Wijngebied van Bourgogne

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas vmbo | 412 woorden
  • 5 oktober 2003
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het wijngebied:

Het wijngebied Bourgogne strekt zich in zuidelijke richting uit van Dijon tot even ten noorden van Lyon. De afstand tussen deze beide steden is ongeveer 160 kilometer, maar het gebied is wel bijzonder smal. Daardoor beslaat de wijngaardoppervlakte slechts ongeveer 30.000 ha. Tot Bourgogne behoort ook Chablis, een wijndistrictje dat hemelsbreed ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Dijon ligt. Het aantal druivenrassen in de Bourgogne is beperkt. Er zijn slechts vijf hoofdrassen: de blauwe pinot noir en gamay-noir-à-jus-blanc en de witte chardonnay, aligoté en pinot blanc. De chardonnay is de belangrijkste (kwalitatief) witte druif. Alle witte wijnen van grote kwaliteit worden ervan gemaakt. Het tweede witte druivenras van belang is de aligoté. De pinot blanc wordt alleen verbouwd in het district Mâconnais. De rode wijnen zijn plezierig, soepel en van redelijk hoog tot zeer hoog niveau. De witte wijnen van de chardonnay druif (een aantal ervan behoort tot de absolute wereldtop) munten uit door rijkdom aan aroma's, terwijl de witte wijnen van de aligoté strak droog zijn. Voor de Revolutie waren de meeste wijngaarden in het bezit van de kerk. Na de revolutie werd alles herverdeeld en zo ontstonden er (soms) zeer kleine wijngaarden. In de Bordeaux was dit veel minder het geval.

Het bekendste gebied is de Cote d'Or, een ongeveer 50 kilometer lange strook langs de hellingen ten westen van het dal van de Saone. In het noorden van de Cote d'Or vindt men de Cote de Nuits en ten zuiden de Cote de Beaune, De bekendste wijn uit de Maconnais is de Macon, de wijnbouw in het gebied is vooral ontwikkeld door de benedictijnen van Cluny, die reeds rond het jaar 1000 de eerste wijngaarden aanlegden. De bekendste wijn is de Macon Superieur, in het zuiden van de Maconnais worden witte wijnen verbouwd.

Het zuidelijk deel van de Bourgogne is een klein stukje van de Beaujolais, een jonge fruitige wijn.

Aan de zuidkant van de Cote d'Or grenst de Chalonnais, in dit gebied wordt de Aligote vervaardigd, een droge witte wijn die uitstekend geschikt is voor de Kir, dat verder uit zwartebessen likeur bestaat.

In het noorden van de Yonne ligt de Chablis, het dichtsbijzijnde gebied. Dit gebied lijkt zowel vanwege het klimaat als vanwege de kalkrijke bodem meer op de Champagne dan op de rest van de Bourgogne. Chablis is meestal een droge witte Bourgogne wijn. Zo dicht gelegen tegen de Champagne is het logisch dat de Yonne ook een uitstekende witte mousserende wijn heeft , de cremant de Bourgogne.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.