Themakatern “De Droom”

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 1410 woorden
  • 3 augustus 2005
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
Onderwerpen

Afdeling II: Opdracht 1: Nog niet van toepassing.

Opdracht 2: 1. a) Ik vind afbeelding 2a het mooiste, je ziet niet alleen iemand slapen of dromen, maar je ziet ook wat ze droomt dat maakt het wel specialer dan de andere vier afbeeldingen. Het thema is dromen, maar dat komt bij afbeelding 2b t/m 2e niet zo goed naar voren, daar is het dus meer het slapen wat naar voren komt. b) zie tabel: Waardoor droom? Welke sfeer? Waardoor sfeer? Invloed kleur? 2a Vrouw ligt te slapen en er gebeuren allemaal surrealistische dingen om haar heen. een spannende droom Door de surrealistische dingen die om haar heen gebeuren. Het is een spannende droom, maar toch zie je vooral rustige kleuren. 2b Omdat de man z’n ogen dicht heeft en omdat er ‘sleepy’ rechts onderaan de afbeelding staat. Een sfeer van uiterste rust. Hij droomt over goede en slechte dingen in het leven. Door de aardige man en bloemen aan de linkerkant tegenover de kwade man en verwelkte bloemen rechts. De kleur van het gezicht (zwart-wit) benadrukt dat hij slaapt. 2c Gesloten ogen en het hoofd ligt. Bijna geen sfeer aanwezig, vind ik. N.v.t. Er is geen invloed van kleur (brons). 2d Het lijkt alsof ze in ochtendgewaad is en ze is helemaal in het wit. Sfeer van rust. Door de rustige kleur (wit). Doordat ze in het wit gekleed is, straalt ze rust uit. 2e Iedereen ligt te slapen. Rust en stilte. Wel een beetje raar, het lijkt alsof er normaal heel veel bezigheid is in deze ruimte. Waarschijnlijk omdat er veel mensen zijn in deze ruimte en door de kleur. Het rood zorgt ervoor dat het lijkt alsof er normaal wel veel bezigheid is.

2. Vergeleken: 2a, 2d en 2e. Overeenkomsten: alle drie de afbeeldingen stralen rust uit en er zijn slapende mensen. Verschillen: De vrouw uit 2a heeft hele spannende, avontuurlijke dromen; de vrouw uit 2d lijkt nergens over te dromen en is als het ware in uiterste rust; bij 2e lijkt het alsof iedereen uit moeheid van het harde werk is gaan slapen. 3. De omgeving speelt bij alle afbeeldingen (behalve 2c) een grote rol: - 2a: een spannende omgeving  spannende dromen - 2b: goed en kwaad afgebeeld  dromen over goed en kwaad - 2d: helemaal wit  droomloos - 2e: drukke uitstraling lijkt alsof er gewerkt is
Symboliek zie ik, eerlijk gezegd, weinig bij deze afbeeldingen. 4. 2a: in afwachting van een spannende gebeurtenis en 2b: in afwachting van het goede of kwade dat zal overwinnen. 5. a) Lady in White: een dame gekleed in het wit. b) De afkomst van de vrouw misschien, dat kon wel eens een Javaanse zijn. 6. a) De personen op het kunstwerk zijn allen zwart-wit gefotografeerd. b) Door de verdeling in zestien hokjes. c) De grootste figuur is degene waar het om draait, het hoofdpersonage. 7. a) Ja, ik denk het wel. Het hoofd is namelijk wel strak, misschien iets te strak, gemaakt. b) Materiaalkeuze: brons. Ik vind niet echt dat dit materiaal een effect heeft op de uitstraling van het beeld
c) Als rustplaats voor het hoofd. d) In het boek stond geen ander kunstwerk van Branusci gevonden. e) n.v.t. 8. Mijn favoriet is nog steeds dezelfde, de vrouw met haar avontuurlijke dromen, omdat je haar niet alleen kan zien slapen, maar ook ziet waar ze over droomt.

Extra opdracht 1: 1. a) Nou, ik denk het eigenlijk wel. De vrouw heeft namelijk hele spannende en avontuurlijke dromen, maar toch is het kleurgebruik een beetje ingetogen. b) Door het kleiner tekenen van dingen die verder weg moeten lijken en door de horizon. Over de grote dingen maakt ze zich grote zorgen, over de kleine dingen minder. c) Heel abstract, maakt weinig gebruik van bijvoorbeeld schaduw en tekent eigenlijk een beetje simpel. Door het kleine formaat is dit iets makkelijker. 2. a) Water, steen, lucht, een naakte vrouw en dieren. b) Angstaanjagende dromen. c) Waarschijnlijk door een van de tijgers of door het afgaan van het geweer. d) Het is niet echt een mooi kunstobject, maar over de betekenis van het schilderij heeft de kunstenaar toch wel heel goed over nagedacht, vind ik. Het zijn namelijk heel drukke gebeurtenissen die zich daar af spelen, maar toch, vooral door het kleurgebruik, komt het heel rustig over, ze slaapt. 3. en 4. zijn niet van toepassing.

