Opdracht 1

Er is een Frankrijk en lijk gevonden in het bos dichtbij Barriere du Roule. Het lijk was Marie Roget. Zij was gevonden door mevrouw Deluc en haar zonen, die haar eerder had zien loipen met een onherkenbare man. Als zij weer het bos uitloopt komt zij een groep tegen die niet veel goeds in de zin hebben. Dezelfde bende had mevrouw Deluc achter Marie Roget en de onherkenbare man aan zien lopen. Als mevrouw Deluc later een hard geschreeuw hoort keert ze om en rent terug het bos in en ziet daar delen van de kleding van Marie Roget hangen. Later komt ze ook de man tegen, die eveneens dood blijkt te zijn. Hij is vergiftigd. Er lag ook nog een briefje op hem, met de liefdesverklaring van Marie. Alle kranten schrijven over de gebeurtenis en vinden het een groot mysterie.

Opdracht 3

a. Tijd en plaats: Het verhaal speelt zich af op een onbekend eiland, in de 20e eeuw. Dat denk ik omdat er al op vele manieren elektriciteit gebruikt wordt.
Personen die een rol kunnen spelen: De ik-figuur, en de twee meisjes en een kleinere rol voor de conciërge.
Dingen die een rol kunnen spelen: the Poker (de pook) en het gasthuis.
b.Ik kwam het meisje later tegen en begon met haar te praten. Ze was achter de jongen aan gegaan die the Poker had gestolen. Ze vertelde mij dat the Poker geheimzinnige krachten heeft. Het had de kracht om andere wezens op te roepen. Nadat ze het hele verhaal over the Poker verteld had, gingen we achter de dief aan in de hop hem te pakken te krijgen en the Poker in ons bezit te krijgen. Toen we het bos binnen gingen stond ons iets heel naars te wachten, de dief had de wezens opgeroepen en die stonden nu voor ons. We renden het bos terug uit en wanneer we stopten zagen we elkaars schrik in de ogen. Na een tijd kwam een man op ons afstappen en vertelde ons dat the Poker van hem was en dat de opgeroepen wezens niet meer dat illusies waren. Nadat we dit te weten waren gekomen renden we opnieuw het bos in, door de wezens en naar de dief. Deze zat hard te lachen, maar dat hield snel op toe hij zag dat wij op hem toeliepen. Hij zette het op een lopen, maar gelukkig kon ik hem inhalen, the Poker van hem afpakken en terug kon geven aan het meisje.

Opdracht 4

Ik vind dit wel een spannend verhaal. Het taalgebruik vond ik erg makkelijk en ik kon daardoor het verhaal goed begrijpen. De sfeer is erg slecht, er is nauwelijks licht en een kleine ruimte. Ik vind de plaats erg geschikt voor dit verhaal, want zulke dingen horen gewoon in zo’n ruimte af te spelen. Ik vond dit verhaal niet erg leuk om te lezen, i\omdat ik het een beetje overdreven en ver gezocht vind.

Opdracht 6

a. Het verhaal zo ongeveer eindigen met dat Kate de spreuk weer terug draait als Peter zijn lesje geleerd heeft. Kenneth zal voor een paar dagen het leven van Peter overnemen en dat zal wel helemaal verkeerd gaan. Peter probeert steeds te zeggen wat er aan de hand is, maar dat lukt niet. Kate zal Kenneth Peters leven nog een paar dagen laten leiden en als Peter dan toegeeft dat hij fout zat zal ze het hem terug geven.

b. Het boek eindigt niet precies zoals ik voorspeld heb maar ik zat er wel aardig dicht bij in de buurt. Kate geeft inderdaad pas na een aantal dagen het leven van Peter terug en het wordt deze periode inderdaad door Kenneth overgenomen.

Opdracht 7

Zakelijke gegevens:
Auteur: Ian McEwan
Titel: the Daydreamer
Genre: Kort verhaal

Eerste reactie:

Ik vond dit een erg leuk boek. Dat vind ik omdat er zo’n rare draai aan het verhaal gegeven wordt wanneer de zus de lichamen van Peter en Kenneth verwisseld je zou het nooit verwachten. Je zou bijvoorbeeld eerder verwachten dat Kate zelf het leven van Peter zuur maakt in plaats van dat ze de lichamen verwisseld.

