Aurelius augustinus

Beoordeling 2.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1939 woorden
  • 6 februari 2009
  • 29 keer beoordeeld
Cijfer 2.7
29 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding:
Ik vind het een mooi verhaal. Soms wel moeilijk te begrijpen. Ik vond het maken ervan ook moeilijk, soms wist ik niet in welke tijd een stukje tekst hoorde. Ik ben er lang mee bezig geweest. Vrijdag de hele middag en zondag nog even. Ik vind zelf dat het niet zo veel is, maar meer informatie kon ik echt niet vinden! Ik hoop dat het goed is!


Overige informatie over Augustinus:
*Gestorven
Augustinus is overleden op donderdag 28 augustus 430.
Hij stierf aan een ziekte van 10 dagen. Op dat moment werd de stad Hippo Regius belegerd door de barbaanse Vandalen. Om te voorkomen dat het lichaam van Augustinus in hun handen viel, werd het stiekem overgebracht naar het eiland: Sardinië. Een poos later werd het in Pavia bij Milaan begraven onder het altaar.

*Canon
Augustinus heeft ook veel gedaan om de Canon van het Nieuwe Testament vast te stellen.

*Catechismus
In het jaar 400 stelde Augustinus ook een catechismus op. Hij zei: een catechismus is een klein leerboek. De inhoud is niet moeilijk, het gaat over het werk van God; dat is het enig nodige om eeuwig zeker te zijn. Daarbij is het erg nodig om op te passen voor verkeerde meningen, voor dwalingen.

*Preken.
Bijna veertig jaar lang heeft Augustinus (354-430) in het Noord-Afrikaanse Hippo Regius de geloofsgemeenschap als predikant gediend. Van ver kwamen mensen naar deze havenstad om zelf de woorden van de befaamde bisschop te beluisteren of zijn preken in opdracht van anderen op te tekenen. Zo zijn ongeveer 550 preken van Augustinus bewaard gebleven.
Voor deze bundel werden 29 preken uitgekozen van de sermones de scripturis. In deze groep preken staat de behandeling van een bijbeltekst centraal: in 4 ervan komen teksten uit het Marcusevangelie aan de orde en passages uit het Lucasevangelie in de andere 25. Bij elkaar vormen ze een volledige reeks met alle bewaard gebleven preken van Augustinus over Marcus- en Lucaspericopen. De meeste Latijnse teksten waren al eeuwenlang bekend maar van twee preken werden de grondteksten pas enkele jaren geleden teruggevonden. Van 23 preken verschijnt in dit boek de eerste Nederlandse vertaling.
Augustinus valt in deze preken te leren kennen als een zorgvuldige uitlegger van de bijbel, een toegewijde pastor en een diepzinnig theoloog. Als geen ander beijverde hij zich om de rijkdom van bijbelse passages voor allerlei mensen toegankelijk te maken: zijn preken sprankelen dan ook van levend geloof, diepe wijsheid en pastorale zorg. Met deze preken beoogde de bisschop dat zijn luisteraars en lezers zouden leven als korrels tussen kaf.

Opdracht: dagboek

Lief dagboek
Jaar:368

Ik ben vandaag 13 november, 14 jaar geworden, lekker feest gevierd. Ik heb dit dagboek gekregen vandaag. Ik ben hier heel blij mee. Heb ik nog eens wat te doen als ik me verveel. Ik denk dat ik hier alleen in ga schrijven als ik iets leuks of bijzonders heb meegemaakt.

Hoi dagboek
Jaar:368

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Aurelius Augustinus. Geboren in het jaar 354 in het Noord Afrikaanse stadje Thagaste, Thagaste ligt in Algerije. Mijn vader heet Patricius, hij is een heiden, hij heeft me dit dagboek gegeven op mijn verjaardag. Hij is Officier in het Romeinse leger. Mijn moeder heet Monica ze praat erg veel over het christelijke geloof want zij is zelf een Christin.

Hallo dagboek.
Jaar 369

Mijn school is in Madaurus, dat ligt 25 kilometer van Thagaste. School is heel erg makkelijk, het leren ook het lijkt net of ik nog in klas 1 zit! Zo makkelijk is het. Bij de toetsen of de overhoringen haal ik vaak hoger dan een 8, en ben ik altijd als eerste klaar. Niet om op te scheppen of zo. Op school haal ik daardoor eerlijk gezegd nog wel eens wat kattenkwaad uit. Vandaar dat ik redelijk vaak naar huis word gestuurd. Met heel wat strafwerk. Mijn moeder vind het niet zo erg, ze vindt het wel eens nodig dat ik het druk heb. Ik hoop dat school nog eens wat moeilijker wordt. Zodat ik ook eens een onvoldoende haal!

