Triadisch ballet

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 419 woorden
  • 31 mei 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Triadisch ballet

Vraag 1:
Welke 4 vormgevende elementen ( basiskostuums) hanteert Oscar Schlemmer 9 zie afb. a.b,c,d
1. de wandelende architectuur
2. Technisch organisme
3. Ledepop
4. Tekens in de mensen:

Vraag 2:
Hoe onderzoekt Schlemmer de dansers in zijn verhouding tot de ruimte. Je mag dit zowel omschrijven als tekenen.
Hij beschouwde de spelers ten eerste als vormen die hij m.b.v. stylering van de kostuums en maskers tot bovennatuurlijke types zou maken. Daarnaast volgt hij zowel het lichaam van de danser als de ruimte, zijn eigen gevoel en het gevoel van de ruimte.

Vraag 3:
Schlemmer ziet af van de acteur met zijn emotionele lichamelijke middelen, waarom doet hij dat?
Omdat het hem ging om abstractie en mechanisme: hier passen geen emotionele lichamelijke middelen bij.

Vraag 4:
Hoe wordt in dit filmpje duidelijk gemaakt dat decoraties en ornamenten verbannen worden?
Omdat de achtergrond ten eerste helemaal zwart was, dus geen enkel spoor van decoratie. En de kostuums waren ook vrij abstract en bevatte maar weinig kleur en geen decoraties.

Opdracht:
Zoek een meubel uit waar decoratie belangrijk is in de vormgeving ( Jugendstil of een neo stijl uit de 19de Eeuw). Plaats daarnaast een afb. van een Bauhaus meubel.

Jugenstil-stijl Bauhaus-stijl

Vraag 5:
Leg uit waarom voor het Bauhaus meubel “form follows function’opgaat.
Form follows function is sinds het begin van de 20e eeuw een principe in de moderne architectuur en industriële vormgeving, dat inhoudt dat het ontwerp van een bouwwerk of product voortvloeit uit of gebaseerd wordt op de beoogde functie of het uiteindelijk gebruik
De vormen in het Bauhaus zijn vaak eenvoudig en licht en er is geen sprake van decoratieve toevoeging. De bedoeling bij Bauhaus was net als FFF ook dat het ontwerpmoest afgestemd worden op de functie ervan.

Vraag 6:
Waarom was het Bauhaus zo vernieuwend en wat kan je daar nu nog van terugvinden in onze tijd?
Ten eerste het gebruik van stalen buizen in meubels (door M.Breuer) en daarnaast de FFF-motto (zie vraag 5): Dat betekende dus geen gebruik van decoratie, maar het ontwerp dat puur werd afgestemd op de functie van het product of gebouw. Ook was het zo dat terwijl de kunstenaars van de Jugendstil massaproductie verafschuwden, geloofden de Bauhaus-kunstenaars juist niet meer in handwerk. Zij richtten zich op serieproductie. Een nieuw vak werd geboren: namelijk industriële vormgeving.
De invloed van het Bauhaus is ook nog steeds terug te vinden in het gebruik van geprefabriceerde onderdelen en in het functionele ontwerp van vele hededaagse woningen. Door geprefabriceerde onderdelen kon men heel snel voor veel mensen huizen bouwen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.