Korte samenvatting

Het verhaal begint als Peter in zijn kamer aan het oefenen is met zijn knikkers. Hij gooit de knikker precies waar de baby zit en de baby steekt deze in zijn mond en slikt hem door. Peter interesseerde zich niet voor de baby, maar alleen om zijn knikker. Toen zijn zus aan hem vertelde dat hij de baby haatte, omdat hij alle aandacht kreeg in plaats van Peter zelf, zei hij tegen haar dat hij het een monster vond. Zijn zus werd erg kwaad en sprak een toverspreuk uit over Peter met haar toverstafje. Het kwam uit! Peter zijn geest zat in het lichaam van Kenneth en andersom. Nu voelde hij zelf hoe het was om een baby te zijn. Hij probeert Kate en alle andere mensen in zijn omgeving ervan te overtuigen dat hij niet Kenneth, maar Peter is. Hier wordt geen gehoor aan gegeven en hij zal eraan moeten geloven dat hij nu een tijdje als Kenneth door het leven moet gaan. Nu was het Kenneth die hem plaagde en treiterde en niet andersom. Peter kon gewoon nadenken alleen de woorden kwamen niet over zijn lippen aangezien hij nog maar een tand had. Peter maakt alle dingen mee die een baby meemaakt.

Er is sprake van een auctoriale vertelsituatie. De alwetende verteller komt zelf niet als verhaalfiguur in het verhaal voor. Hij staat boven het verhaal en kent de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen.

Peter:
Peter is een jongen van 10 jaar. Hij haat Kenneth. Dit is zijn kleinere neefje die nog maar een baby is. Hij ergert zich aan het gedrag van Kenneth en daarom doet hij er alles aan om Kenneth het leven zuur te maken. Als een vloek wordt Peter dan omgetoverd in Kenneth. Hij probeert iedereen in zijn omgeving ervan te overtuigen dat hij Peter is, maar niemand geeft hier gehoor aan..

Kenneth:
Kenneth is een baby. Zijn oudere neef haat hem, omdat Kenneth alle aandacht krijgt in plaats van Peter. Kenneth doet in Peters ogen alles fout, maar Kenneth is zich hier eigenlijk nog helemaal niet van bewust. Kenneth komt logischerwijs in het lichaam van Peter terecht en nu is hij degene die kan treiteren en dwarszitten.

Kate:
Kate is de zus van Peter en ze vindt dat Peter moet boeten voor zijn gedrag jegens de baby. In de droom van Peter is zij degene die met haar toverstaf de toverspreuk over Peter uitspreekt. Er vindt persoonsverwisseling plaats, waardoor Peter nu in het lichaam van Kenneth zit en hij er nu achterkomt hoe het is om getreiterd en gepest te worden.

De plaats waar het verhaal zich grotendeels afspeelt is het ouderlijk huis van Peter en zijn zus Kate. Op een dag verschijnt de jonge, avontuurlijke tante Laura met haar baby die de wereld van Peter op zijn kop zet. In de ruimte waar het verhaal zich afspeelt, het huis van Peter en Kate, heerst een gespannen sfeer. Dit is makkelijk te verklaren, doordat Peter zich dood ergert aan allerlei gewoonten van de baby, zoals speelgoed, rommel van babykleertjes etc. Wanneer Peter in het lichaam van Kenneth terechtkomt wordt de situatie nog meer gespannen.

Ik denk dat het belangrijkste motief toch de ‘wraak’ is. Dat denk ik omdat Kate hem wil laten voelen hoe het eigenlijk is om zo getreiterd te worden als je je pas van zo weinig dingen bewust bent.

Biografie Ian McEwan

Ian Mc Ewan (1948, Aldershot, Kent) heeft zich in ruim een kwart eeuw een naam verworven in de top van de Engelse letteren. Hij ontving in 1998 de Booker Prize voor Amsterdam, volgens verschillende critici niet eens zijn beste boek.
Uit zijn werk blijkt een hevige interesse in de duistere kanten van het leven. Dreiging, obsessies, geweld, sadisme en dood, maar ook seksualiteit en erotiek spelen een belangrijke rol. De keuze voor deze onderwerpen leverde hem de bijnaan McAbre op, en zijn verhalen roepen zowel bewondering als schrik op. Mag de thematiek de lezers soms verdelen, McEwan wordt in brede kring geroemd om zijn meeslepende schrijfstijl. Zijn boeken zijn met vaart geschreven en van hoog literair niveau.
Zijn belangstelling voor de macabere zijde van het menselijk gedrag is in de loop der jaren steeds diepzinniger geworden. De inhoud van de 20e Van der Leeuw-lezing zal die ontwikkeling weerspiegelen. McEwan zal bij deze gelegenheid reflecteren over de menselijke natuur, zowel vanuit literair als wetenschappelijk perspectief, met name dat van de evolutionaire bio-psychologie. Daarin zullen vragen naar de oorsprong van emoties, moraliteit en cultuur een grote rol spelen. Het belooft een zeer rijke 20e Van der Leeuw-lezing te worden, met onder anderen een hoofdrol voor Charles Darwin en bijrollen voor Odysseus, Anna Karenina, Albert Einstein, Franz Kafka, Virginia Woolf, Alan Turing en the Beatles.
McEwan debuteerde in 1975 met First Love, Last Rites, in 1978 gevolgd door In Between the Sheets. Met deze twee verhalenbundels was zijn naam als talentvol auteur direct gevestigd.
Daarna volgden een negental spraakmakende romans: The Cement Garden (1978), The Comfort of Strangers (1981), The Child in Time (1987, bekroond met de Whitbread Novel of the Year Award), The Innocent (1990), Black Dogs (1992), The Daydreamer (1994), Enduring Love (1997) en Amsterdam (1998). Afgelopen jaar verscheen Atonement, beschouwd als het voorlopig hoogtepunt in zijn oeuvre. Ook deze roman werd voor de Booker

Opdracht 8

a. Ik vond the Baby een leuker verhaal. Dat komt doordat het makkelijk te lezen en te begrijpen was en er zat een beter verhaal in. Little Things vond ik in vergelijking met the Baby maar een saai verhaal.

b.
Overeenkomsten/verschillen Little Things The Baby
Overeenkomsten In het verhaal gaat het beide om een baby, en er is daardoor een hevige ruzie ontstaan. Er gebeuren dingen die in werkelijkheid niet kunnen gebeuren Ook hier is er ruzie ontstaan door een baby en er gebeuren hele rare en onwezenlijke dingen, zoals verwisselen van gedaantes.
Verschillen In Little Things maken de ouders ruzie en gaat de baby dood.. In the Baby maken broer en zus ruzie en blijft de baby gewoon in leven.
Vertelwijze Auctoriaal verhaal. Personaal verhaal, de hoofdpersoon speelt duidelijk mee in het verhaal.

Opdracht 12

Verhaalgegevens: Gavin droomt dat zijn zus omkomt bij een ongeluk. Gavin droomt dat zijn vader en zijn zusje omkomen bij een ongeluk. Gavin droomt over hoe hij voor zijn moeder zal zorgen als zijn vader er niet meer is.
Motief: Gavin wil zijn moeder voor zichzelf alleen hebben.

Verhaalgegevens: Gavin kan niet meer met zijn zus opschieten sinds zij meer met zijn moeder optrekt en zich als een volwassenen gaat gedragen. Gavin heeft geen hekel aan zijn vader en voelt zich schuldig dat hij hem doodgewenst heeft. Gavin plaagt zijn vrienden en liegt tegen ze; hij voelt zich opgelucht als hij ermee kan stoppen.
Motief: Gavin is zich vaag bewust dat zijn gevoelens tegenstrijdig zijn.

Verhaalgegevens: Gavin geneert zich rot als hij zijn ouders naakt in bed ziet. Gavin voelt zich vreemd en slecht op zijn gemak, maar ook trots als zijn moeder hem in haar ondergoed te woord staat. Gavin weet onbewust dat zijn moeder een mooie vrouw is. Gavin weet, zonder het daadwerkelijk gezien te hebben, dat zijn moeder met Ian naar bed is geweest.
Motief: Gavin ontluikende gevoelens van seksualiteit richten zich op zijn moeder.

Verhaalgegevens: Gavin voelt zich schuldig en praat het doden van de hagedissen goed door zich in te beelden dat het ongedierte is. Gavin wil zijn moeder chanteren door haar te tonen dat hij weet wat ze gedaan heeft.
Motief: Gavin overschrijdt grenzen.

Verhaalgegevens: Gavin voelt zich vreemd opgewonden als hij de grote hagedis niet doodt. Gavin is uitgelaten en voelt zich een winnaar als hij bedenkt hoe hij zijn moeder kan chanteren om haar aandacht te krijgen.
Motief: Gavin houdt van macht over anderen.
Thema: De verwarring aan het begin van de puberteit.
Opdracht 13

a.

Killing Lizards Little Things
Verhaalfiguur Gavin Peter
Overeenkomsten Een 12-jarige jongen, een verstandigere zus en 2 belangrijke bijpersonen. Ook een jongen maar dan van 10, met eveneens een verstandigere zus en 2 bijpersonen.
Tijd De beide verhalen spelen zich in de zomer af, dit verhaal in 1 dag. Dit verhaal spreidt zich uit over 2 dagen
Verschillen Hier is het meer een gevecht voor eigen leven. Bij dit verhaal is er 1 belangrijk bijpersoon betrokken en is daar ook een gevecht over, de baby, dus niet alleen een gevecht voor eigen leven van Peter.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

kun je misschien de ondere opdrachten ook mailen
van hoofdstuk 2

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

jezus
echt hartstikke bedankt ik moet het moregn inleveren en ik heb niet eens een boek dus je hebt me echt gegantisch uit de brand geholpen ik zou ff een paar dingen moeten veranderen maar echt heel erg bedankt!!!
een hele dikke kus voor jou omdat je me zo goed hebt geholpen

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

wil je me vandaag nog (donderdag 23 oktober 2003) hoofdstuk 3 van eldorado engels toesturen (toneel musical en film)

dank je wel

michel.

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast