Thema de droom

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 6204 woorden
  • 24 mei 2003
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
21 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Methode
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Opdrachten Afdeling 1
Opdracht 1
1A associatie positief negatief
Liefde X
Angst X
Iets leuks X
Iets om over terug te denken X

B I have a dream positief
Zit niet zo te dromen positief
Gelukkig het was maar een droom positief
Ik had zo’n rare droom negatief

C
We verschillen niet heel veel het zijn nogal algemene zinnen.

2A
Artikelen: Droomvla
Liedjes: Dreamer
Uitspraken: droom groot, denk simpel

B
Dreamland
Dream Sequence
Golden Daydream

De schilderijen behoren niet echt tot een categorie aangezien de categorie schilderijen er niet bij staat. Opdracht 2 1A
Ik ben op eerste kerstdag in de videotheek geweest en kon eigenlijk geen film vinden met het woord droom erin die ik kende. Dus ik zal een andere film bespreken. De film die we toen gehuurd hebben “Unfaithfull”. De verhaal van de film ging zo: De hoofdrolspelers waren Conny en Edward en hun zoontje. Ze wonen net buiten New York vanwege de rust. Op een dag gaat Conny de stad in om wat dingen te kopen er is een verschrikkelijk harde wind en ze botst tegen iemand op en ze vallen. Paul. Haar knie is behoorlijk geschaafd en hij vraagt of ze even binnen wil komen voor een pleister. Thuis blijft Paul toch door haar gedachten zweven. Ze gaat nog een keer terug om hem te bedanken en vind hem eigenlijk wel heel erg leuk maar houd het af omdat ze opeens aan haar man moet denken. De spanning en aantrekkingskracht op Paul winnen het toch en ze gaat weer terug en ze krijgen een affaire. Ze vertelt er veel leugens voor en eigenlijk bestaat de affaire alleen maar uit sex. Op een gegeven moment begint Edward toch door te hebben dat er iets aan de hand is. Hij huurt een prive detective die zijn vrouw een tijdje volgt en hij komt erachter. Hij zegt niks tegen Conny, maar gaat naar Paul toe. Hij vraagt hem wat dingen in Paul zijn appartement. Op een gegeven moment wordt Edward niet goed en slaat Paul de schedel kapot met een cadeautje dat Conny aan Paul had gegeven, maar dat hij eigenlijk aan Conny had gegeven. Hij raakt helemaal in de stress. Toch denkt hij nog aardig nuchter na en maakt alles schoon en ontdoet alles van zijn vingerafdrukken. Hij stopt Paul in zijn achterbak en dumpt hem op de vuilnisbelt. Daar wordt hij toch gevonden. En de politie komt aan de deur omdat Paul het nummer van Conny ergens had liggen. Conny verteld wat ze weet en daar heeft de politie dus niet zoveel aan. Edward wordt dan heel kwaad op haar omdat hij toch al weet dat ze een affaire had. Dan ziet ze een paar dagen later het cadeautje wat ze aan Paul had gegeven toch weer in de kamer staan. En weet ze dat haar man Paul uit boosheid heeft vermoord. Ze is eerst ook heel kwaad op hem maar vergeeft het hem en leven samen verder met dit geheim.

1B
Regisseur: Adrian Lyne
Hoofdrolspelers: Richard Gere en Diane Lane
Er komt niet een bepaalde droom in voor. Afdeling 2
Opdracht 2
1A
Ik vind foto 2D het mooist. De anderen zijn zo beangstigend: een vrouw die word aangevallen door tijgers, een lijkt dood te zijn en van een is er alleen een hoofd. 2D is ook mooi en rustgevend.

