Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tweede Wereldoorlog

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas havo | 2164 woorden
  • 18 februari 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1 Waarom zouden ze oorlog voeren?
Doordat Duitsland de eerste wereld oorlogen had moesten ze een verdrag (afspraak) ondertekenen en 132 miljard terug betalen aan Frankrijk. Maar zoveel hadden ze niet en leefde heel lang in armoede. De meeste Duitsers willen daar wraak op nemen. Maar ze hadden nog steeds niet alle geld terug betaald aan Frankrijk. En de handel ging niet vooruit. Maar er waren ook veel werklozen. Ongeveer de helft van de mensen waren werkloos. Hitler probeerde het op te lossen. Hij bouwde heel veel wapen van andere banken in het buitenland. Maar dat geld kon hij ook niet terug betalen, De enigste manier was dan aan te gaan vallen. Ze vielen eigenlijk aan met hun eigen geld.

In 1926 veroverde hij al een stukje. Het Rijnland (is een stukje tussen Nederland en Duitsland). Na de eerste wereld oorlog mocht Duitsland geen soldaten meer hebben, maar daaraan hield hij zich niet aan. Hitler zocht ook landen die met hem wilde meewerken. De Italiaanse leider Mussoulline vond de plannen van Hitler eigenlijk wel goed en vroeg aan Spanje of hun ook mee wilde werken. En dat deden ze. De Spaanse leider heet Franco. Mossoulline was doodgeschoten door de Italianen. Hitler had in mei zelfmoord gepleegd samen met zijn vrouw Eva Brauwn.


De vredesbepaling van Versailles wordt ook wel een “Dictaat” genoemd dat zijn:
1. De Duisters mochten niets bepalen.
2. De tegenstanders waren de Nationaal- en Socialisten
3. De leider van de nationalisten was Adolf- Hitler.



Hoofdstuk 2 Engeland

Engeland was in de periode van de tweede wereldoorlog het belangrijkste en machtigste land van Europa. Natuurlijk wou Hitler dat land ook bezetten, maar hij wist dat het zwaar zou worden. Engeland was een eiland en sterk op zee. Hitler’s plan was simpel. Duitsland zou Engeland erg bombarderen. Als snelle aanval op Engeland wordt nu ook wel blitzkrieg genoemd. De strijd duurde van 8 augustus tot Oktober, maar het lukte Duitsland niet om Engeland te veroveren.

Hier zie je een kaartje met het gebombardeerde gedeelte van Engeland, die aangegeven is met een tekentje. De Engelsen bleven door vechten volgens gegeven zijn er ruim 1700 Duitse vliegtuigen neer gestort en bij de Engelse ruim 900. Niet alleen Engeland werd gebombardeerd, maar ook Duitsland. Duitsland werd gebombardeerd door de geallieerden. Geallieerden waren landen die tegen Duitsland was.

Twee groepen die tegenover elkaar stonden waren:
1. De as- mogendheden Duitsland, Italië, Japan en bondgenoten.
2. De geallieerden polen Frankrijk, Engeland, Rusland, Verenigde staten en bondgenoten



Hoofdstuk 3 Rusland
De sovjet unie (Rusland) had op 23 augustus 1939 in het geheim Afgesproken met Duitsland dat ze elkaar aanvallen. Verder mochten ze alles veroveren wat ze wilden. Ze hadden besloten dat ze samen Polen zouden veroveren en delen. Hitler wou eigenlijk niets van ze hebben maar hij had Stalin nodig.

Ze hadden Polen snel veroverd dat kwam omdat ze niet echt veel hulp kregen van andere landen. Ze waren ook tegelijkertijd van 2 kanten aangevallen. Duitsland had veel meer wapens en soldaten. Een paar jaren later had Duitsland niet kunnen winnen van Engeland. Toen besloot hij de Sovjet Unie toch aan te vallen. Door een hele domme fout verloren zij de oorlog. want:

1. Hij had kans om van 2 kanten aangevallen te worden.
2. Hij onderschatte de russen. Hij dacht dat het makkelijk zou zijn net zoals bij Nederland.

