Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Malcolm X Martin Luther King

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 3225 woorden
  • 4 mei 2006
  • 35 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 35 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Onderwerp: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Martin Luther King en Malcolm X?

Inhoudsopgave

Inleiding

Wie was Malcolm X?

Wie was Martin Luther King?

Waar stonden zij voor?

Hoe wilden ze dit bereiken?

Wat is er nog over van hun idealen?

Conclusie

Bronvermelding

Inleiding

Deze scriptie gaat over Martin Luther King en Malcolm X. Wie, zul je denken, ja dat dachten wij ook. Martin Luther King, die kennen de meeste mensen wel. Van zijn beroemde speech ‘I have a dream’. Maar Malcolm X, wie was dat nou weer? En wat zijn de verschillen en overeenkomsten van hen. Dat is ook gelijk onze hoofdvraag:

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Martin Luther King en Malcolm X?


Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we eerst een paar deelvragen gemaakt:

1.Wie was Malcolm X?

2.Wie was Martin Luther King?

3.Waar stonden zij voor?

4.Hoe wilden zij dat bereiken?

5.Hebben ze dit bereikt?

6.Wat is er overgebleven van hun idealen?

Martin Luther King en Malcolm X hadden vooral 1 ding gemeen, zij wilden dat de rassenhaat en discriminatie verdween. Zij waren de meest actieve donkere personen die het probeerde te bestrijden, daarom zijn ze zo beroemd geworden. Ook hebben ze elkaar een keer ontmoet op 26 maart 1964 bij een persconferentie. Dit was echter maar heel kort.

(I)


I www.unix-ag.uni-kl.de/ ~moritz/2roads.html

Wie was Malcolm X?

Malcolm X werd in Omoha, Nebraska geboren op 19 mei 1925. In een minder vooraanstaande wijk. Malcolm Little is eigenlijk zijn echte naam. Hij was de zoon van dominee Earl Little en Louise Little. Zijn vader vocht voor eenheid van de zwarte gemeenschap en geloofde in het bepalen van je eigen richting, een volger van Marcus Garvey. Het gezin werd ook vaak lastig gevallen door blanke racisten omdat dominee Little predikte voor een eenheid van de zwarte gemeenschap. De toewijding aan de zwart gemeenschap zal dus onder andere vandaan komen. Ook werd het gezin Little vaak lastig gevallen door blanke racisten omdat dominee Little predikte voor een eenheid van de zwarte gemeenschap. Ze werden ook onderdrukt, met de dood bedreigt, en hun huis werd in brand gestoken. Toen Malcolm 6 jaar was is zijn vader vermoord. Het gezin raakt in armoede, zoals de meeste zwarte gezinnen, en 6 jaar na de dood van vader Earl is moeder Louise het helemaal kwijt. Ze wil geen hulp van blanke instanties buitenaf, maar ze kon het niet voorkomen. Hierop zien de kinderen hun moeder krankzinnig worden. De kinderen moeten naar een opvangtehuis, behalve de twee oudste kinderen. Malcolm komt bij een religieuze familie, wel vrienden van de Little’s. Dit gaat niet goed, dus word Malcolm bij een tuchtschool geplaatst, waar het wel goed gaat. Zijn gedrag slaat om wanneer hij door een vertrouwens persoon op school te horen krijgt dat hij zijn droom als advocaat maar op moet geven, want zwarten zijn daar toch niet geschikt voor, en dat hij maar beter timmerman kan worden. Dit zit Malcolm zo dwars dat hij op zijn 15e van school af gaat, en daarna in het criminele circuit terecht komt. Malcolm komt in contact met een paar “verkeerde”jongens die hem in het criminele circuit helpen, zoals marihuana dealen aan muzikanten, zwarte hoertjes voor blanke mannen regelen. Tijdens het uitgaan ontmoet hij Sophia, een blanke vrouw. Via haar krijgt hij een baantje, op de trein tussen Boston en New York. Hij komt in de roes van Harlem terecht, waar hij blijft. Hij gaat overmatig drank en drugs gebruiken, waardoor hij ontslagen wordt. Op zijn 18e moet hij het leger in, waar hij geweren jat en zwarte lotgenoten bij elkaar krijgen. Daarna gaat hij samen met Sophia, haar zusje, een oude vriend en een chauffeur (beide zwart) inbraken plegen. Dit gaat goed en Malcolm word overmoedig, en hij wordt samen met de rest opgepakt. Malcolm werd dus op zijn 20e veroordeeld voor inbraak en moest voor minimaal 10 jaar de gevangenis in, terwijl voor inbraken 2/3 jaar wordt gerekend maar omdat het gerechtshof Sophia en haar zusje de keus liet maken om te zeggen dat ze gedwongen waren door zwarten (waarna ze vrij komen), heeft de straf zo verhoogt.
Tijdens zijn gevangenisperiode wou hij zichzelf ontwikkelen, en dat is hem ook gelukt. Hij las de hele gevangenis bibliotheek, en ook toen hij overgeplaatst werd naar een andere gevangenis. In de gevangenis kwam hij iemand tegen die lid was van de Nation Of the Islam, en Malcolm was er in geïnteresseerd. Malcolm besloot zich aan te sluiten en zocht heel veel informatie over de leider Elijah Mohammed. Toen Malcolm in 1952 werd vrijgelaten, was hij een heel ander mens, en sloot zich aan bij the Nation Of the Islam.
Op 12 januari 1985 trouwt hij met Betty Sanders, maarmee hij vier kinderen krijgt.
In 1964 startte hij met de Organisatie voor Afrikaanse Amerikaanse Eenheid.
Op 21 februari 1965 word Maloclm tijdens een speech in een zaal doodgeschoten. Achterin begon een gevecht (afleidingsmanoeuvre), waarna hij door twee mannen word doodgeschoten, vlak voor de ogen van zijn vrouw en kinderen.
Een jaar later op 14 april 1966 worden 3 mannen Hayer, Butler en Johnson van de NOI opgepakt voor de moord op Malcolm X.
Er gaan theorien in de rondte dat alleen van Hayer in de zaal was, of dat de CIA niet goed genoeg op zijn veiligheid heeft gelet, omdat ze er wel baat bij hadden als Malcolm dood zou gaan, of dat een FBI agent Malcolm later op de brancard heen goede mond op mond beademing heeft gegeven. Maar dit zijn alleen maar theorieën.

