Belastingdienst

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 2116 woorden
  • 31 mei 2004
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
45 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Algemeen

Ik ben naar de belastingdienst toe geweest, omdat mijn moeder er werkt.

Ik vond alle beroepen die ik gezien heb wel leuk. Alleen de een soms wat meer dan de ander. Ik moet wel wat kunnen doen dan alleen een beetje alles uitzoeken; op kantoor lijkt me wat minder leuk maar met de computer dingen doen vind ik wel heel leuk. Ik wil wat afwisseling en dat heb ik in deze dagen gehad.

Ik ben met meerdere beroepen mee gelopen binnen de belastingdienst, in verband met de privacy van de mensen.

De belastingdienst is een onderdeel van de overheid. Ze zorgen ervoor dat het geld binnenkomt, het geven van informatie en fraude tegen gaan enz.

De werktijden zijn variabel, maar lopen meestal van 8.00 tot 16.30.

Er is geen vaste werkkleding, maar je moet er netjes bijlopen. Mannen mogen geen korte broek aan. Om het gebouw in te komen heb je een pasje nodig die je altijd zichtbaar moet dragen. En als je op controle gaat heb je een extra kaart. Als bezoeker krijg je een bezoekerspas.

In elke kamer hangt een communicatiekaart beveiliging en een alarm instructie de regels die erop staan kent iedereen.

Als je bij de belastingdienst komt werken moet je een eed afleggen voor geheimhouding. Ik moet dus in het algemeen iets vertellen over de beroepen.

Bij de belastingdienst in heel Nederland werken ongeveer 30.000 mensen.

Aan het hoofd van de hele organisatie staat de Minister van Financiën, met onderzich zijn staatssecretaris. Hieronder staat de Directeur Generaal die ook voorzitter is van de groepsraad. In deze groepsraad zitten de voorzitters van alle regio’s.

Bijna alles gaat met de computer.

Secretaresse

Voor secretaresse heb je een meao opleiding nodig. Je begint met de mavo(vmbo-t). Je hebt veel toekomstmogelijkheden maar daar moet je dan eerst een tijdje voor leren. Ze zijn horizontaal en verticaal, doorgroeien binnen de dienst. Ze komen altijd van buiten de dienst.

Ik vind het wel een leuk beroep, omdat je heel veel moet doen en geen dag is hetzelfde. Je hebt veel met mensen te maken en moet veel bij vergaderingen enz. zijn om aantekeningen te maken. Je regelt heel veel en moet soms ook nog wel eens boodschappen doen.

Ik heb veel geleerd en ben ook mee geweest bloemen en gebak halen voor de vergadering.

Samen met de secretaresse ben ik langs de balie binnenkomst gegaan. Ik heb gezien dat je daar ook heel veel met de computer werkt om te zien of iemand afwezig is, of om het telefoonnummer op te zoeken.

Klantendienst

Ook bij de klantendienst werk je heel veel met computers. In de programma’s die de klantendienst gebruikt kun je de gegevens van mensen opzoeken; welke belastingen ze moeten betalen voor het bedrijf dat ze hebben.

Als mensen een bedrijf willen beginnen krijgen ze een formulier thuisgestuurd. Daar moeten ze de gegevens en het soort bedrijf invullen.
Als ze het dan binnen krijgen geeft de belastingdienst het een code. Met een meer-mans bedrijf krijg je ook nog een nieuw fiscaalnummer.
Met die code en het fiscale nummer kun je alle gegevens opzoeken, ook op andere afdelingen.

Postkamer

In de postkamer komt alle post binnen. Daar sorteren ze het op team’s en leggen ze het bij elk team neer in de postvakken: op naam gesorteerd. De uitgaande post wordt ook in een postvak gelegd en aan het eind van de dag opgehaald en verstuurd.

Kantoortoets IB/Vpb

De kantoortoets bestaat uit: 70% Beoordelen van aangiften
20% Behandelen van bezwaarschriften
10% Voeren van vooroverleg
Dit is gericht op de Vpb.

Ik heb hier geholpen met het controleren of de aangiften nihil verklaard mochten worden of dat er nog aangiften van voorgaande jaren openstonden. Dit wordt allemaal met de computer gedaan in speciale programma’s.

Als mensen aangiftes invullen en opsturen worden die handmatig gecontroleerd of er nog rare verschijnselen aan op te merken zijn. Als er bijvoorbeeld bedragen staan die voorgaande jaren heel anders waren en of er over de binnen komende bedragen van de bedrijven genoeg belasting wordt betaald. Als iets vreemd lijkt dan wordt het dossier opgezocht. De kantoortoets geeft opdracht aan de veldtoets om bij dat bedrijf eens op controle te gaan. Voordat de veldtoets naar het bedrijf toegaat wordt eerst de aangifte nog eens door iemand anders nagekeken.

Als een aangifte te laat wordt ingestuurd dan volgt er een herinnering Als ze daar niet op reageren kunnen ze een boete krijgen. Als ze een boete krijgen kunnen ze een bezwaarschrift invullen met een reden; bijvoorbeeld langdurige ziekte enz. Als ze het niet met elkaar eens kunnen worden kan de rechter een oordeel vellen.

Voor de kantoortoets controleur heb je heao nodig (havo/vwo) maar het kan ook met een opleiding van de universiteit dan wordt je inspecteur.

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Bestuderen
Wet lezen
Oordeel rechter
Bijhouden nieuwe wetgeving

Backoffice

OB (omzetbelasting)
De medewerkers van Backoffice omzetbelasting geven veel adviezen aan collega’s en ondernemers. Er zit 6% BTW op alle dagelijkse dingen en 19% op de rest. Op alcohol en tabak zitten accijnzen.

Voor de backoffice OB heb je meao/heao/universiteit nodig.

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Havo/vwo dan de heao controleuropleiding als je dat gehaald hebt dan kun je daarna nog cursussen enz. volgen om de nieuwe wetten en regels te leren kennen.

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Vergunningen geven en mening waarom iets wel of niet betaald moet worden; vaak voor collega’s

Welke karaktereigenschappen heb je nodig?
Mensenkennis
Meegaand maar je moet wel een vast standpunt hebben
Niet gemakkelijk over te halen
Duidelijke mening
Inleven in mensen

Kleding als je ergens heen moet?
Als je bij een bedrijf op bezoek moet dan moet je netjes gaan en in het bedrijf zelf casual.

LB (loonbelasting)
De LB bestaat uit: Gezagsverhouding (werkgever – werknemer)
Loon (vergoeding in geld of natura)
Arbeid (je moet er zelf werk voor verrichten)

Voor de LB heb je meao/heao/universiteit nodig.

Klachten (bezwaren) uit controles bekijken en een mening over geven (aanslagklacht). Als er een aanslagklacht naar de rechter moet wordt er over geoordeeld. De Hoge raad doet dat oordeel dat is de eindbeslissing. Er is dan geen andere beslissing meer mogelijk en je kunt er ook niet mee in hoger beroep gaan.

Er worden ook heel veel telefoontjes van werknemers behandeld enz.

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Je doet eerst de meao je studeert dan belastingen en boekhouden.
Je kunt ook hbo met fiscale economie, Nederlands en je moet stage lopen. Ook kun je via de universiteit binnen komen je hebt dan fiscale economie/recht, boekhouden en berekeningen gestudeerd. Dan moet je solliciteren en vertellen waarom jij dat beroep wilt doen en waarom jij er geschikt voor bent.

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Uitzoeken
Behandelen van bezwaren en verzoeken
Vergadering
Telefoontjes

Karaktereigenschappen die je nodig hebt?
Open
Vragen durven stellen
Duidelijk in je vraagstelling
Voorbereiden
Niet irriterend gedragen
Vol inzetten
Niet snel opgeven
Veel uitzoeken
Open voor veranderingen
Kritisch

Kleding als je ergens heen moet?
Iets netter maar niet in pak maar wel casual

Als er geen belasting betaald wordt krijgen de mensen een dwangbevel van de deurwaarder thuis. Als hier niet op gereageerd wordt dan komt de deurwaarder bij de mensen langs om beslag te leggen op hun bezittingen.

Als er een goede reden wordt gegeven voor het niet betalen dan kun je uitstel krijgen.

Als de mensen niet thuis zijn als de deurwaarder komt dan krijgen ze een exploot. Maar als de mensen niet open willen doen hebben de deurwaarders een soort ‘huiszoekingsbevel’ waarmee ze met de politie de deur open mogen breken.

Meestal betalen de mensen wel als de deurwaarder op bezoek komt. Maar als er niets meer te betalen valt bijv. als iemand failliet is verklaard, kan er beslag gelegd worden op huizen, tv’s, meubels enz. Dit kan dan verkocht worden op een openbare verkoop. Dat is altijd in het huis van het ‘slachtoffer’. En als het niet mogelijk is het daar te doen wordt er een andere locatie gezocht.

Als dat allemaal al gedaan is dan kan er beslag gelegd worden op derden. Dat zijn bankrekeningen of inkomens bij de werkgever, maar dan moet je nog wel het minimale bijstandsuitkering krijgen uit je loon.

Voor deurwaarder heb je de mulo nodig (mavo/havo).

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Je kunt via de douane binnen komen je moet dan eerst een onderzoek deurwaarder doen. Je krijgt dan studies van 2 x 2 jaar. Je wordt getest voor deurwaarder door een psycholoog. Je krijgt dan een proefplaatsing van een jaar en dan doe je nog een cursus invordering. Om hoger op te komen moet je testen doen voor de functies die dan vrijkomen.

