Microkrediet

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • vmbo | 1342 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Inleiding

Dit verslag word gemaakt als onderdeel voor SE43 en omdat we met dit onderwerp in de les mee bezig zijn.

Microkrediet

Microkrediet zijn kleine leningen aan armen in onderontwikkelde landen. De leningen (en dus het kredietrisico) kunnen laag blijven omdat in deze landen sprake is van een laag prijsniveau en omdat de kredietnemers doorgaans kleine handelaren en ambachtslieden zijn met een kleine kapitaalbehoefte. Microkrediet kan veel economische activiteit voortbrengen vanwege multipliereffecten; het kan daarom een effectief middel voor armoedebestrijding zijn.
Armoede is als je geen basis levensbehoeften hebt of kunt kopen. Je bent dan zoals ze zeggen ‘arm’. Maar armoede word door veel mensen anders gezien, zoals iemand vind dat hij arm is als hij niet op vakantie kan. Die mensen leven dan waarschijnlijk in de armoede grens. Dat is als je net van je inkomen basisbehoeften kunt veroorloven maar elke maand alle centen op zijn.

In het verslag zullen de volgende punten worden verwerkt ;
• Microkrediet groeit snel, om welke redenen? Er wordt zelfs gezegd dat microkrediet een miljardenbusiness is.
• Microkrediet concurrentieverstorend, door grote hoeveelheden microkrediet in de lokale markten te pompen.
• Giften zijn in, leningen zijn uit.
• Middelen en mediums om armoede te bestrijden?
• Microkrediet, een gat in de mark.
• Grameen Bank in Bangladesh.
• Het gebruikt van microkrediet bij 2 verschillende projecten.
• Microkrediet in Nederland, een voorbeeld.
• Vicieuze armoedecirkel.

Aan dit verslag word in een paar economie lessen gewerkt, en verder thuis. Ik ga per punten werken bijvoorbeeld: Eerst inleiding dan de punten van de kern etc…
De meeste informatie zal van internet afkomen (via google). De bronnen van de gevonden informatie zal in de bronvermelding komen. Eerst zoek ik alle sites waar ik informatie van kan halen en dan schrijf ik pas het verslag. De kern zal in een doorlopend verhaal verteld worden.

Inhoudsopgave


Inleiding 2
Inhoudsopgave 3
Kern ( de punten ) 4
Eigen mening ( conclusie ) 6
Bronvermelding 7

Kern


Microkrediet zijn kleine leningen dat wisten we al maar dat het zo goed zou gaan was een verrassing want Microkrediet is een miljardenbusiness geworden. Gezamenlijk bereiken duizenden instituten en ngo’s zeventig miljoen mensen met een gemiddelde van 100 dollar per lening. De gehele microkredietbranche heeft een omzet van +/- 7 miljard dollar. Internationaal is Oikocredit de grootste particuliere speler. In 2003 werd een record aantal projectfinancieringen goedgekeurd: 114 projecten met een totaal bedrag van 38 miljoen euro.
Inmiddels zijn microkredieten niet altijd kleine leningen in sommige landen krijgen bedrijven wel is van 300.000 € tot 1.8 miljoen € aan leningen.
Maar Microkrediet werkt concurrerend verstorend. Donoren verstoren lokale financiële Markten door hun geld naar fragiele economieën te geven.

In landen met veel armoede wil je natuurlijk wel helpen, maar sommigen mensen bevatten niet alle voorwaarden om microkrediet hulp te krijgen. Maar wat is de oorzaak van armoede in Afrika? Conflicten, conflicten over natuurlijke hulpbronnen en geld dat je van de overheid krijgt. Mensen die nou wel microkrediet hulp kunnen en mogen krijgen zijn natuurlijk wel blij, maar de mensen die dat niet kunnen en mogen worden dan zogenaamd ‘boos’ zo krijg je weer conflicten met de reden dat de een alsnog zo arm is en het met de ander beter gaat. Zo krijg je crisis over de conflicten en heb je een herstelsituatie nodig om het land weer in evenwicht te krijgen.
Dat is dan eigenlijk wat de mensen al doen, het gaat beter met de ontwikkeling, de meeste mensen leren langzaam en goed te starten. Daar krijgen ze hulp voor.

