Leonardo da Vinci

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 363 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.4
  • 13 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Focus: Leonardo da Vinci (1452-1519)
Leven

Leonardo da Vinci (* Vinci, 15 april 1452 - † 2 mei 1519) was een beroemde Italiaanse architect, uitvinder, ingenieur, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Renaissance. Hij wordt wel gezien als het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de 'uomo universale' en als genie.

Leonardo groeide op bij zijn vader in Florence. Hij werd een schildersgezel (leerlingschilder) en later een onafhankelijk schilder. Van 1482 tot 1499 werkte hij voor de Hertog van Milaan, waar hij zijn eigen studio had, inclusief leerlingen. Toen de Fransen Milaan bezetten, keerde hij terug naar Florence, waar hij voor Cesare Borgia ging werken als militair architect en ingenieur. (Borgia was de zoon van Paus Alexander VI en werd ook wel "Duca Valentino" genoemd). In 1506 keerde hij terug naar Milaan.
Van 1513 tot 1516 woonde hij in Rome, waar toentertijd overigens de veel jongere schilders Rafael en Michelangelo werkten, met wie hij weinig contact had. In 1516 ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het Koninklijk Paleis te Amboise. Hij overleed in het Franse Cloux en ligt begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel van Amboise.


Opdracht 5
Leonardo da Vinci gebruikte in zijn met de hand geschreven werk spiegelschrift. De reden daarvan is niet bekend. Het kan zijn dat hij op deze manier zijn werk moeilijker leesbaar wilde maken, als een soort geheimschrift. Maar het kan ook zijn dat hij linkshandig was, en het schrijven in spiegelschrift makkelijker vond, dan rechtshandig te schrijven, of linkshandig in normaal schrift. Bij linkshandigen leidt het "normaal" schrijven met inkt namelijk veel tot vlekken, indien niet een moeizame schrijfhouding wordt aangenomen.
Cryptografie of geheimschrift houdt zich bezig met technieken voor het zodanig versleutelen van te verzenden informatie, dat het voor een cryptoanalist, een persoon die toegang heeft tot het kanaal tussen zender en ontvanger, en dus als het ware 'mee kan luisteren', onmogelijk is om tegen aanvaardbare inspanning uit de getransporteerde data af te leiden welke informatie er door de zender was verzonden. Cryptografie wordt voornamelijk gebruikt om gegevens over te dragen die onderweg niet leesbaar mogen zijn door andere partijen. Enkel de zender en ontvanger beschikken over de juiste sleutel om de gegevens terug om te zetten in hun originele vorm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

5.

5.

slecht bar slecht heb er niks aan

11 jaar geleden