Wie was Martin Luther King?

Martin Luther King werd geboren in Atlanta op 15 januari 1929. Hij was zoon van een dominee en groeide op in een gewone middenstandswijk. Op vijftienjarige leeftijd ging hij studeren op het Morehouse College. Zijn studieperiode was vooral gericht op de godsdienstige leer. In 1953 trouwde King met Coretta Scott, zij kregen 4 kinderen. King werd als dominee aangesteld bij de Baptisten kerk in Montgomery.
Alhoewel King ver van de rassenhaat en discriminatie is opgegroeid heeft zijn moeder hem wel dingen daarover bijgebracht. Deze gedachtes gebruikte hij bij de inzet tegen de rassenhaat. Hij eiste gelijkheid voor zwarten ten opzichte van blanken. In de jaren ‘50 maakte hij al actief deel uit van de Burgerrechten beweging en zette zich in tot zijn dood. Als in december 1955 een zwarte vrouw weigert haar zitplaats op te geven voor een blanke word zij gearresteerd. Dit is een van de (II) eerste gevallen waarbij de mensen dachten, en nu moet er wat gebeuren. King besluit met een aantal andere zwarte dominees, leiders en president Nixon een boycot in te stellen, genaamd de Montgomery boycot. Bij het bereiken van dat hoogtepunt werd de situatie voor King echter steeds gevaarlijker, dagelijks kreeg hij zo’n 40 a 50 dreigbrieven en op een dag werd zijn huis gebombardeerd met vrouw en dochter erin. Gelukkig bleven zij ongedeerd. Toch stopte King niet met de boycot en op 13 november 1956 werd dan eindelijk een eind gebracht aan de segregatie van de bussen. Segregatie was dus de scheiding van zwart en blank. Maar King is vooral bekend van zijn speech bij de grote mars naar Washington in 1963. Op die 28ste augustus waren er ongeveer 200.000 mensen samen om te protesteren tegen het grote onrecht van rassenscheiding in de wereld. De speech die hij daar hield, met als bekende titel I have a dream maakte hem wereldwijd een held. Naar aanleiding van deze geweldige speech kreeg hij in 1964 de Nobelprijs voor vrede toegereikt. Op 28 maart 1968 is King de leider van een demonstratie in Memphis als steun voor de sanitation workers die dan al enkele weken het werk hadden stilgelegd. Deze demonstratie mislukt, omdat er rellen ontstaan. King verlaat Memphis maar keert op 3 april weer terug voor een nieuwe poging.