B. A: -omdat er dingen gebeuren die normaal nooit zouden kunnen gebeuren bijv. de tijger die uit de vissenbek komt. -Angst -De aanvallende tijgers en het geweer in de arm van de vrouw
B: - Omdat de persoon op het schilderij slaapt -Het goede en het slechte staan naast elkaar -Aan de ene kant bloemen en een vriendelijk persoon aan de andere kant hangende bloemen en een kwaad persoon. -rood een beetje beangstigend
C: -Het hoofd ligt op de zijkant met de ogen dicht dus het lijkt te slapen -Kalmte maar ook is het een beetje beangstigend omdat het alleen maar een hoofd is -De vorm - Ik denk niet dat de kleur echt invloed heeft bij dit kunstwerk
D: -De vrouw zit heel rustig naast een wat vaag getekende krokodil dat gebeurt nou niet echt vaak. -kalmte -de kleuren en de uitdrukking op de vrouw haar gezicht - van wit word je kalm dus dat helpt wel aardig mee
E: -Omdat hier ook weer iedereen slaapt - Rust en kalmte - Er is geen actie op het schilderij en iedereen slaapt vredig - Het zijn allemaal rustige kleuren die goed bij elkaar passen en mooi in elkaar overlopen daardoor straalt het nog meer kalmte uit

2A
Ik ga 2 D, E en A met elkaar vergelijken. De drie meest opvallende overeenkomsten zijn dat ze rust uitstralen, de kleuren passen goed bij elkaar en er mensen opvoorkomen.

B
En de drie grootste verschillen zijn de kleuren zijn vrij verschillend heel kil blauw, zacht wit en rood. Twee komen er heel realistisch over maar een juist weer niet. En de achtergrond is heel verschillend.

3A
De achtergrond is heel belangrijk bij deze schilderijen, bij de meeste schilderijen denk ik. Bij 2A zou het alleen een vrouw zijn die daar ligt als de achtergrond er niet zou zijn en dan zou de naam al helemaal niet kloppen
Bij 2D zou de hele sfeer verpest zijn. Nu straalt het rust en kalmte uit en is het een strak schilderij dan zou het veel te druk worden. Bij 2 E zou het onduidelijk worden in welke tijd het schilderij zich afspeelt. .

B
Ik heb niet het idee dat een van deze schilderijen symbolisch is. Heel misschien schilderij 2A d at het verwijst naar de vreemde dromen die je kan hebben, maar anders weet ik het ook niet.

4
Ik denk dat de dromer van 2A in afwachting is van iets heel druk, spannends of engs. Er gebeuren zoveel aparte maar toch wel enge dingen in de droom. De dromer van 2B is ook in afwachting van iets. Hij is in afwachting van of het goede of het kwade zal overwinnen.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

5A
De titel is Lady in White en slaat op de vrouw van het schilderij die in het wit gekleed is en zich waarschijnlijk ook in een witte kamer bevindt.

B
Je afkomst zou je af kunnen lezen aan de huidskleur van de vrouw die ook vrij donker is en aan haar haarkleur. Ook dat er een krokodil naast haar zit zou er misschien iets over kunnen zeggen, want die komen daar natuurlijk vaker voor dan bijv. hier in Nederland.

6A
Omdat de mensen op het schilderij zo echt zijn en de planten op de achtergrond ook behalve hun kleur dan.

Dit wil je ook lezen:

B
Door de lijnen die dwars door het schilderij heengaan maar wel op een systematische manier.

C
Dat sommige dingen belangrijker zijn dan andere dingen op het schilderij/fotocollage. Het gaat waarschijnlijk om de jongen( hoofdpersoon) en de 2 andere mannen zijn maar bijpersonen in de droom.

7A
Ja, ik denk het wel. Om het gezicht waar eigenlijk maar weinig vorm of uitdrukking aanzit toch sprekender en krachtiger te maken.

B
Hij heeft gebruik gemaakt van brons. Met de bedoeling denk ik ook om het hoofd krachtiger te laten lijken.

C
Ja, om strakke vormen te krijgen in het gezicht. De neus en de mond goed te laten uitkomen net als het haar.

D
Princess X van Brancusi

Dit is ook een beeldhouwwerk van Brancusi en alweer met vrij ronde vormen vormgegeven. Maar veel minder met echte vormen of lijnen erin. Er is dus een verandering tussen zijn werken.