Dagboek
Jaar 370

Ik ga morgen naar Cartago. Ik ga daar studeren om advocaat te worden. Ik denk dat het wel leuk is. Omdat ik dan mensen kan helpen die in de problemen zitten. Mij lijkt het gewoon leuk dat ik die mensen kan verdedigen voor de rechter. Ik hoop dat het een leuke tijd wordt. Ik denk dat dit wel wat moeilijker word dan de afgelopen jaren.

Hoi dagboek
Jaar 370

Ik ben een poos geleden aangekomen in Cartago, ik ben druk aan het studeren af en toe. Ik vind het leuk om te doen, en het is niet zo makkelijk als een poos geleden op school . Daar ben ik eigenlijk wel blij mee. Ik verveel me niet elke dag. Maar dat komt ook doordat ik pas geleden ben getrouwd met een erg lieve vrouw, ze heet Lepida. Ze is heel erg mooi! Ik heb ook een zoon gekregen, ook heel erg lief hij heet: Adeodatus. Dat betekent van God gekregen.

Hoi dagboek

Ik ben vandaag tot geloof gekomen. Bij de Manicheeërs. Eerst wist ik nog helemaal niet wat het betekende nu wel: de manicheeërs, (dus ik.) Ik geloof dat het oude testament niet waar is, volgens mij is dat allemaal onzin, God is ook een geest dat weet ik zeker. Vroeger toen ik nog niet in dit geloofde wist ik ook nog niet dat we ons alleen maar bezig mochten houden met onze ziel. Ik hield me alleen maar bezig met mijn uiterlijk! Ik doe ook mee aan de bijeenkomsten van de Manicheeërs! Ik ben blij dat ik dit geloof heb gevonden!

Hallo Dagboek
Jaar 370

Ik ben nu bij mijn moeder thuis, in Thagaste. Ze wil eigenlijk liever niet dat ik hier ben. Ze vindt dat ik zelf een huis moet zoeken, dat is nu misschien ook wel een beetje logisch, ik heb al een vrouw en een kind. Mijn vader is pas overleden, dat vind ik heel erg maar hij heeft zich vlak voor zijn dood laten dopen, in het christengeloof. Mijn moeder heeft zich ook een keer laten dopen.

Dag Dagboek
Jaar 383

Ik ga morgen met de boot naar Rome. Mijn moeder wil niet dat ik bij haar in huis blijf wonen, Ze vindt me al veel te oud. Ik ben nog maar 29! Ik ga omdat mijn moeder mij niet meer in huis wil hebben morgen met de boot naar Rome. Mijn moeder wil toch heel erg graag mee, Maar dat wil ik absoluut niet. Ze is de hele tijd over dat geloof van haar te praten en te zeuren. Ik word daar niet goed van! Daarom heb ik iets bedacht: ik ga een dag eerder met de boot dan dat ik tegen haar heb gezegd.

Hallo Dagboek
Jaar 383

Ik ben al een poos in Rome. Mijn moeder is mij al weer aan het zoeken geweest en heeft me gevonden. Daar baal ik echt van. Maar ja…
Ik kan hier geen werk vinden. Dat is ook stom!

Hoi dagboek

Ik geloof niet meer in dat Manicheeërs geloof! Echt stom van me dat ik daarin gelooft heb! Ze zeggen dat je je zoveel mogelijk met je ziel bezig moet houden. En zo min mogelijk moet eten. Nou, die voorganger van de manicheeërs die mest zichzelf helemaal vet.

Dagboek
Jaar 384

Ik ben nu in Milaan! Ik ga soms wel eens met mijn moeder mee naar de kerk. Daar preekt een man die Ambrocius. Maar ik wil niet bij de kerk horen.

Dagboek
Jaar 386

Er is vandaag iets heel bijzonders gebeurd. Ik hoorde een stem, van wie weet ik niet precies. Het zong iets: “neem, lees.” Telkens weer opnieuw. Ik begon na te denken. Misschien werd het bij een spel wel eens gezongen. Maar dat was niet zo. Ik stond op. Pakte de bijbel en deed hem open en las waar ik de bladzijde had opengeslagen wat ik het eerste zag: ’Niet in braspartijen en drinkgelagen,
Niet in ongeoorloofde gemeenschap
En losbandig gedrag,
Niet in twist en ijverzucht;
Maar bekleed u met de Heer Jezus Christus,
En koester geen zondige begeerten meer.’
Verder lezen wilde ik niet en het was niet nodig ook. Want meteen, bij het einde van de zin stroomde als het ware de zekerheid mijn hart binnen en al de duisternis van de twijfel.

Dat las ik dus ik verzet mij niet langer tegen God ik heb me bekeerd tot Christus.

Lief dagboek
25 april 387

Ik ben vandaag gedoopt, samen met mijn zoon Adeodatus. In de grote kathedraal van Milaan. Door Bisschop Ambrosius. Ik ben nog nooit zo ongelofelijk blij geweest!

Hallo dagboek.

Ik ben teruggekeerd naar mijn geboorte plaats Thagaste. Onderweg is er iets heel ergs gebeurt vlak bij Rome is mijn moeder gestorven. Kort daarna is ook mijn zoon Adeodatus hier in Thagaste gestorven. Ik vind dat heel erg! Ik ben nog nooit zo verdrietig geweest. Maar ik weet wel dat ze bij God in de hemel zijn.

Hoi dagboek
Jaar 396
Ik ben tot bisschop gekozen in de stad Hippo Regius. Ik preek veel bijna elke dag. Ik bezoek veel mensen en help hen met al hun problemen. Ik blijf studeren, ik schrijf veel boeken van ‘tegen de manicheeërs’ en ‘tegen Pelagius’ hij ontkent de erfzonde en hij gelooft dat de mens een vrije wil heeft om goed te doen.

Dagboek
Jaar 397
We hebben vandaag de canon van het nieuwe testament vastgesteld.

Inleiding:
Ik vind het een mooi verhaal. Soms wel moeilijk te begrijpen. Ik vond het maken ervan ook moeilijk, soms wist ik niet in welke tijd een stukje tekst hoorde. Ik ben er lang mee bezig geweest. Vrijdag de hele middag en zondag nog even. Ik vind zelf dat het niet zo veel is, maar meer informatie kon ik echt niet vinden! Ik hoop dat het goed is!


Overige informatie over Augustinus:
*Gestorven
Augustinus is overleden op donderdag 28 augustus 430.
Hij stierf aan een ziekte van 10 dagen. Op dat moment werd de stad Hippo Regius belegerd door de barbaanse Vandalen. Om te voorkomen dat het lichaam van Augustinus in hun handen viel, werd het stiekem overgebracht naar het eiland: Sardinië. Een poos later werd het in Pavia bij Milaan begraven onder het altaar.

*Canon
Augustinus heeft ook veel gedaan om de Canon van het Nieuwe Testament vast te stellen.

*Catechismus
In het jaar 400 stelde Augustinus ook een catechismus op. Hij zei: een catechismus is een klein leerboek. De inhoud is niet moeilijk, het gaat over het werk van God; dat is het enig nodige om eeuwig zeker te zijn. Daarbij is het erg nodig om op te passen voor verkeerde meningen, voor dwalingen.

*Preken.
Bijna veertig jaar lang heeft Augustinus (354-430) in het Noord-Afrikaanse Hippo Regius de geloofsgemeenschap als predikant gediend. Van ver kwamen mensen naar deze havenstad om zelf de woorden van de befaamde bisschop te beluisteren of zijn preken in opdracht van anderen op te tekenen. Zo zijn ongeveer 550 preken van Augustinus bewaard gebleven.
Voor deze bundel werden 29 preken uitgekozen van de sermones de scripturis. In deze groep preken staat de behandeling van een bijbeltekst centraal: in 4 ervan komen teksten uit het Marcusevangelie aan de orde en passages uit het Lucasevangelie in de andere 25. Bij elkaar vormen ze een volledige reeks met alle bewaard gebleven preken van Augustinus over Marcus- en Lucaspericopen. De meeste Latijnse teksten waren al eeuwenlang bekend maar van twee preken werden de grondteksten pas enkele jaren geleden teruggevonden. Van 23 preken verschijnt in dit boek de eerste Nederlandse vertaling.
Augustinus valt in deze preken te leren kennen als een zorgvuldige uitlegger van de bijbel, een toegewijde pastor en een diepzinnig theoloog. Als geen ander beijverde hij zich om de rijkdom van bijbelse passages voor allerlei mensen toegankelijk te maken: zijn preken sprankelen dan ook van levend geloof, diepe wijsheid en pastorale zorg. Met deze preken beoogde de bisschop dat zijn luisteraars en lezers zouden leven als korrels tussen kaf.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.