De Marathonloop
De Franse baron Pierre de Coubertin besloot in 1894 de Olympische spelen te heropenen. De spelen werden in 1896 gehouden in Athene. Er deden 285 atleten mee, die in totaal 13 landen vertegenwoordigden.
De Coubertin liet een nieuw stadion bouwen precies op dezelfde plaats waar het oude stadion had gestaan.
De sporten, waaraan je kon deelnemen waren atletiek, roeien, wielrennen, schermen, gymnastiek, gewichtheffen, ruiterwedstrijden, worstelen, zwemmen, zeilen, schieten en tennissen, maar dan wel net zoals bij de oude Olympische Spelen.
Het hoogtepunt bij atletiek was de Marathonloop.
Het gekke was dat de oude Grieken de marathonloop helemaal niet kenden. Het is dus vreemd dat als je alles doet om de oude Olympische Spelen precies na te doen, je iets heel nieuws als de marathonloop introduceert. Dat komt misschien omdat de naam ‘marathonloop’ wel aan de oude Griekse geschiedenis is ontleend en het verhaal dat daarbij hoort, een bijzonder verhaal is.
Wat was er gebeurd?
De Atheners waren in strijd met de Perzen. Toen de Atheners een belangrijke overwinning hadden behaald in een veldslag bij het plaatsje Marathon, liep ene Phidippides de 40 kilometer naar Athene om de overwinning te melden. Volgens het verhaal kon hij bij aankomst nog net zeggen ‘We hebben gewonnen’ en viel hij toen dood neer.
De marathonloop werd oorspronkelijk ingevoerd als een wedstrijd over 40 km.
Tegenwoordig is de lengte 42 km. en 195 m. De marathon kreeg die lengte in 1908 toen de Olympische Spelen in Groot Brittanië werden gehouden. Het parcours van 40 km. was al uitgezet, toen de Engelse koningin ontdekte dat de finish met die lengte niet voor de koninklijke tribune zou zijn. Zij eiste dat de marathon verlengd zou worden, zó dat de finish precies voor haar zitplaats zou zijn. Dat deed men, en sindsdien is de afstand van de marathon 42 km. en 195 m.
De eerste marathon werd dus gehouden in 1896 in Athene bij de eerste moderne Olympische Spelen. De winnaar was een Griek. Hoewel het helemaal niet mocht, want een atleet doet immers mee voor de eer en niet voor geld, kreeg hij 1 miljoen drachmen en allerlei andere voordeeltjes. Zo kon hij zijn hele leven lang gratis naar de kapper. Hij mocht ook trouwen met de dochter van de organisator van de spelen, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij was al getrouwd en had 2 kinderen.
Dat een Griek won was natuurlijk heel bijzonder, maar ik vraag me af of het wel eerlijk is gegaan. 5 km. voor de finish lagen drie atleten op kop: een Amerikaan, een Australiër en de Griek. Zo vlak voor de finish kwamen er allemaal soldaten te paard om de lopers te begeleiden, maar die maakten zoveel stof dat de Amerikaan en de Australiër bijna niet meer konden ademen van de stof. De Griek was dat wel gewend en zo kwam hij op kop te liggen en won hij uiteindelijk de marathon.
De marathon
ADVERTENTIE
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden