Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

8 keer beoordeeld

Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter.

Meer informatie
Fiche de lecture: reportage
1 Tekstsoort: sportverslag Schrijver: ? Bron: krant, Le Figaro Titel : Coupe de l’UEFA : Bordeaux éliminé Datum publicatie: vijf december 2001 Aantal pagina’s: één pagina
2 Hoeveel tijd heb ik aan het lezen van de tekst besteed? Vijfentwintig minuten
3 Heb ik een woordenboek gebruikt? Ja, 1-5 woorden opgezocht
4 Wat is het onderwerp van de tekst? De wedstrijd in de UEFA-cup tussen Roda JC en Bordeaux. 5 Waarom heb ik juist deze tekst gekozen? Het onderwerp interesseert me omdat ik veel van sport hou. Ik volg bijna al het voetbal, toevallig heb ik deze wedstrijd gemist en ik was benieuwd hoe die was verlopen. 6 Voor welke doelgroep (lezers) is deze tekst geschreven? Lezers van Le Figaro, die geïnteresseerd zijn in voetbal. 7 Hoe vond je de tekst? Interessant(1), verhelderend(2), inhoud: gemakkelijk(3), opbouw: overzichtelijk(4), te doen(5). 8 Op welke vraag wil de schrijver in het verslag een antwoord krijgen? Hoe kon Bordeaux verliezen? 9 Waar en bij wie zoekt de schrijver naar een antwoord? Hij zoekt het antwoord in het verloop van de wedstrijd en de voetballers van beide elftallen. 10 Welke conclusie(s) trekt de schrijver uit zijn bevindingen? Bordeaux verloor omdat … 1 …ze hun aanvoerder en belangrijke speler, Alain Roche, mistten. Roche heeft een positie in het midden van de defensie. 2 …Battles (middenvelder van Bordeaux), met zijn hand de bal voor de goal weghaalde. Battles kreeg rood en Bordeaux een penalty tegen, die door Anastasiou in tweede instantie ingekopt werd. 3 …de laatste goal, van Lawal(Roda JC), afgekeurd had moeten worden. Omdat, volgens de schrijver van het artikel en de Nederlandse televisie, de bal niet over de achterlijn was geweest. 11 Twee dingen die mij over het onderwerp het meest opvielen: 1 De eerste helft was zeer rustig en onopvallend, en in de tweede helft ‘explodeerde’ de wedstrijd en werden er betere kansen gecreëerd. 2 Dat de schrijver van het artikel twijfelt aan het besluit van de scheidsrechter. 12 De schrijver legt in zijn artikel vooral de nadruk op: Feiten en meningen die worden afgewisseld. De schrijver vertelt soms een stukje over de wedstrijd in feiten en vertelt daarna wat hij ervan vind, en wat er volgens hem aan verbeterd kon worden. 13 Kan ik of wil ik nog meer vertellen over het artikel? Nee, het overige is te lezen in de samenvatting. anoniem vwo4
14 Samenvatting: Coupe de l’UEFA: Bordeaux éliminé Bordeaux is uitgeschakeld met europees voetbal. In de 16e ronde hebben ze dinsdagavond verloren met 2-0 van het Nederlandse Roda JC. De spelers van Georges Leekens hebben de wedstrijd beslist in de 65e minuut. Een belangrijke ontmoeting voor Bordeaux, eerste wedstrijd gewonnen met 1 – 0, een vreemde aanvalsopstelling van de Nederlanders en 2 geblesseerde verdedigers. De Nederlanders hadden een veel grotere fysieke uitdaging dan hun tegenstanders, maar de spelers van Bordeaux hadden meer snelheid en precisie met spelen. De eerste wedstrijd was door Bordeaux, thuis, met 1-0 gewonnen, door een goal van Pauleta. Tijdens deze wedstrijd waren de spelers van Leekens niet echt gevaarlijk voor Bordeaux. En controleerde Bordeaux over de eerste helft. Maar na de rust kwam daarin verandering. In de 55e minuut van de wedstrijd, stopte Battles de kopbal op goal van Anastasiou met de hand. Battles werd van het veld gewezen en Anastasiou kreeg een penalty. In de herkansing kopte Anastasiou de bal erin en was het 1-0 voor Roda JC. De wedstrijd kreeg een andere wending, de spelers van Bordeaux waren van streek gebracht. In de 65e minuut van de wedstrijd liet Lawal een spectaculair stukje acrobatiek ziet. De kieper, Ramé, was goed gepositioneerd, maar de bal van Lawal kon de kieper niet houden en het werd 2-0 in het voordeel van Roda JC. De spelers van Bordeaux beweerden dat de bal niet over de achterlijn was geweest, maar de scheidsrechter liet zich hierdoor niet van mening brengen. Het oordeel dat de scheidsrechter geveld had was onjuist, volgens de beelden van de Nederlandse televisie. De bal was inderdaad niet over de achterlijn geweest. Maar het Europees voetbal voor de spelers van Elie Baup was voorbij.