Handelingsopdracht

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1051 woorden
  • 7 juli 2016
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. 

De Nederlandse drogisterij service neemt het failliet verklaarde DA over. Er zullen wel veel mensen ontslagen worden. De komende weken zal duidelijk worden hoeveel mensen er mogen blijven werken. Het grote probleem bij DA was dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, waardoor de centrale organisatie omzetverlies had. Ook heeft de keten last van goedkopere drogisterijketens zoals Kruidvat en Etos.

2.

 - failliet = als je je schulden niet meer kunt betalen en er beslag op al je bezit is gelegd.

- distributiecentrum = een locatie waar goederen worden ontvangen, verdeeld en vervoerd naar andere locaties.

- cao = schriftelijke arbeidsovereenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld over loon en werktijden.

- franchisenemers = een ondernemer sluit een contract met de eigenaar van een handelsnaam dit geeft de franchisenemer het recht om tegen betaling een zaak met die handelsnaam te runnen.

-  omzetverlies = je omzet daalt

3.

De DA is de laatste tijd vaak in het nieuws, omdat het dreigde failliet te gaan. Ik zag het ook meerdere keren in de krant staan. Het is een duidelijk krantenartikel, en interessant nieuws.

4.

Failliet gaan heeft iets te maken met de economie, want dat betekend dat je je schulden niet meer kunt betalen. DA is een bedrijf dus heeft iets te maken met de economie.

5.

Dat er minder DA winkels zullen zijn, dus dan kan ik minder vaak naar de DA gaan. Want er zullen denk ik wel winkels verdwijnen.

6.

Ik vind het een interessant artikel, want ik vind het leuk om te lezen over ontslag en failliet gaan. De DA is een redelijk bekende winkel dus het spreekt me wel aan. Ik was ook wel benieuwd hoe het nou zat met de DA omdat ik er al wel wat van had gehoord.

1.

De brandstofprijzen zijn in een half jaar met 25 cent gedaald. Sinds 2009 is de Diesel al niet meer onder de 1 euro per liter geweest. En een volle tank benzine kost ruim 15 euro minder dan een paar maanden geleden. Door het overschot aan ruwe olie op de wereldmarkt en het warme weer stijgt het aanbod van ruwe olie, hierdoor daalde de prijs andermaal met 1,6 procent. De Olieproducerende landen hebben geld nodig dus zetten meer olie op de markt, maar door het weer is er weinig van nodig waardoor de prijs ook lager is. In het buitenland zijn de prijzen voor brandstoffen nog lager.

2.

- gekelderd = sterk in waarde dalen

- adviesprijs = de door de fabrikant voorgestelde verkoopprijs

- overschot = wat er te veel is of overblijft

- accijns = belasting die wordt geheven op alcohol, frisdrank, tabak en brandstoffen

- inflatiecijfer = hoeveel dat iets in prijs is gedaald

3.

Omdat ik het erg bijzonder vind dat de prijzen van brandstoffen opeens zo gedaald zijn. Ik vind het goed nieuws want zo houden de mensen meer geld over voor andere dingen.

4.

Doordat de prijzen dalen van brandstoffen houden de mensen meer geld over, en wordt het autorijden goedkoper. Het aanbod in Olie is groot terwijl de vraag minder groot is en daardoor zijn de prijzen zo laag.

5.

Mijn ouders hoeven minder te betalen voor hun brandstoffen, en zo houden ze geld over.

6. 

Ik vind het een goed geschreven artikel, er staan leuke feiten in. Het spreekt mij heel erg aan omdat ik de prijs voor brandstoffen erg hoog vond.

1.

Volgens de ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW prijzen overheden heel veel bedrijven de markt uit, waardoor ze opdrachten en omzet mislopen. De wet Werk en Overheid zou dit moeten voorkomen, maar volgens de ondernemers werkt die wet niet. Ondernemers willen dat er een eind komt aan de oneerlijke concurrentie. Een voorbeeld hiervan is die van Erik Grooters, hij heeft een fotowinkel in Amsterdam. De gemeente heeft besloten om in het stadskantoor vlakbij zijn winkel, een pasfotomachine te plaatsen. Hierdoor loopt hij 80 procent van zijn omzet mis.

2. 

- ondernemersorganisaties = organisaties die opkomen voor de belangen van ondernemers

- zwartboek = publicatie waarin misstanden op een bepaald gebied bekendgemaakt worden.

- algemeen belang = Het welzijn of de voorspoed van het volk als geheel.

- evaluatie = het verzamelen van informatie over iets wat is gebeurd en die gebeurtenis vervolgens beoordelen.

- gedupeerde = benadeeld persoon.

3.

Omdat de titel mij erg aansprak, ik vind het belachelijk dat dit gebeurd en vind het eigenlijk ook wel raar dat dit gebeurd.

4.

Ondernemers en de overheid zijn een onderdeel van de economie.

5.

Stel ik zou een bedrijf willen starten, zou dit in mijn nadeel kunnen werken. De evaluatie van de wet zou dus gunstig zijn dan voor mij. Aangezien ik dan geen omzet kan mislopen door de overheid.

6.

Ik vind het een best wel saai artikel, het spreekt mij niet zo aan omdat ik er niks mee te maken heb en heb er geen interesse in.

1.

Honderdduizenden ambtenaren, politiemensen en leraren zijn een deel van hun loonsverhoging binnenkort weer kwijt. Pensioenfonds ABP verhoogt per 1 april de pensioenpremie en dat kost een ambtenaar enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar. De pensioenpremie gaat van 17,8 naar 18,8 procent. Hij moet omhoog omdat het vermogen van het ABP is gedaald. De ABP is in de financiële gevarenzone. Het effect op de koopkracht is erg klein, omdat iemand die 3.500 euro bruto verdient straks 8 euro premie meer betaalt per maand. De premieverhoging heeft geen gevolgen voor gepensioneerden, want zij betalen geen premie meer. Maar de pensioenen worden dit jaar niet verhoogd. Daardoor zal hun koopkracht dalen, omdat de inflatie niet wordt gecompenseerd.

2.

- pensioenpremie = een bedrag dat wordt betaald om een pensioen op te bouwen. In de meeste gevallen wordt de premie deels door de werkgever, deels door de werknemer betaald, vaak ieder de helft.

- financiële gevarenzone = Tekort hebben aan geld, dreigen om failliet te gaan.

- koopkracht = geeft aan hoeveel goederen een huishouden kan kopen met het besteedbaar inkomen.

- inflatie = stijging van de prijzen.

- fiscale maatregelen = maatregelen die met de belasting te maken hebben.

3.

Omdat het mijn aandacht trok, en ik vind het onderwerp interessant.

4.

Het gaat in dit geval over geld en premies, en dat heeft wat te maken met economie.

5.

Stel ik zou een ambtenaar worden dan zou ik minder loon krijgen dan wat er eerst was.

6.

 Ik vind het artikel interessant, omdat ik het gemeen vind dat de ambtenaren eerst een loonsverhoging krijgen en het ze daarna weer wordt afgepakt.

 
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.