Robotica

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 941 woorden
  • 11 februari 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Robotica

Omdat ik bijna niets weet van robots heb ik eerst even informatie gezocht zodat ik mijn argumenten beter kon beargumenteren. Ik vond het heel moeilijk om een oordeel te geven meestal is dat niet zo. Maar dat komt omdat ik me er nog niet totaal in verdiept heb en omdat het niet echt mijn onderwerp is denk ik. Ik heb twee films gezien over robots die mij heel erg aanspraken en van daaruit heb ik ook gekeken of ik het daar mee eens was. De films heette AI en I, Robot.

Mijn eerste reactie was gelijk; nee geen robots, emotie of niet ze zijn gewoon niet echt.
Wat is dan echt ga je nadenken, zijn wij echt? Of zijn de robots dan echt, als ze gebouwd worden leven ze waarschijnlijk voor eeuwig. Die robots lijken me zo eng om eerlijk te zeggen ik vind mensen zo mooi omdat ze vol zitten van herinneringen die ze delen met anderen. Heeft een robot dan ook herinneringen? Is een bewustzijn mogelijk bij robots?
Maar dan luidt de vraag eerst: wat is bewustzijn?
Als je de vraag deterministisch kan beantwoorden, kun je het testen op robots.

Een robot is meestal niet meer dan een database met instructies en een stuk software dat met een code werkt.
Een mens heeft ook een ruime set aan data beschikbaar en heeft een ruime manier (software) die deze code kan omzetten in denkpatronen.

Sommige functies zijn eenvoudig na te bootsen (denk aan rekenen, grammatica) zolang je ze kan vertalen naar eentjes en nullen.

Maar wat wij mensen doen met ‘dromen’, ‘fantaseren’, ‘beredeneren’ etc zijn meer complexe processen die via een ingewikkeld systeem benaderd worden.

Ten eerste leert een mens iedere seconde, minuut, uur dat hij wakker is ( en misschien ook wel als de mens slaapt). Een computer leert slechts een fractie van deze tijd (op het moment dat je wat intypt of op een andere manier iets tot de computer brengt).

Ik denk zelf dat het belangrijk is dat de robot een goed of fout leersysteem leert.
Maar daar zit gelijk een gevaar!
Als je een lerende machine verwaarloost kan hij zijn normen wel eens van heel aparte plaatsen krijgen.

Er zijn in de film drie regels gemaakt voor robots:
1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen en moet er voor zorgen dat er iets met de mensen om hem heen gebeurt.
2. De robot moet de mensen zijn bevelen opvolgen tenzij deze in strijd zijn met de eerste regel
3. Een robot moet zichzelf beschermen tegen de ongevallen tenzij dit in strijd is met de eerste twee regels.

Ik denk dat als de robots hier komen en echt ontwikkeld zijn de mens gaat uitsterven.
Mensen zien straks zoveel voordelen in de robot, dat ze robots willen in plaats van kinderen. Ik bedoel kinderen gedragen zich soms niet ruimen niet op. Robots daar in tegen kun je goed aansturen en zij zullen goed naar je luisteren. En als ze straks ook nog een echte menselijke robot ( evenveel neurale netwerken als een mens neuronen heeft) heeft de robot gevoel, een mening en krijgt persoonlijkheid. De robot neemt dan de mensheid over. Stel dat wij uitsterven en er zijn geen robots dan zal niets nog getuigen dat we hier ooit geweest zijn. Als we er dan echter in slagen een root te scheppen dan mogen we als we als soort uitsterven, maar dan toch niet zonder iets van onszelf achter te laten. Maar dan is de logische beredenering: Waarom zouden deze menselijke robots (met miljoenen NN’s) in oorlog met de mensheid gaan? Ik denk dat het komt door het rassenonderscheid. Vanwege het feit dat de mens zich nooit gewonnen zou geven, blijft de mens zich meerwaardig voelen en zal de robot nooit zijn gelijke rechten krijgen. Je krijgt de simpelste vorm van onderscheid tussen het ras mens en het ras ‘menselijke’robot dat vecht voor zijn rechten. Hoe lang zou het duren tot de robots dan samenbundelen en een oorlog starten? Niet lang ben ik bang. De mens is te nieuwsgierig, we worden nog eens slachtoffer van onze eigen ontwikkelingen.

Maar zover is het nog niet. Al deze toekomst beelden zijn bekend, alleen wordt er niet vanuit gegaan dat het zover zal komen. Over 2 jaar verwacht men de eerste robot met 1/20 van de intelligentie van de mens. Volgens wetenschappers zal over 20 tot 30 jaar de eerste robot ontwikkeld kunnen worden die dezelfde neurale capaciteiten heeft als de mens.

Maar vanuit een ander punt gezien kan het ook veel mensen levens redden.
Wat als we oorlog krijgen? Er sterven vaak veel mensen in een oorlog. Als we dan robots gebruiken i.p.v mensen. Dan sparen we een heleboel mensenlevens (in ieder geval van eigen land). Ook de klusjes die minder graag door mensen worden gedaan kunnen door robots overgenomen worden. Maar als je veel arbeid laat overnemen door robots is het slecht voor de economie er zal veel werkeloosheid en opstanden ontstaan. Robots hebben wel een grotere weerstand tegen ziektes en menselijk geweld.En het kan ook voor oudere mensen een gezelschapsrobot worden.
Wij programmeren de robots.

Ik zou willen weten wat de visie is van veel mensen over de toekomst van robotica.

Worden de robots slaven van de mensheid?
Nemen de robots het heft in de handen?
Krijgen we een samenleving waar robots dezelfde rechten hebben als mensen?

Als ik zo dit verslag aan het maken ben is mijn mening toch negatief alle argumenten komen allemaal slecht over voor de robots. Dus voor mij mag het blijven bij een keukenmachine. En misschien een robot zonder gevoel. Maar nooit een menselijke robot met emoties dat gaat teveel problemen opleveren ben ik bang.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.