden ze hen dwingen om producten voor de VOC te verbouwen.

5: Waardoor ging de VOC failliet?

Er kwam steeds meer concurrentie van andere landen die de specerijen goedkoper verkochten. Er kwamen goedkope massaproducties. Daardoor daalden de inkomsten van de VOC. Ook werden de personeelskosten steeds hoger. In Vierde Engelse oorlog kaapten de Engelsen veel schepen en namen verschillende kantoren in Azië in bezit. De Nederlandse handel lag twee jaar stil. Zo kreeg de VOC grote schulden. Ze kregen leningen van de staten generaal, maar dat was niet genoeg. In 1799 ging de VOC failliet.


Verder kijken

1: In 1619 veroverde Jan Pieterszoon Coen de stad Jacarta en vestigde daar het hoofdkwartier van de VOC in Azie. Coen wilde de stad nieuw hoorn noemen, naar zijn geboorteplaats i n Noord holland. Maar de heren XVII gaven de voorkeur aan de naam ‘Batavia’ wat was hiervoor de reden denk je? (denk ook aan de toenmalige situatie in de Republiek.)

Antwoord:

5: de Banda eilanden behoren tot een grotere eilandengroep.
A welke eilandengroep is dat?
Antwoord: ??

2: Dit is het laatste gedeelte van een brief van Jan Pieterszon Coen aan de bewindhebbers van de VOC in Amsterdam, geschreven op 28 september 1618 te Jakarta en door hem ondertekend.
A Coen heeft het in zijn brief over ‘onse vijanden’’ wie bedoelt hij daarmee?
Antwoord: Jan Pieter soon Coen had een handelskantoor staan in Jacarta,. De Engelsen wilden daar toen ook een handelskantoor bouwen. Jan Pieterszoon Coen kwam daartegen in opstand en bouwde extra forten en kanonnen. Daar waren de Indonesische vorsten het weer niet mee eens en zo kwam er een conflict waarbij Jakarta met de grond gelijk gemaakt werd. Met onze vijanden bedoelt Jan dus de Engelsen en de Indonesische vorsten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.