Reflector WO II (Blz 3-5)

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 269 woorden
  • 10 december 2003
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorrang van rechts? Verrechtsing… een Babylonische spraakverwarring 1.1)Parijs,28augustus 1789: de voorstanders van een absoluut veto voor de koning stelden zich rechts op van de voorzitter, de tegenstanders kozen links

1.2) Vandaag in het Britse parlement en er wordt gestemd, moeten de parlementsleden zich begeven naar een zaaltje dat ofwel links ofwel rechts van de voorzitter is.

2.1) -links: gelijkheid, vooruitgang, verandering, instabiliteit en vernieuwing -rechts: traditie, orde, veiligheid en vrijheid
2.2) – de breuklijn tussen arbeid en kapitaal Links kiest voor de werknemers, rechts voor de werkgevers.

- het levensbeschouwelijke terrein vb: abortus
Links is eigenlijk voor en rechts verdedigt de Kerk en haar zienswijze op ethische problemen.

- het communautaire: de strijd tussen Vlamingen en Walen. Hier is, volgens de auteur, onbegonnen werk om de termen links en rechts te hanteren.

2.3) Het conflict tussen “lokalisme” en kosmopolitisme, tussen groepen die kiezen voor “het eigen volk” en tussen groepen die menen dat men over de grenzen heen moet kijken.

2.4) Men kan tegen euthanasie zijn en toch niets hebben tegen allochtonen, zoals de VLD.

3.1) links : volksunie en agalev( nu groen!). rechts: vlaams blok VLD en andere partijen vallen er eigenlijk tussen, te beoordelen bij elke breuklijn.

3.2) Er is niet echt sprake van verrechtsing volgens de auteur, voor de levensbeschouwelijke breuklijn en in het conflict tussen arbeid en kapitaal spreekt de auteur zelfs van een verlinksing.

3.3) zelf vind ik, afgaande op de stemresultaten, dat er een verrechtsing heeft plaats gevonden, maar na het lezen van dit artikel moet ik de auteur toch gelijk geven. Het is ook een deel doordat de andere partijen het “verknoeien”, volgens de bevolking, dat het Vlaams blok meer stemmen krijgt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.