In het begin ging het simpel. Het leek wel of de Duitsers gewoon door mochten lopen naar Moskou is de hoofdstad van Rusland. In juni 1941 veroverde Duitsland een groot deel van Sovjet- unie, maar in 1942 werden de Duitsers door de Russen terugbetrokken.

Voor Jozef Stalin was het natuurlijk een grote verrassing. Want ze hadden een paar jaren geleden nog afgesproken dat ze elkaar niet zouden aanvallen. Maar toch had Stalin meer soldaten dan Hiler. Stalin deed iets heel slim. Hij trok zijn mannen terug en brandde zijn eigen land.

Deze methode was niet nieuw. Een paar jaren geleden deden ze dat ook en het heette: De verschroeide aarde.

Hitler veranderde zijn aanvalplan. Hij splitsen de groep in drie delen nl:
• De eerste ging naar het noorden, want daar ligt Stalingrad (een belangrijke stad voor Hitler).
• De tweede groep ging naar Moskou.
• De derde groep ging naar het zuiden.

Hitler maakte hier een blunder, want het ijskoud. Maar de Duitsers wisten niets er van. Hij putte zijn legers uit. Er waren geen handschoenen. Bordenwarmers, winterjassen en sjaals.

Bij stalingrad ging het ook niet, want de Duitsers hadden verloren. Hitler was koppig en liet hun ongeveer een half jaar vevhten.

Er zij ongeveer 146000 Duitse soldaten gesotven. Bij Rusland was dat meer. Soldaten die dit hadden overleefd moesten terug naar Moskou. De Russische soldaten schoten ook uit huizen en het was moeilijk voor de Duitsers om dit eruit te krijgen. De strijd van Stalingrad wordt ook wel als een keerpunt in de Tweede wereldoorlog gezien. In 1942 komt er een keerpunt in de oorlog dat wil zeggen VS gaat nu ook deelnemen in de oorlog.


3.2 Wat zijn de oorzaken van de tweede wereldoorlog?
• Expansi drang van Duitsland en Japan.

• Hitler hield zich aan Vrede van Versalles.
• Isolationisme van de VS dat wil zeggen: Vs wilde zich niet bemoeien met de problemen in Europa.
• Appeastment politiek van Frankerijk gaven toe aan de onredeijke eisen van Duitsland om de oorlog te voorkomen.
• De volkenbond kon niet meer functioneren omdat alle lid landen het veotorecht hadden VS wilde geen lid worden.


3.3 Wat zijn de gevolgen van de Tweede wereld oorlog?
• Tijdens de oorlog waren meer dan 25 miljoen doden gevallen. Er waren grote verwoestingen aangericht. Als gevolg van bombardementn van steden met behulp van vliegtuigen en raketten.
• Na overwinnaars wilden de as- mogenhaden laten betalen voor deze schade maar dankzij de invloed van Vs werd hat te betalen bedrag niet hoog gesteld als van de Eerste oorlog.
• Als gevolg van oorlog waren de VS en de S,U de twee grootste mogendheden geworden.
• Als gevolg van de oorlog moesten Duitsland en Japan alle veroverde gebieden afgestaan.



Hoofdstuk 4: Amerika en Japan
In 1914 ging Amerika zich bemoeien met de oorlog. Eigenaar wilde ze se oorlog compleet negeren maar door de aanval van de Japanners ging ze toch helpen. De Japanners hadden Pearl Harbor aangevallen. Pearl Harbor is een Amerika Marine vloot. Op 7 december 1914 vielen ze Pearl Harbor aan. Ze vielen met 1900 vliegtuigen in de ochtend, daarna nog 170 vliegtuigen. Er vielen meer dan 2300 doden en 1200 gewonden. Nu ging Amerika ook mee doen in de oorlog.