"Ik zal er misschien niet samen met jullie geraken, maar ik wil dat jullie het vanavond weten: als een volk zullen we wel in het beloofde land eindigen.", vertelde hij aan de massa voor Memphis Masonic Temple.

Een dag later word King neergeschoten op het balkon van het Lorraine Hotel in Memphis. De dader is vermoedelijk James Earl Ray. King word naar het St. Joseph ziekenhuis gebracht maar overlijdt een paar uur later.

Waar stonden zij voor?

Martin Luther King en Malcolm X wilden gelijke rechten voor de zwarten en blanken. Toen was dit niet het geval.

Vanaf de 17de eeuw werden zwarten al als slaven en met ongelijke rechten behandeld gebruikt. In 1620 zette namelijk de eerste zwarte slaven, die mee waren genomen door blanke kolonisten, hun voeten aan wal in Amerika. Nadat zwarten eeuwen lang als slaaf behandeld werden en er verschillende mensen in opstand waren gekomen, tekende president Lincoln in 1863 de ‘Proclamation Emancipation’, dus gelijke rechten voor iedereen. Daardoor kwamen er miljoenen slaven vrij. Maar kort daarop volgde een burgeroorlog die tot 1865 duurde. Deze oorlog werd de ‘Civil war’ genoemd.
Maar of dit nou echt vrijheid was, ze waren dan wel geen slaaf meer, maar je kon niet van echte vrijheid spreken want ze werden nog steeds een onderdrukte minderheid in de VS. Dit duurde zelfs tot ver in de 20ste eeuw. Vooral in het zuiden waren de scheiding van blank en zwart duidelijk te merken in openbare gelegenheden. Ook de situatie zelf was erg slecht, onderwijs, openbaar vervoer, werkplaatsen, woonwijken en toiletten waren zo opgedeeld dat blank en zwart strikt van elkaar werd gescheiden. Zwarten kregen niet eens gelijke kansen voor huizen of opleidingen aangeboden.
Iedereen dacht, Amerika het land van de vrijheid. Maar dat is dus niet zo. De rechten voor zwarten bleven helaas alleen op papier een feit. De segregatie (scheiding) was verschrikkelijk duidelijk herkenbaar. De voorzieningen waren of voor zwart of voor blank, samen kon niet.

Martin Luther King is in een middenstandswijk opgegroeid en had er niet veel last van, maar zijn ouders hielden zich wel actief bezig met rassenhaat. Door zijn moeder kreeg hij toch bij dat er veel ongelijkheden waren in de wereld. Ook zijn vrouw, Coretta Scott was ook actief voor mensenrechten.

Malcolm wilde later ook een eigen zwarte staat gaan maken, omdat hij vond dat de zwarten dat recht hadden. Het recht te doen wat ze wilden, zonder dat ze onder de blanken stonden. Dat is ook een reden waarom Malcolm de X achter zijn naam had staan. Little was een naam gegeven door de blanken, en Malcolm wilde dat niet meer.
Hij was erg ontevreden over het gedrag va de blanken tegen de zwarten.
En hij vond dus ook dat niet kon, en wilde dat dus veranderen. Hij was ook voor het recht van zwarten op gewapende zelfbescherming. Hij wilde een zwarte gemeenschap, los van de blanken, omdat ze de zwarten toch niet gaven wat ze verdiende.
Hij had ook wel toespraken tegen Joden, aangezien zij ook niet helemaal blank waren, maar ze wel steunden, omdat ze anders zelf gepakt zouden worden.
Later veranderde Malcolm zijn denkbeeld, en was hij minder fel tegen de blanken en zei hij: “ik geloof in een samenleving waarin mensen als menselijke wezens kunnen leven op basis van gelijkheid”

Hoe wilden zij dit bereiken?

In december 1955 weigert Rosa Parks, een zwarte naaister, haar zitplaats op te geven voor een blanke. Daarom wordt zij gearresteerd. King komt in protest, en haalt zichzelf een hoop op de hals. Samen met een aantal dominees uit Montgomery en mr. Nixon start hij een boycot op, genaamd de Montgomery boycot. De boodschap voor alle zwarten luidde:

“Ga niet met de bus naar het werk, naar de stad, naar school, of ergens anders heen op maandag 5 december. Er is weer een zwarte vrouw gearresteerd en gevangengenomen omdat zij weigerde haar plaats in de bus af te staan. Ga maandag niet met de bus naar uw werk, naar school of ergens anders heen. Als u naar uw werk moet, neem dan een taxi, rijd met iemand mee of ga lopen. Kom maandag om 19.00 uur naar een massabijeenkomst in de Holt Street Baptist Church voor meer informatie.”

Zo werd, met King aan de leiding, de Montgomery Improvement Association (MIA) geboren. De organisatie pleitte voor meer vrijheid van de zwarten. King onderhandelde met blanke organisaties voor de rechten van de zwarten. Ze gaven niet toe.
Wel waren de kansen op rellen vergroot. Op 9 januari 1956 word de boycot beëindigd omdat de wetgeving heeft vastgesteld dat het strafbaar is als zwarten niet met de bus gaan. King biedt zich vrijwillig aan en word op borgtocht vrijgelaten. Drie dagen later na het proces, word King veroordeeld op het overtreden van de anti-boycot wet. Hij gaat in hoger beroep. De boycot stopte niet.
De blanken mochten in het voorste deel zitten van de bus, terwijl de zwarten achterin moesten zitten, was het blanke deel vol en stapte er nog een blanke in, moest een zwarte opstaan en zijn plaats laten innemen door de blanke.

Er zijn twee delen van Malcolm’s aanpak. Eerst streed Malcolm aan de zijde met the Nation of the Islam, waar hij na zijn gevangenisstraf zich aansloot. Hij maakte de beweging ook groot, en hij kwam vaak op het nieuws. Hij wilde via gewelddadige en zonder de hulp van de blanken bereiken waar hij voor stond. Ook wilde hij aparte wijken voor zwarten. Malcolm was in die tijd voor een gewelddadige aanpak. By any means necessary wordt het handelsmerk van Malcolm X.
Malcolm gaf vaak lezingen op school en op tv. Hij sprak hard over wat hem dwarszat, en omdat hij zo gewelddadige ideeën had, werd dit hem niet in dank afgenomen.
Hij liet zien wat hij wou door lezingen te geven en instructies. Toen een zwarte man genaamd Hinton gearresteerd werd door blanke politieagenten werd hier op gereageerd door een zwarte man die langsliep, die toen met een knuppel op zijn hoofd werd geslagen, waarna hij hevig bloedend naar een districtsbureau vervoert werd. Toen dit nieuws Malcolm bereikte ging hij samen met wat aanhangers als een zwijgend blok voor het bureau staan, wat uiteindelijk uitgroeide tot een paar duizend mensen. Toen Hinton een behandeling van de dokter kreeg, gingen de mensen na een sein van Malcolm allemaal weer weg, dit kwam in het nieuws, aangezien de grote invloed van Malcolm, om een rel te starten en te stoppen. Op de Mars op Washington, een mars van honderdduizenden zwarte werkelozen, had X veel kritiek. In zijn befaamde speech Message to the Grass Roots, zgt hij dat hij het belachelijk vind, omdat alles geregeld werd door de blanken, welke leuzen er gezegd mochten worden, hoelaat ze weer weg moesten zijn. Malcolm zei veel, zo ook “ the chickens coming home to roost” oftewel boontje komt om zijn loontje, na de moord op John F kennedy. De NOI vonden dit niet goed, en legde hem een spraakverbod op.
Door dit spraakverbod stapte Macolm op 8 maart 1964 uit de NOI, waaruit zijn tweede aanpak kwam.

Macolm startte 4 dagen later een eigen partij op, Muslim Mosque, wat niet veel invloed had. Hij ging op Pelgrimstocht naar het Midden-Oosten, waarna hij zijn naam veranderde in El Hajj Malik El Shabazz. Na zijn tocht was zjjn visie veranderd, en startte hij de Organisatie voor Afrikaanse Amerikaanse Eenheid op, een niet religieuze zwarte radicale organisatie. Er waren verschilldende mogelijkheden om door te gaan met de zwarte beweging, The ballot or the bullet., Verkiezingen of Geweld. Hij ging door met de Organisatie voor Afrikaanse Amerikaanse Eenheid. Blanken mochten niet deelnemen, maar wel donaties geven. Hierdoor werd Malcolm al een stuk vrijer in zijn aanpak. Hij koos ervoor om wel speeches te blijven houden, maar nu met een ander doel, namelijk echt gelijkheid.

Wat is er nog over van hun idealen?

Na de dood van Malcolm X barst het geweld los, wat volgt tot een 6 daagse opstand in Watts, de getto van Los Angeles.
Er komt een groep, de Black Panters Party, die de meest spraakmakende idee van Malcolm X waar maakte, het recht van zwarten op gewapende zelfbescherming, waarna ze met geweren door de zwarte wijken begonnen te lopen. Ook verzette ze zich tegen de oorlog in Vietnam, net zoals Matin Luther King. Ze zijn voor de zelfvoorziening van de zwarte gemeenschap, daar waar Malcolm ook voor stond.
De gelijkheid voor zwarten en blanken is er nog steeds niet helemaal.
Vooral in Amerika zijn er nog veel echte zwarte criminele wijken, aangezien de zwarte middenklasse veiligere buurten zochten, en de achterblijvers nu nog steeds in de laagste klasse van de maatschappij staan in getto wijken.
Een van de ideen van Malcolm X die nu nog wel voortleeft is: “ we moeten leren van Malcolm X dat we zelf de handen uit de mouwen moeten steken, dat we er alleen komen als we het zelf doen”

Veel zwarten houden zich nu nog vast aan de idealen van deze mensen, omdat zwarten en blanken nog niet overal gelijk worden bevonden.
Veel zwarten houden zich nog vast aan de speech I Have A Dream, van Martin.

Conclusie.

De conclusie op de hoofdvraag: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen Martin Luther King en Malcolm X?
Hebben we een beetje uitgelegd in de verschillende deelvragen die we gemaakt hebben. Daarin hebben we het leven van de twee vergeleken, de aanpak, en hoe ze dat wilden bereiken, en wat er nog van die ideeën over is. Want op deze manier kregen we verschillende inzichten in het leven van die twee, waardoor we het beter kunnen vergelijken.

Een belangrijk verschil in de tijd tot hun leiderschap is de leefomgeving waar ze opgroeiden. Martin groeide op een minddenklasse, hij studeerde netjes, werd dominee.
Terwijl Malcolm opgroeide in een minder vooraanstaande wijk, en een crimineel verleden heeft.
Een overeenkomst is dat beiden hun vaders zich voor de zwarte gemeenschap inzette. Ze waren allebei Dominee.

Beiden begonnen ze ook anders.
Martin werd aangesteld als Dominee bij een kerk, Malcolm kwam uit de gevangenis bij een organisatie binnengerold.

Waar ze voor stonden.
Martin stond voor gelijkheid van de zwarten en de blanken.
Malcolm wou een eigen zwarte gemeenschap, zonder hulp van de blanken.

Martin wou dit bereiken zonder geweld.
Malcolm deinsde voor geweld niet terug.

Later is Malcolm’s doel toch wel heel erg overeenkomstig geworden met dat van Martin.
Namelijk echte gelijkheid.

Bronnen

Van http://www.geocities.com/t_borgers/eindwerk/index.html hebben we gebruikt:

1: de situatie van Afro-Amerikaan in het begin van de 20ste eeuw.

Malcolm X : Malcolm X, New York, 1987
(red. Vertaald uit het engels door Savels, J: Malcolm X on Afro-American history. )

Sanders,S (red.) : Malcolm X, Amsterdam, 1992

Van scholieren.com
http://huiswerk.scholieren.com/werkstukken/view.php3?id=11790
gezocht bij huiswerk, trefwoord: Malcolm X

Via google.nl
http://www.absofacts.com/geschiedenis/data/malcolmx.shtml
gezocht bij zoeken in pagina’s in het Nederlands, trefwoord: Malcolm X,

Plaatje voorkant Martin Luther King:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=www.fcs-net.com/sheryl/holidays/images/mlktwo.jpg&imgrefurl=http://www.sherylfranklin.com/holidays/mlking.html&h=291&w=203&prev=/images%3Fq%3DMartin%2BLuther%2BKing%26start%3D40%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26sa%3DN
Directe link naar plaatje:
http://www.fcs-net.com/sheryl/holidays/images/mlktwo.jpg
gezocht via google.nl, afbeeldingen. trefwoord: Martin Luther king. Bladzijde 4

Plaatje voorkant Malcolm X:
http://images.google.nl/imgres?imgurl=www.discoverhaiti.com/images/malcolmx.jpg&imgrefurl=http://www.discoverhaiti.com/black_history_month.htm&h=256&w=197&prev=/images%3Fq%3DMalcolm%2BX%26start%3D80%26svnum%3D10%26hl%3Dnl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26sa%3DN
directe link naar plaatje:
http://www.discoverhaiti.com/images/malcolmx.jpg
gezocht via google.nl, afbeeldingen. trefwoord: Malcolm X, bladzijde 5

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

supper goed werkstuk

11 jaar geleden