Eerste blokkade van Leiden
Leiden was het eerst aan de beurt om veroverd te worden door Alva. Alle wegen werden afgezet, zodat niemand meer kon ontsnappen. Door deze blokkades kon er geen voedsel meer vervoerd worden, daardoor waren de mensen erg zwak en konden de Spanjaarden makkelijker binnenkomen. Generaal Franciscus Valdez was de leider van de Spanjaarden. Met boten kwam hij Leiden binnen. Den Haag werd als eerst bevestigd en op het binnenhof kwam zijn hoofdkwartier. Er was groot gebrek aan militaire leiders, en bijna alle geuzen waren gesneuveld of gevangen genomen. De prins benoemde marinx van Sint Aldegone tot militair gouverneur van Delftland. Het was geen succes. Bij een schans in Maaslandsluis viel hij in de handen van een vijand. Omdat Bossu gevangen was werd hij niet vermoord.
De Spanjaarden komen terug
Op 21 maart de eerste lente dag van 1574 stuurde Willem de Zwijger wat Spaanse troepen. Deze vielen Leiden ’s nachts binnen. Niemand had daarop gerekend en er was onvoldoende voedsel ingeslagen. In Juli brak er ondanks de hoger ook nog de pest uit.
Op 30 Juli besloten de Staten van Holland om de dijk door te steken om zo het omringde land onder water te zetten, maar dat ging heel langzaam. In tussen probeerde Valdez de stedelingen duidelijk te maken dat ze zich beter over konden geven. Een deel van het volk luisterde er naar, maar er werd uiteindelijk besloten om door te gaan. De inwoners aten honden, katten en ratten. Soms werd er, als zwijgend protest, een lijk voor de deur van burgemeester Van der Werf gelegd.
Op 18 september verslechterde het weer en het water begon te stijgen. De watergeuzen trokken vanuit het Zuiden op. Op 3 oktober bereidde men een uitval naar de Lammenschans voor. De bewoners verbaasden zich over de stilte aan de andere kant van de stadsmuur en stuurden Cornelis Joppensz er op uit om een kijkje te nemen. De Spanjaarden bleken gevlucht te zijn. Een door hun achtergelaten pot hutspot was het enige wat er nog stond. De Watergeuzen trokken daarop de stad binnen over de Vliet de deelden voedsel uit: een half brood met kaas en haring voor iedere inwoner. Tegenwoordig wordt Leidens ontzet nog steeds uitgebreid gevierd. Drie oktober is een lokale vrije dag, waarop hutspot, haring en wittebrood veelvuldig op het menu staat.
Bron: Internet, van deze site hebben we het plaatje:
http://www.onsverleden.net/nederlandseopstand/chronologie.htm
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Beste Steffanie,
in dit opstel staat dat Pieter van der Werf zijn arm afdeed aan de Leidenaren. En dat Cornelis Joppensz de pot met hutspot vond, mischien dat jij het niet wist maar helaas is dat niet waar.
13 jaar geleden
Antwoorden