E
Dat kan niet want ik heb geen gids over de beschrijving van een ruimtelijk kunstwerk gekregen.

8
Ik vind Princess X eigenlijk veel mooier dan slapende muze. Oa. De kleur spreekt veel meer aan dan dat brons dat stoot toch iets af. Extra opdracht 1

1a
Ik vind de kleuren niet passen bij een droomvoorstelling. Ze zijn veel te kil en koud voor een droom. Dromen zijn vaak mooi en daar horen warme kleuren bij.

B
Er ontstaat diepte in het schilderij doordat bepaalde dingen groot zijn getekend en andere dingen weer kleiner. En de horizon geeft ook diepte in het schilderij. De diepte geeft betekenis aan het schilderij door aan te geven dat sommige dingen heel groot en angstaanjagend zijn. Andere dingen zijn weer kleiner en daar hoef je ook niet voor te vrezen.

C
Hij schildert niet hele grote schilderijen. Maar schildert heel abstract en er is niks geschetst aan. Als Dali hele grote schilderijen zou maken zou het ook veel moeilijker zijn om zo abstract te schilderen. De kleuren lopen ook niet in elkaar over. Het is geschilderd als een kleurplaat. Binnen de lijntjes.

2A
Op de voorgrond vind je een naakte slapende vrouw met een geweer half in haar arm op een ijsschots waar een granaatappel bijna vanaf rolt. Daar vlak boven hangen twee tijgers die haar aanvallen en uit een goudvis met een openbek komen. De goudvis komt ook weer uit een granaatappel die open ligt en boven water zweeft. Iets achter en boven de vrouw is nog een stuk soort rots. En daarnaast heel hoog in de lucht loopt een olifant met lange dunne poten die tot het water reiken.

B
Het kunnen angsten voorstellen of dingen waar je tegenop ziet. Omdat de tijgers nogal angstaanjagend zijn. De olifant kan de geruststellende factor zijn of iets wat later dichterbij komt en zal helpen.

C
De vrouw wordt wakker gemaakt door het gebrul van de tijgers of het geweer in haar arm. Ik weet niet wat er eerst was.

D
Ik vind het niet zo heel mooi. Het is erg druk en zo kil. Met die kleuren. Ik kan me er ook geen idee bij voorstellen over wat voor droom het zou moeten gaan.

3A
Zij betekende voor Dali heel erg veel. Het was zijn vrouw die later overleden is.

B
Zijn stroming wordt tot het surrealisme gerekend. In het surrealisme komt veel voor dat men op zoek is naar hogere krachten en dat zie je wel terug in dit schilderij als je naar al de onwaarschijnlijke dingen kijkt die erop gebeuren. Ook was het surrealisme het uiten van wat spontaan in je op kwam en het combineren van niet bij elkaar passende voorwerpen. Het vastleggen van dromen gebeurde ook vaak. En dit zijn dingen die je allemaal weer in het schilderij terug ziet. De voorwerpen passen allemaal niet bij elkaar. En het is niet iets waar je lang over nadenkt maar iets wat zomaar uit je vloeit.

C
Onder andere omdat hij een surrealist was en bij die stroming hoorde het gebruiken van dromen. En hij had zijn vrouw verloren en droomde misschien veel over haar.

4A
Paar met hoofd vol wolken

Ik vind dit een erg mooi en leuk schilderij, omdat het gewoon wit is met daarop 2 silhouetten van mensen geschilderd met daarin een soort tropisch eiland. Waar iedereen wel heen zou willen. En met zijn hoofd van in de wolken zou zitten. Ik vind het wel een grappig idee om het in de silhouetten te schilderen.

B
Ik kan dit schilderij niet beschrijven want de meeste informatie heb ik niet. Ik weet alleen dat het Paar met hoofd vol wolken heet.