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Beslag leggen op (on)roerende zaken
Verkoopdatum
Openbare verkoop
Bankrekeningen (derdenbeslag)
Huizen (onroerend goed)
Onder de derden op de goederen

Welke karaktereigenschappen heb je nodig?
Flexibel
Mensenkennis
Omgang
Bepaalde vorm van eigenwijsheid
Zin doordrijven
Oog- oorfunctie
Initiatief tonen
Goede organisatie
Stressbestendig

Kleding als je ergens heen moet?
Casual het moet alle kanten op kunnen je moet ermee bij nette mensen kunnen komen en bij aso’s.

De behandelopdracht komt van het BOC (bureau ondersteuning controle). Bij die opdracht zit een dossier. Dan maak je een mapje met de dingen erin die je moet controleren die kleine mapjes zijn je onderwerpen en die moet je vullen zodat je een soort werkstuk krijgt.

Je kunt dan een afspraak voor de controle gaan maken en zeggen wat je erbij nodig hebt. Dat kunnen ze dan alvast klaar gaan leggen voor als je op controle komt. Je neemt dan je gevulde mapje mee, misschien kun je nog wel wat aanvullen.

Als de controle klaar is, na een aantal dagen, moet je een rapport schrijven en kun je het afronden.

Je moet je goed voorbereiden als je op controle gaat. Je moet een aantal vragen maken die je wilt stellen.

Je moet meao/heao hebben en dan doe je de controleuropleiding bij de belastingdienst zelf die duurt 3 jaar. Dan heb je soms nog een cursus.

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Je hebt een makkelijke (E-opleiding) en een moeilijke (F-opleiding). Als je de F doet kun je naar het FIOD (Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst). Je hebt er te maken met fraude en hoe je het kunt ontdekken. Je kunt ook nog lesgeven aan collega’s die nog niet zoveel ervaring hebben. Als je F-er bent kun je aan de E-ers lesgeven. Je hebt verder een heel brede toekomst binnen de belastingdienst of een accountantskantoor.

Werkzaamheden die ik die dag niet gedaan heb?
Bijhouden van kennis (wetten)
Vergadering (hoe)
Auto declaratie
Post lezen

Welke karaktereigenschappen heb je nodig?
Zelfstandig, Eigenwijs
Sociale vaardigheden
Beslissingen nemen

Kleding als je ergens heen gaat?
Ja, wel kijken naar wie je gaat maar de eerste dag altijd in pak dat geeft een goede eerste indruk en je krijgt er meer macht door.

De veldtoets EDP haalt de geautomatiseerde administratie op van bedrijven waar gecontroleerd wordt. De mensen zijn verplicht het af te geven en mogen het absoluut niet weggooien. Tegenwoordig wordt bijna alle administratie op de computer gedaan met speciale boekhoudprogramma’s. De mensen van de EDP halen de op diskette of cd gezette administratie op bij de mensen en zetten het in het netwerk van de belastingdienst zodat de mensen van de veldtoets, de controle, verder kunnen.

Van de 30.000 mensen die bij de belastingdienst werken zijn er ongeveer 250 EDP’ers. Dat is 0,83% van alle mensen!

Voor de EDP heb je tenminste havo nodig

In een boekhoudpakket staat de datum, de grootboekrekening en boekingen enz. In de AWR (Algemene Wet Rijksbelastingen) is in een artikel opgenomen; (die is gemaakt op 14 juli 1994) het doel ervan is gemakkelijker en sneller controleren.

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Je moet eerst havo klaar hebben dan doe je een controleursopleiding en dan specialiseer je je op de EDP.

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Bewerken van bestanden
Gespecialiseerd programmatuur

Welke karaktereigenschappen heb je nodig?
Uitdaging
Eigenwijsheid
Techniek
Computers
Doorzettingsvermogen

Kleding als je ergens heen gaat?
Netjes met stropdas, niet in een drie-delig pak ofzo.

Eerst wordt er een aanslag opgelegd. Alle aanslagen staan in Apeldoorn op de computer. De aanslagen moeten door particulieren binnen 2 maanden betaald worden voor bedrijven zijn dat 10 dagen.

Als er niet betaald wordt krijg je een aanmaning over de post. Dat is een herinnering + kosten: die ligt tussen de €6,- en de €14,-.

Als je dan nog niet betaald krijg je een dwangbevel in naam der koningin. Je krijgt daar hogere kosten overheen. Afhankelijk van de hoogte van de schuld er moet nu binnen 2 dagen betaald worden, anders komt de deurwaarder om beslag te leggen (dit gebeurt allemaal geautomatiseerd)

Je hebt er een middelbare opleiding voor nodig.

Loopbaan en toekomstmogelijkheden?
Interne sollicitaties en opleidingen volgen (afh. van opleidingsniveau). Om verder te komen is ervaring van ondergeschikt belang

Werkzaamheden die ik die dag niet gezien/gedaan heb?
Bewaken van het debiteurenbestand (schuldenaren)
Contacten met debiteuren en interne en externe contacten

Welke karaktereigenschappen heb je nodig?
Vasthoudend
Besluitvaardig
Realiteitszin
Gevoel voor recht
Eerlijk

Kleding als je ergens heen gaat?
Ja, je moet netjes gekleed gaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.