De Amerikaanse president Rooseveld was erg goed voorbereid op de oorlog.Hij ging Engeland het oosten helpen.


De amerikanen waren op een gegeven moment zal en gooide een atoombom op Nagasaki en Hiroshima. Het was een vreselijk bom. Je kunt er nu nog steeds niet wonen. Omdat er radioactieve straling zijn.

Eerste atooombom werd op 12 augustus 1945 op Hirishima gegooid. Tweede atoombom werd op 9 augustus op Nagasaki gagooid. Hiroshima en Nagasaki zijn Japaanse steden. Vs had alleen atoombommen.



Hoofdstuk 5: Nederland
OP 10 mei 1940 Duitsers Nederland binnen. De nederlanders waren wel gewaarschuwd. Maar toch verrast. Want ze hadden veel moderne wapens en Nederland had daar weinig geld besteed.

Hitler had een goed aanval plan bedacht. De vliegtuigen vlogen gewoon over Nederlandse soldaten heen en daar. De soldaten sprongen uit met een parachute. De parachitisten kregen de opdracht om vliegvelden te veroveren. En de soldaten van achteren aan te vallen en heel veel mensen van de regering gevangen te nemen. Hitler had alles goed geregeld en dacht dat hij Nederland binnen 1 dag wel veroverd te hebben, maar Nederland verzette zich goed. Ze staken steeds de dijken door, zodat het water het land opliep. Hitler had Nederland onderschat.

Op een gegeven moment stelde Hitler een belofte. Hij zei: Als jullie je niet opgaven zal ik Rotterdam bombaderen. Koningin Wilhelmina wou dat niet en ondertekende het belofte.

Nederland had verloren, Maar bombadeerde Rotterdam toch. We weten niet precies waarom. Niet heel Nederland was bezet. Zeeland vocht nog door.



Hoofdstuk 6: D-Day

Op 6 junie kwamen de Canadeze en de Amerikanen Eurpa bevrijden. Eerst gingen ze Normadie aanvallen. Normadie is een Franse provincie. De Duitsers hadden de verkeerde informatie gekregen en waren verrast. De dag wordt D-day genoemd. D-day staat voor Decision Day:

• De beslissende dag.
De geallieerde wilden met honderde mannen naar Duitsland. Maar dat kon niet met 1 haven. Daarom gingen ze vanuit Engeland met boten naar Frankrijk. Engeland had veel havens. De laatste paar kilometers gingen ze met deze speciale dingens, Want als de boten te dichtbij kwamen werden ze neergeknald door de Duitse kanonnen en ze konden verder op het stand komen. Aan het strand van Frankrijk lagen veel hindernissen, Mijnen, Prikkeldraden enz.

Dit moest het maken vvor de geallieerden. Gelukkig kwamen ze daar nog achter de foto’s. Het plan werd dan ook gewoon met vloed het land opkomen. Anders had het wel slecht af kunnen lopen.


Op de dag van de aanval waren er ruim 150.000 soldaten. Ze kwamen uit Engeland, Amerika, Canada, Nederland, Belgie, Polen en Noordwegen. ZE werden verdeeld op verschillende stranden: Zword Beach, Juno Beach, Omaha Beach en Utha Beach.

Op 6 junie was het slevht weer op de kust. Een paar troepen waren zelfop het verkeerde strand geland. De andere soldaten die goed weren geland hadden het ook niet zo makkeijk. Niet alleen omdat er steeds op hen geschoten werden maar ook omdat ze nog niet echt ervaren waren. De duitsers waren juist heel ervaren, maar letten niet goed op.


