Geld

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 428 woorden
  • 2 maart 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Toen er nog geen munten waren om mee te betalen, betaalde Nederlanders door te ruilen. bijvoorbeeld 2 vissen voor 1 brood.
toen de Nederlanders wel met munten gingen ruilen, was het met goud, zilver, brons robijnen en diamanten. Want dat bleef zijn waarde houden.

2. De eerste gulden werd in 1252 in Florence, Italië geslagen. Het was een gouden munt. Op de voorkant stond een afbeelding van Johannes de Doper, de stadsheilige van Florence. Op de achterkant stond het wapen van de stad, de lelie (in het Latijn: florensus). De zuiver gouden munt uit Florence was betrouwbaar en werd daarom ver buiten Florence als betaalmiddel gebruikt. Verschillende vorsten in Europa lieten ook gouden munten slaan in de vorm van de gouden munt uit Florence. In Nederland werd deze gouden munt, gulden genoemd. De afkorting f of fl op een prijskaartje komt van de oude naam florijn. Zo werd de gouden munt uit Florence toen genoemd
De eerste bankbiljetten werden In 1810 gedrukt voor Oost-Indië en West-Indië. En in 1814 draaiden de persen voor de nieuwe Nederlandse Bank
Giraal geld bestaat eigenlijk uit elektronische of schriftelijke "berichten" die zeggen hoeveel er op een rekening staat of die zeggen dat een geldsom van eigenaar moet veranderen. Bij het betalen van bijvoorbeeld een factuur door een giro zegt men eigenlijk aan de bank dat geld, dat op die bank voor de eigenaar bewaart wordt, mag verplaatst worden naar de eigenaar van een rekening aan wie de factuur moet betaald worden. Het wederzijds vertrouwen van betaler en eiser in het banksysteem is een absolute voorwaarde voor het giraal betalingsverkeer. Vandaar dat dit giraal geld (het bedrag op de (eigenaar/betaler) rekening) in principe steeds onmiddellijk opeisbaar is. Giraal geld werd gebruikt rond 1960.

3. Munten zijn ontstaan van doordat de ruilhandel niet eerlijk ging.
toen er mensen waren die stukken van gouden en zilveren munten af gingen halen, zodat ze zelf wat goud en zilver hadden. Toen werd het gouden en zilveren geld afgeschaft omdat het te veel waard was, en mensen gingen er stukken van af slijpen. Er werden munten van nikkel gemaakt met een tekst op de zijkant. Omdat je heel veel munten moest betalen als je iets duurs wou kopen, was dat onhandig. Dus er werd papieren biljetten gemaakt die evenveel waard waren als de munten.
giraal geld kwam pas later, daar heb je een pasje voor nodig. Zodat je niet alles contant hoef te betalen. Dan kan je het geld via je bank laten overschrijven. Dat gaat makkelijker en het is sneller.

4. de nieuwste ontwikkelingen in het betalen zijn, op de computer (Internet) en over de telefoon.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.