Complot Hitler en Von Stauffenberg

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 623 woorden
  • 18 november 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Inleiding

Rond april 1943 is Claus von Stauffenberg officier voor de Wehrmacht. Op 7 april in dat zelfde jaar wordt hij, terwijl hij met zijn troepen (het “Afrikakorps”) in het noorden van Afrika loopt, beschoten door geallieerde jachtbommenwerpers. Hierbij raakt hij zwaargewond. Hij had altijd al andere gedachten over de oorlog. Een bekend motto was namelijk: “Je kunt Duitsland redden of de Führer redden, maar niet allebei.” Dit kwam door een groeiend verzet in Berlijn ter oren. Ze lieten hem na zijn revalidatie overplaatsen naar Berlijn, als stafchef van het reserveleger.

Langzaam begint hij samen met Henning von Tresckow, Friedrich Olbricht en Fritz-Dietlof Graaf von der Schulenburg een complot tegen Hitler. Ruim een jaar later, op 20 juli 1944 neemt hij een bom in een aktetas naar de vergaderruimte, waar Hitler zich bevindt en laat deze achter.

Terwijl hij wegloopt, ziet hij achter zich het gebouw ontploffen. Ervan uitgaand dat Hitler dood is, wordt een bericht verspreid dat de SS (Duitse elite-eenheid) de macht grijpt. Dan zou “Operatie Walküre” van start gaan om de coup van de SS tegen te gaan en Berlijn te beschermen. Want als Berlijn viel, zou heel Hitler-Duitsland vallen. Zo konden de mensen in het complot een nieuwe regering vormen. Dan zouden er plannen worden gemaakt om de oorlog te beëindigen met de geallieerden.

Hitler overleefde echter de aanslag en liet op het moment, dat de propaganda minister Johan Goebbels zou worden opgepakt, een bericht aan hem zenden dat hij nog leefde. Dit betekende het einde voor de verzetsstrijders. Ze werden dan ook allemaal gefusilleerd door troepen van Friedrich Fromm. Dit was echter tegen de orders van de Führer in. Dit deed hij, omdat hij alles vanaf het begin zag gebeuren en op het laatste moment koos voor zijn eigen carrière door ze te doden. Zo werd het namelijk onmogelijk om te bewijzen dat hij weet had van de aanslag en daar niets van zei.

Hoofdvraag:

Hoe heeft het complot kunnen falen?

Hoe kon Hitler de bomaanslag overleven?

Net voordat de bom afging verplaatste Heinz Brandt (officier bij Hitler) de aktetas achter een dikke tafelpoot van de eiken tafel. Deze tafelpoot zorgde ervoor dat de explosie in kracht afnam en Hitler de aanslag overleefde maar vier van zijn commandanten niet, waaronder Heinz Brandt zelf.

Ook heeft het meegespeeld dat ze van locatie wisselden en niet meer in een gesloten ruimte(bunker) waren. De kracht van de explosie zou in de bunker namelijk naar binnen gericht zijn.

Maar de vergadering werd in een open ruimte(houten hut) gehouden met grote ramen, waar de kracht van de bom afnam.  Als laatste kan er nog worden gezegd, dat het ontbreken van de tweede bom, de kans ook kleiner maakte om Hitler de doden.

Waarom waren er zoveel legerleiders die Hitler uit de weg wilden ruimen?

Veel aanvoerders van de nazi-legers zagen in dat Hitler Duitsland niet verder opbouwde, maar juist Duitsland terug de ruïnes in hielp. Al waren er nog heel veel mensen erg voorzichtig met hun meningen tegen Hitler-Duitsland, want anders werden ze meteen gedood.

Wat was het aandeel van Erwin Rommel of door de Britten ook wel “The Dessert Fox” genoemd in de bomaanslag?

Rommel heeft het verzoek om mee te helpen met de aanslag afgewezen, omdat hij bang was dat dit Hitler tot een martelaar zou maken en een burgeroorlog zou veroorzaken. Wel begon hij in te zien dat hij niet voor Duitsland en Hitler tegelijk kon strijden. Hitler was niet goed meer voor Duitsland.

Hij heeft de verzetsstrijder niet tegengewerkt maar ze hun gang laten gaan.

Link naar het filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=rzqvSViaAyk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.