Rock-‘n-roll

Geschiedenis:

Rock-‘n-roll muziek en dans ontstond in de jaren 50 en 60 in de VS. De muziek komt uit de boogiewoogie, jazz, folk, r&b en gospelmuziek. De dans komt voort uit de lindy hop, dat is een  Afro-Amerikaanse dans die ontstond in New York in de late jaren twintig en vroege jaren dertig. De lindy hop werd overgenomen door de blanke popcultuur. De muziek werd wat vertraagd en de dansen werden meer rechtop gedanst. 

 

Typische bewegingen:

Kick kick

Bij de kick kick trap je afwisselend je bennen naar voor, tussen elke kick maak je een sprongetje. Houd met je linkerhand je partner vast, en je rechter hand kun je schuin omhoog houden of je maakt er verschillende bewegingen mee.

Kruisen

Bij het kruisen draai je je partner om jezelf heen, na de kick neem je haar/zijn rechterhand met jou rechterhand en laat het meisje voorwaarts kruisen pak vervolgens even haar linkerhand vast, stap naar voor en loop om elkaar heen en zet vervolgens een stap opzij zodat je weer naast elkaar staat.

Heupzit

Bij de heupzit springt het meisje met haar benen op de heupen van de jongen de jongen gaat in spreidstand staan met de handen op de heupen van het meisje daardoor kan het meisje met een soepele beweging terug zwieren.

Teller

Bij de teller gaat het meisje voor de jongen staan en strekt haar arme horizontaal uit. De jongen slaat zijn armen onder de armen van het meisje en laat haar tussen zijn benen door zwieren.

Vlieger

Bij de vlieger neemt de jongen het meisje bij haar heupen en tilt haar boven zijn hooft. Het meisje springt en strekt haar armen zijwaarts uit en houd zichzelf strak in balans.

Als je rock-‘n-roll danst is het belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt en je duidelijk plezier hebt in wat je doet. Ook wat gevoel voor ritme kan bij deze dansstijl goed van pas komen.

hier een filmpje met een aantal typische bewegingen: https://youtu.be/MTEHuEVnoW0

 

Door wie wordt dit voornamelijk gedanst:

Rock-‘n-roll word voornamelijk in een duo van twee mensen (meestal een jongen en een meisje) gedanst.   Dit vooral op feestjes waar typische rock-‘n-roll muziek gespeeld werd. De dansen waren met wilde sprongen en snelle draaien werden gemaakt. Meestal werden de dames rond gedraaid. Er werd gedanst in paren, rijen en solo.

Muziek:

Er werd vooral op muziek gedanst waar veel ritme en beat in voorkomt. Op een goed rock-‘n-roll feestje mocht  "Rock Around the Clock" van Bill Haley en de nummers van  James Dean en Elvis Presley niet ontbreeken.

Klederdracht:
Het was erg in om allerlei soorten felgekleurde jurken te dragen. Het bovenstuk was meestal strak om je lijf en de onderkant van de jurk was erg wijd. De jurk kwam ongeveer tot op de knieen. Er onder werden witte kousen gedragen met petticoats, dat is een onderrok bestaande uit verschillende lagen ruime stof, hierdoor gaat de jurk of rok erg wijd uitstaan. De vrouwen droegen vooral hoge hakken, en ook de schoenen waren in veel verschillende kleuren.

Reactie bij ontstaan:

Rock and roll was in het begin heel schokkend, omdat het er allemaal heel anders aan toe ging. De swingende heupen van Elvis Presley was een grote shock! Rock and roll werd vooral geluisterd door de tieners, dit kwam vooral doordat het ritme van de muziek je liet dansen. De jongeren wouden niet meer stijldansen maar swingen. Maar daar wouden de ouderen niks van weten.

Eigen inbreng:

Ik vind het een speciale dansstijl omdat het veel verschillende manieren gedanst kan worden. En het best wel geïmproviseerd kan zijn met toch enkele vaste bewegingen en haast nooit stilstaat.

Bronnen:

Ketnet.be/mijndansistop                  muziekbus.nl

Wikipedia                                            danstijd.slo.nl

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.