Opdracht 3
1A
Ik vind het niet zo’n heel mooi gedicht. Het spreekt me niet echt aan. In de eerste plaats omdat het op geen enkele manier rijmt. Dat vind ik toch wel bij een gedicht horen en wel mooier. En het is zo onduidelijk vaak waar hij het over heeft, het word veel te ingewikkeld gemaakt.

B
Ik herken het niet dat ik in het theater weg zou doezelen, ik ga niet naar een voorstelling waar het zo saai is dat ik in slaap zou vallen. Ook ben ik nog nooit boven mijn boek in slaap gevallen.

C
Eerste gedeelte tot regel 5, tweede gedeelte tot regel 14, derde gedeelte tot regel 28, vierde gedeelte tot regel 34, vijfde gedeelte tot regel 46. Ik vind het eerste gedeelte van het gedicht het mooiste, omdat het zo mooi gezegd is. Op een manier waar de meeste mensen niet op zouden komen.

D
11t/m14, 35t/m38 zijn onduidelijk en regel 28
Ik heb ze gelijk al een aantal keer overgelezen om het gedicht beter te begrijpen, maar ik kan er niet uitkomen wat de schrijver er nou mee bedoelt. Waarschijnlijk bedoelt hij de droom, maar ik weet het niet.

E
1t/m 4 en 39t/m 46 spreken me aan. Dat zijn duidelijke stukken en op zo’n mooie manier gezegd wat de mensen in de wereld doen en dat iedereen droomt.

F
Het naar een film aan het kijken zijn en ondertussen in slaap vallen zodat de film zich verder met jou als hoofdrolspeler verder speelt op de manier dat jij wilt. Zodat er ook het einde komt dat jij wilt.

2A
Iedereen droomt en dromen is een van de mooiste dingen die je kunt doen en die er is. Het kan op elk moment komen en ook op elk moment weer stoppen zodat alles weg is.

B
Ik heb opgezocht wat seminarie betekende en in het woordenboek stond dat het een soort lokaal was. Ik denk dus dat ze deze titel gekozen hebben omdat je dromen in elke ruimte(lokaal) kan uitvoeren. Ik zou zo snel niet een andere titel weten, maar de titel had wel iets makkelijker gemogen. Zelfs mijn ouders wisten niet wat seminarie betekende laat staan ik.

3A
Het gedicht roept wel bepaalde beelden op maar niet speciaal maar meer dat je een soort film ziet bij het gedicht en in je hoofd ziet wat er allemaal gebeurt in het gedicht. Bijv. dus iemand die boven zijn boek in slaap valt. Of mensen die naar boven kijken in de grijze straten. Opdracht 4 1A
Ik herken dit wel als droom situaties. Maar bij de 2e en de 3e voel ik het meeste. Ik denk dat ik ook wel eens zoiets gedroomd heb. Maar niet dat ik heel langzaam ging en dat alles om me heen veel sneller ging.

B
Ik droomde dat ik in een kamer lag
Waar alles mag
Er zijn andere mensen
Met ook andere wensen
De bekende jongen die ik zag
En waarmee ik op het bed lag
Begon me opeens te zoenen
END Opdracht 5 1A
Hypnos: hypnose door wil van ander opgewekte slaap, hypnotherapeut iemand die hypnose toepast, hypnoticum slaapmiddel, hypnotisch een magnetische slaap verwekkend
Morpheus: mortuarium een kamertje voor de doden, mortaliteit sterfelijkheid

B
De mensen die de grot in willen of erlangs komen in slaap te brengen of te laten dromen.

2
I’ll be waiting till the tide is right to sail away on an ocean of dreams
Everyting always looks higher and mightier in Morpheus arms

3A
Ik heb het nummer Morpheus van Fay Lovsky niet kunnen vinden dus heb helaas de opdrachten ook niet kunnen maken. Opdracht 6 1A
Niet een van de situaties uit het verhaal komen me bekend voor. Wel de kern van het stuk komt me bekend voor, het verliezen van iemand. Dat heb ik wel eens vaker ook in dromen gehad.

B
Ik vind het wel een mooi stukje. Het idee dat Morpheus mensen kan laten zien dat iemand dood is zodat er gerouwd kan worden en de onzekerheid weg is. Ik vind het wel op een vrij moeilijke manier beschreven. Ik vind alleen het laatste stukje niet zo smakelijk dat zei haar verminkte Keyx weer terugvind op het strand.

2
Alkyone draalde maar wat door de stad, ze wist zich geen raad en had ook geen rust om thuis te gaan zitten. Haar geliefde Keyx was nu al dagen vermist. Wat zou er gebeurd zijn. S’avonds viel ze dan eindelijk toch in slaap diep in de nacht. God legde zich weer in zijn heerlijke kussens en Morpheus zweefde door de nacht. Hij nam de gedaante van Keyx aan en drong Alkyone haar droom binnen. Doodsbleek, naakt en met druipende haren stond Morpheus als de verdronken Keyx voor de ongelukkige Alkyone in haar droom. Hij sprak fluisterend: Lieve schat, ken je me niet meer ik ben het Keyx. Of heeft de dood me al verminkt in mijn gezicht. Kijk me aan, alsjeblieft je kent me toch. Maar toch ben ik Keyx niet, ik ben slechts zijn schim. Houd je sterk lieve schat ik ben niet meer onder de levenden. Ik ben in je droom gekomen om je te vertellen over mijn dood in de woeste storm waar ik in zat. Laat je tranen me naar het dodenrijk begeleiden. Snikkend van verdriet strekte Alkyone haar armen uit naar haar lieverd. KEYX! Riep ze vol verlangen en verdriet en ze wilde hem omhelzen. Maar hoe dichter ze bij kwam hoe waziger en onduidelijker Keyx werd. En op het moment dat ze bij hem was, was hij helemaal verdwenen. Verschrikt schrok ze wakker uit haar droom. Het was helemaal stil in de kamer het enige wat ze hoorde was de trilling van haar eigen woorden. En nog een keer fluisterde ze: Keyx, blijf bij mij. Laat mij met je mee gaan. Toen pas drong het tot haar door dat het slechts een droom was geweest. Maar wel wist ze dat de verschrikkelijke droom de waarheid was. Van verdriet verscheurde zij haar gewaad en trok aan haar prachtige haren. WAAROM? Vroeg ze zich af. Waarom moest de zee mijn lieverd nou nemen. Slapeloos wachtte ze de morgen af. Opdracht 8 1A
Ze zijn van verschillend materiaal gemaakt en op het schilderij heeft het hoofd ook kleuren. De vleugels blauw en de rest wit en de ander is geheel van brons. De rest zijn alleen maar overeenkomsten want ze zijn geheel identiek qua vorm.

B
Ik denk dat het een realistisch portret is van een van de goden. En als mensen tot een bepaalde groep behoren hebben ze allemaal hetzelfde beeld van een god. Daarom zijn ze hetzelfde.

C
Angst of ze voelen zich schuldig bijv omdat ze slecht nieuws hebben gebracht of iets slechts hebben gedaan. Angst hebben ze misschien omdat ze gestraft worden voor hun daden of ze zien iemand voor zich die ze eng vinden. Een ander idee zou kunnen zijn dat ze vanuit de wolken of lucht naar beneden kijken wat daar op aarde gebeurd.

2A
Je ziet een houten plank/kastje met in het midden een vierkant eruit gezaagd waartussen drie cola flesjes staan. Met aan de zijkant in het midden twee ijzeren vleugeltjes. Boven aan de plank/kastje is iets getekend en daaronder staat plan. Onder aan de plank/kastje is het zwart met een reliëf wat lijkt op een bijenkorf.