Microkrediet is een gat in de markt, dat is in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Behalve Triodis Bank en ASN, die al langer actief zijn op dit terrein, tonen nu ook commerciële banken als de Rabobank en ING interesse. Behalve dat afname van armoede een gunstige ontwikkeling is voor zowel arme als rijke landen, is er voor banken meer te winnen. Op het moment valt 60 procent (!) van de wereldbevolking buiten het banksysteem. Wanneer een deel van de arme kredietnemers zich dankzij het microkrediet op termijn ontworstelt aan de armoede, worden ze een belangrijke nieuwe doelgroep voor reguliere banken.
Over banken gesproken de belangrijkste bank van Microkrediet is De Grameenbank.
Opgericht door Muhammad Yunus hij was toen een Bangaalse hoogleraar economie.
Banken wouden eerst niet mee werken met het lenen van geld omdat zij dachten dat de mensen het niet terug zouden betalen, Yunus dacht daar integendeels het tegenovergestelde van. Daarom richtte hij de Grameenbank op letterlijk; Dorpsbank. Yunus kreeg gelijk de mensen betaalden terug en het ging goed met het lenen.V andaag de dag is deze bank eigendom van zo’n 2,4 miljoen arme Bengaalse kredietnemers.
Microkrediet ook voor grote projecten zoals ;

Roemenië/ Polen, veeteeltopleiding en een micro-krediet project.

De afgelopen jaren zijn veel boeren getroffen door overstromingen. Heifer helpt hen om samen de gevolgen hiervan te boven te komen. Roemeense en Poolse boeren worden van nieuw vee voorzien. Daarnaast worden zij door middel van een intensief programma opgeleid. Door middel van begeleide micro-krediet projecten stemmen zij hun bedrijfsvoering af op lokale omstandigheden. Als groep leren zij concurreren op de markt in eigen land en in de toekomst in heel Europa.

Kameroen, bijenhouders project met Noweba.

Het houden van de bijen en de inkomens die ermee worden verdiend, bieden arme gezinnen een alternatief voor stropen. Hierdoor wordt de roofbouw op de natuur omgezet in de opbouw ervan. Belangrijke waterwingebieden en het daarin voorkomende leven worden zo behouden voor de toekomst. Een gezonde, rijke flora is de bron van de honing en dus van het inkomen van de imkers. Dit besef heeft een direct en blijvend positief effect op het milieu.

Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland is er Microkrediet
zoals voor Edna Callando, hieronder haar verhaal;
Edna Callando ontving in september 2003 een lening van 5.000 pesos, zo'n 80 euro, om te investeren in haar winkeltje bij het station. 'Zonder haar droom zou haar lening nutteloos zijn geweest', aldus Edna, 'maar zonder haar lening haar droom nutteloos'. Volgens Edna heeft de lening haar levensstijl drastisch veranderd. Sindsdien heeft Edna onder andere haar huis kunnen renoveren. Ook heeft ze de water- en elekticiteitsvoorziening inmiddels verbeterd. Laats heeft ze zelfs een videorecorder kunnen kopen. Edna heeft nu de wetenschap dat wanneer haar kinderen straks oud genoeg zijn, zij zich kan veroorloven om hen een goede opleiding te geven. 'Mensen onderschatten de kracht van microkrediet' volgens Edna, 'voor sommigen is het slechts een woord, voor mij betekent het mijn leven'.

Als je een kort samenvatting wil maken en mooi overzichtelijk is het beste om een vicieuze cirkel te laten zien ;
Bevolking kan niet sparen
Inkomen zijn laag
Geen geld voor moderne machines.
Productie blijft laag.

Eigen Mening


Armoede vind ik iets vreselijk, maar er zijn zoveel mensen. Landen vol…Dat er met microkrediet geholpen word is heel goed.. Maar dat het een miljardenbusiness wordt is geweldig. Mensen krijgen hulp worden beter, en gelukkiger. En ze hebben gelijk, je moet niet zomaar geld weggeven laat die mensen leren om het ook terug te betalen en er dus ook moeite voor doen om het terug te betalen. Gelukkige gaan ontwikkelingslanden erg vooruit, ook al is microkrediet niet het beste oplossing. Het is ook erg goed dat er een aparte bank is die zich alleen daarmee bezig houd omdat het de andere banken het druk genoeg hebben denk ik maar. Projecten worden ingezet en daar helpt microkrediet ook mee om dan beter en meer te helpen. Microkrediet is niet alleen in arme ‘landen’ wat ik heel goed vind. Zo krijg je ook gelijkheid in alle landen en niemand word jaloers, dus dat er ook mensen bijvoorbeeld in ons land word geholpen is een goede zaak.
Maar armoede zal nooit helemaal ophouden, omdat sommigen zelf de keus maken om te zwerven en iedereen is anders gelukkig. De ene is kapot als hij niet kan gaan voetballen of een koekje eten en de ander is gelukkig met een avalzak . Zo zie je ook weer iedereen is anders.

Bronvermelding


Alle sites zijn afkomstig van de zoek machine google ;
http://www.euforic.org/dw/hosp.htm
http://www.zodra.nl/index.php?pid=18
http://www.oikocredit.org/sa/nl/doc.phtml?p=Voorbeelden
http://home.wanadoo.nl/r.w.verbrugge/econom/d93c.htm
● Het boek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.