Hoofdstuk 7 : Adolf Hilter
Hitler werd geboren op 20 april 1889 ’s avonds in een herberg in een klein stadje: Braunau am inn. Dat ligt vlak bij Duitsland, maar het ligt in Oostenrijk. We wisten toen nog niet wat voor gruwelijke dingen hij later zou doen. De vader van Hitler heette Alois Hitler. Hij werkte bij de douane. Zijn moeder werkte niet. Adolf Hitler was gewoon normaal, net zoals alle andere kinderen. Toen hij 16 was overleed zijn vader. Daarna ging het niet zo goed met hem. Hij werd zelf zo slecht in school dat hij er zelf afgestudeerd werd. Hij wilde toen maar een kunstschilder worden, maar dan moest je 18 voor zijn. Hij zat toen thuis maar te tekenen of hielp hij zijn moeder een beetje. Toen hij 18 was ging hij naar Wenen om kunstschilderij te worden. Maar daar vonden ze zijn tekening niet mooi, toch bleef hij in wenen met zijn vriend.Niet land daarna stierf zijn moeder.Hij was er vreselijk verdrietig over. Hij kreeg wel wat geld van zijn moeder. Hij bleef de hele tijd door te tekenen, maar hij werd weer afgewezen en zijn geld was op. Hij kon de huur van zijn kamer niet meer betalen en ging dus op sraat zwerven. Hij kreeg steeds meer de pest aan rijke mensen en vooral de Joden, want die hadden altijd een goed baan. Hij besloot mensen te helpen met koffers dragen en zo was hij 4 jaren heel erg arm. Toen de oorlog uitbrak werd hij vrijwillig soldaat. Hij kreeg 2 midialles voor zijn dapperheid.

Op een dag ging hij naar een vergadering van de Duitse arbeid partij. Hitler werd lid van die partij en deed veel voor die partij en deed veel voor die partij. Eerste kleine dingentjes zoals geld inzamelen of kranten rondbrengen. Be naam van de parij werd veranderd en werd N.S.D.A.P. (nationaal-Socialististische-Duitse-Arbeiders-Partij) 2 jarn later zou de leider worden van de N.S.D.A.P. was een zwart hakenkruis op een vlag.

Al snel dacht Hitler dat hij wel eens de macht kon grijpen. Hij bedacht een plan om de regering af te zetten. Hij wilde opstand komen maar de opstand ging helemaal fout en klonken schoten en er vielen 19 doden. Hitler werd gearesteerd en veroordeel tot 5 jaren gevangenisstraf. In die tijd dat hij in de cel zat schreef hij een boek. Het heette Mein Kamf (mijn strijd). Het ging over zijn plannen als hij de leider van Duitsland zou zijn. Er onstond natuurlijk gewoon in wat hij zou gaan doen, net zoals ze dat hier op T.v doen maar er waren 2 gevaarlijke dingen bij: Volgens hem waren alle mensen gelijk. Blanke mensen waren beter dan zwarte mensen. En het slechte was als je een Jood was. Een volkomen idiote gedachte, mar veel mensen waren eens met hem.

Hitler in de cel
Hitler na de 1 jaar vrij gelaten en werd weer leider van de N.S.D.A.P. In 1933 werd hij leider van Duitsland. Hitler was slim en hij maakte veel reclame voor de oorlog want hij zei: Vrouwen moeten veel kinderen hebben. Hij zei er niet waarom. En hij beloofde mensen geen werkloosheid meer. Hij liet de mensen in de wapen werken en liet veel wegens aanleggen.


Hoofdstuk 8: Goslar schip

Het schip Goslar is een Duitse koopvaardijschip. Dit Scgip is in 1940 to zinken gebracht door de eigen Duitse bemanning in de Suriname rivier. Na de bekendmaking in 1940 dat Nederlandse in oorlog was met Duitsland werden in de kolonien van Nederlandse Duitse koopvaardij schepen tot zinken gebracht, zo ook in Suriname. Echter op het moment dat de daar geregelde Nerderlandse militairen de goslar to zinken wilde brengen namen de Duitse koopvaarders het in handen kregen. De goslar ligt nog steeds in de rivier en is een stille getuigen van de tweede wereldoorlog in Suriname

REACTIES

K.

K.

Best goed gemaakt

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.