B
De ijzeren vleugeltjes
De cola flesjes
De houten plank/kastje
Hetgeen aan de onderkant wat lijkt op een bijenkorf
Het zijn allemaal verschillende technieken en materialen en ik denk dat de maker wil laten zien dat ook al zijn ze zo verschillend ze nog goed bij elkaar kunnen passen. En dat voor elk materiaal dat gemaakt is toch ook weer een ander materiaal wat in het werk voorkomt nodig is.

C
Misschien bedoelen ze ermee dat het een soort vliegmachine is. Met de vleugeltjes ga je weg. De soort bijenkorf is dan de motor. En de colaflesjes dienen dan als raampje. Je kijkt en doorheen en hebt plezier(Join).

D
Apart
Verschillend
Oud
Versleten
Engel
Vliegmachine
Bij elkaar geraapt
Plezier beleven
Kapot
Goed idee

3A
De vleugeltjes, ten eerste Morpheus zweeft door de nacht met de vleugeltjes. En Alkyone wil zo graag met haar man mee ze zou alles doen om met hem mee te mogen vliegen(vleugeltjes) naar het dodenrijk.

B
Ik vind van niet. Ik vind dat ze in 1A en 1B meer de betekenis van engel of een of andere god en bij 1C heeft het meer de betekenis om er zelf mee weg te kunnen vliegen.

C
Ik zie geen opvallende overeenkomsten alleen misschien dat er in beide vleugels voorkomen. En als verband zou je kunnen zien. Het is nogal een rotzooi in de kamer van 1A dat de vrouw weg wil en aan het inpakken is. Met 1C als je dat als een soort vliegmachine ziet( wat ik dus zie) zou de vrouw bijvoorbeeld weg kunnen. Misschien helft het hoofd met het vleugeltje op het schilderij haar ook wel met wegkomen.

4
De reclame van philedephia de luchtige kaas ofzo daar komen ook vleugeltjes in voor. De spelers spelen ook een soort goden. Opdracht 12 1A
Breast Milky begint om 2.59
Mother Fore begint om 5.22
Funky Dung begint om 10.11
Mind Your Throats Please begint om 15.25
Remergence begint om 17.44

B

Tijd Experimentele geluiden Zweverige of sterk ritmische stukken Solo gitaar/ ander instrument bijzonderheden
1 00.00 X X Trompet solo, motor en sirene
2 Vanaf 2.59 X zweverig 3 Vanaf 5.22 X zweverig Koor, 4 Vanaf 10.11 X X Gitaar solo, experimentele zang
5 Vanaf 15.25 X Soort geest geluiden een telefoon en een soort motor(is de overgang naar het volgende stuk) 6 Vanaf 17.44 X sterk ritmisch X Trompet solo