Opdracht 7: 1. a) Je ziet een vrouw die uit het raam zit te staren en ze heeft een beeld voor zich staan. Dit beeld is een kop met een blauwe vleugel. b) Heel rustige, geen felle, en warme kleuren. De kleuren zorgen voor een warme en rustige sfeer. 2. a) Om in hun slaap naar de droomwereld te vliegen. b) Naar de blauwe hemel. c) De vrouw is een beetje afstandig. d) Geen idee. 3. b) Het dromenland of de hemel. c) Geen idee. 4. We hebben het liedje niet beluisterd in de klas.

Opdracht 8: 1. a) Overeenkomsten: ongeveer hetzelfde hoofd met vleugel. Verschillen: Kop uit 1b is van brons en de kop van 1a lijkt van marmer, ook is de kop van 1a iets rechter. b) Vrij surrealistisch, omdat aan een normaal hoofd geen vleugel aan vast zit, bovendien is het een of andere grieks figuur. c) Ze kijken wel in jouw richting maar ze houden ogen dicht, alsof ze iets te verbergen hebben. 2. a) Er is een kastje te zien met vleugels en daarin drie Coca-Cola flesjes. b) Onderdelen: - vleugeltjes; - flesjes; - bovenkant; - onderkant. c) De colaflesjes zorgen ervoor dat je in de wolken komt. d) oud, apart, rommelig, reclame, ouwe troep, maar toch mooi. 3. a) opdracht 5 hebben we niet hoeven te maken. b) Nee, de vleugels van Rauschenberg zorgen voor een goed gevoel, terwijl de vleugel aan de slaap zorgt voor mooie dromen. c) Nee, de enige overeenkomst is de vleugel. 4. n.v.t.

Opdracht 10: 1. a) Je ziet in afbeelding 3 het hoofd van een man, dit is waar alle gedachten en dromen (het onbewuste uit de tekst) plaatsvinden. b) Het landschap van binnenuit gezien, dus hoe jet hoofd (de gedachten) er van binnenuit uitzien. c) Films: Alice in Wonderland, The Never Ending Story en andere sprookjesfilms. In je eigen leven: dromen. 2. De bewust geschilderde delen zie je bij het achterhoofd, de ogen, de mond en een deel van de neus. Als je bij de nek onder de schedel kijkt zie je dat het al wat onbewuster wordt, omdat het hier steeds verder van de werkelijkheid verwijderd raakt.

Opdracht 13: 1. Surrealisme is een kunstuiting waarbij men alles uit wat in de geest komt. 2. n.v.t. 3. a) De figuren, de lint en de lucht. b) Door het naar voren laten komen van enkele figuren en door de schaduw. c) De vogels en de onmogelijke figuren, het heeft een beetje wat weg van een nachtmerrie. d) De schilder heeft vrij onbewust deze figuren gemaakt, denk ik. Een goede titel zou zijn: “Het licht tegen het kwade” e) Het licht komt eigenlijk van twee kanten van boven (het lijkt alsof de zon doorbreekt) en van rechtsonder (alsof er iemand met een reusachtige lamp staat). Het licht lijkt het kwade (de surrealistische figuren) terug te schrikken. 4. Ik vind een heel erg lelijk schilderij, het slaat eigenlijk ook nergens op. Het lijkt namelijk net alsof een andere ramdebiel dit heeft geverfd, iemand die er niet helemaal voor 100% bij is en afgestoten is uit de maatschappij. 5. n.v.t.

Opdracht 23: 1. a) Mooi, duur, sprookjesachtig, een beetje surrealistisch, kleurrijk en mysterieus. b) Oosterse stijl, Romeins en uit de Romantiek. c) Meer verschillen: hele andere stijl, hele andere materialen en een hele andere bedoeling. 2. a) Afbeelding 9a: een hoge muur met een poort, het is een beetje mysterieus wat zich daarachter bevindt. b) Ja, het heeft iets unieks, iets heel erg bijzonders. c) n.v.t.

Opdracht 24: 1. a) 10a: Indrukwekkend en groots. Door de grote ruimte. 10b: Heel gedetailleerd en druk, maar toch rustig. Door de volle ruimte en de vele details
b) ruim opgezet ↔ vol
groots ↔ gedetailleerd
c) Beide veel stilte en veel lichtval en hoog. 2. a) Hoort bij de oosterse cultuur van de Islam. b) Veel goud- en bruinkleurige accenten, met koepels en tapijten en met islamitische teksten op de wanden. c) Koepels, kleuraccenten en tekens. 3. a) Ja, het is toch iets bovenmenselijks en mysterieus. b) Ja, het grootse, het hele mooi, waardoor het op een paradijs op aarde lijkt. 4. a) Ik denk dat het een combinatie van deze twee is. b) De schilderijen die je aan de wand ziet hangen. c) n.v.t. 5. n.v.t. (hebben we niet gedaan).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.