Stelopdracht

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 362 woorden
  • 14 november 2003
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Samenwerken of niet- samenwerken?

Er ontstond een discussie onder Indonesische nationalisten over het wel of niet samenwerken met de Nederlanders. Soekarno en de PNI kozen voor niet samenwerken, andere nationalisten wilden wel samenwerken. Soekarno wilde niet deelnemen, omdat hij alles zelf wilde doen. Hij dacht dat hij het zelf allemaal wel kon. En hij wilde ook niet samenwerken, omdat hij dacht dat de Nederlanders hem het land anders zouden afpakken. Voormalig lid van de Volksraad G. wilde wel samenwerken, want hij dacht dat het een goede vooruitgang zou zijn voor Indonesië. En dat ze daarmee het land wel konden redden.

De Japanse bezetting

Na de bezetting van Japan kwam er een einde aan het koloniale bestuur van Nederland. Het nationalisme nam toe in deze tijd, omdat ze hun eigen land wilden houden en dus opkwamen voor hun land. Soekarno wilde wel samenwerken met Japan, omdat hij dacht dat ze anders alles zouden uitroeien en kapot maken. Dus hij koos ervoor om wel samen te werken. G. wilde niet samenwerken, hij vond het stom dat Soekarno nee zei tegen de Nederlanders en wel wil samenwerken met Japan. Als Japan dan aan gaat vallen moeten ze gewoon zorgen dat ze sterk staan.

Na de oorlog

Na de Japanse capitulatie voelde Soekarno zich gedwongen om Indonesië onafhankelijk uit te roepen. Hij voelde dat zo, omdat hij dacht dat er anders wel ergens een opstand zou komen en daar had hij niet zo’n zin in. Hij wilde zijn volk ook niet teleurstellen.

Het standpunt van de krant

Wij vinden natuurlijk dat de overstap van G. een verkeerde keuze is, omdat hij op kwam voor Nederland en voor zijn land en dat had hij vol moeten houden. Voor Indonesië is het ook niet goed dat ze volledig onafhankelijk worden, omdat ze het niet zelf af kunnen. Daar hebben ze hulp bij nodig en wij wilden ze wel helpen.

Tenslotte

Ik ben door de gesprekken met G. niet op een ander standpunt gekomen. Ik vind nog steeds dat hij door had moeten gaan met het verdedigen van zijn land en van Nederland. Dat was een goede zaak. Hij hielp ons goed en dat is natuurlijk een voordee

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.