C
Veel improvisatie
Veel verschillende instrumenten
D Symfonische rock ook wel progressieve rock genoemd probeerde voor het eerst klassieke thema’s in pop en rockmuziek te verwerken. Pink Floyd doet dat onder andere door het koor, de strijkers en het zweverige. 3
Er komt een trompet solo in voor die ook voorkomt in Father’s shout. 4
Met Father’s shout word misschien bedoeld de aan het begin steeds opwellende muziek die misschien een schreeuw moet voorstellen en de trompet die een woordenstroom moet voorstellen. Met Breast Milky misschien zachte melk want de muziek is zacht en vloeit rustig door. Met Mother Fore iets over een moeder die lief en zacht was door de zachte en kalme muziek
Met Funky Dung de aparte melodie die erin zit en de gitaar uithalen. De aparte zang dat vonden ze toen misschien nogal funky. Met Mind your throats please het gedeelte waarin een soort aparte zang in voorkomt dat dat met throats te maken heeft. Met remergence word misschien bedoeld omdat er veel stukken inzitten die al eerder zijn gebruikt die niet nieuwe verschijning van een melodie, muziek of ritme. 5A Het gedeelte met het koor en de zang komt het meest zweverig over
B Dat vind ik nou juist niet het mooiste gedeelte de trompet en gitaar solo’s spreken mij meer aan. Daar zit ook wat meer pit in. 6
Ja, want het is heel zweverig, met veel experimentele geluiden en veel improvisaties wat veel van je fantasie vraagt. Want je kunt er van alles bij bedenken. Voor iedereen is het anders. Afdeling 1
opdr. 1
2 Ché Guevarra omdat hij veel goede dingen heeft gedaan als verzetsstrijder. 4. Zie volgende bladzijde. De meeste mensen die tegenwoordig leven zijn meer idolen dan helden. Hun fans denken “oo zo zou ik ook wel willen zijn”. 6. Een held maakt geen fouten en doet alleen maar goede dingen. Ziet er goed uit en is vriendelijk en sterk maar als belangrijkste ook nog slim. Maar zo iemand bestaat dus niet. Een held reageert snel als er bijvoorbeeld een ramp gebeurt. Hij probeert zoveel mogelijk mensen te redden en wordt niet moe. Ook neemt een held het altijd voor de goeden op. Als er een gevecht is zal de held het altijd voor de goede kant opnemen en die beschermen en de slechte kant wegjagen. Opdr 3. 3. Bridget Jones van de film Bridget Jones Dairy. Ze is een kluns en op gebied van werk en liefde wil het niet altijd lukken. Ze maakt in iedere situatie wel een blunder. Eddie Murphy in Coming to America. In zijn eigen land is hij een held omdat hij koning word, in Amerika kent niemand hem en doet hij nog behoorlijk wat fout. Afdeling 2
Opdr.1
4 onwetendheid, verdriet, hulpeloosheid
7 iets op een sokkel straalt kracht uit en trots. Dat straalt dit beeld niet uit en dan zou het dus niet goed tot zijn recht komen. Opdr. 2 2 Een wat dikkige normale burger die trots voor zich uit kijkt met de borst vooruit. 3 Het geeft een trotse indruk die dapperheid uitstraalt. Vanuit alle standpunten geeft het dezelfde indruk alleen van onderen bekeken word het beeld nog iets versterkt. 5 In Amsterdam werd een staking gehouden tegen de buitensluiting van de Joden die werd bloedig onderdrukt door de Duitsers
6 Je gaat er een beetje over nadenken maar ik zie nu niet iets heel anders. Dit beeld is een nagedachtenis over wat er vroeger gebeurd is. Als je daar weer naar kijkt denk je er weer even aan en denk je aan alle goede dingen die de Nederlanders voor dit land en hun mensen hebben gedaan. Opdr. 3 2 b Hij is een held omdat door dapperheid en snelheid het wint van een sterke reus. C De hoofdgedachte is: wie niet sterk is moet slim zijn en vertrouwen in god. De belangrijkste zin in het verhaal is: De heer zal u helpen
G Bij karate winnen de kleine Japannertjes het vaak toch nog van de sterke grote Nederlanders omdat ze zo’n goede en snelle technieken hebben. En vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. H Het verhaal is al jaren oud en heeft de tijd doorstaan. Nu weten zelfs nog veel mensen hoe het verhaal gaat. En het word ook in veel verschillende landen verkocht. Afdeling 2
Opdracht 19.

1a Fado muziek zijn liederen over verlangen en gemis, over de polen waartussen de mens heen en weer wordt geslingerd: illusie en desillusie. De fadista en de luisteraar kijken samen door de illusies heen. Omhelzen hun lot en vinden troost. Dat zijn de belangrijkste onderwerpen van Fado. Van oorsprong heeft Fado Braziliaanse, Spaanse en Afrikaanse wortels, het is eind 18e eeuw in de volkswijken Alfama en Mouraria ontstaan. Daar ook werd veelvuldig afscheid genomen voor zeereizen naar extreem verre landen en daarbij werd Fado gespeeld en dat klopt ook wel als je kijkt naar de onderwerpen waar het vaak over gaat.

1b Vurige muziek met veel onverstaanbare zang en opzwepende maar een beetje zeurderige trieste muziek. Omdat iemand niet wil dat een ander weggaat en bij dat soort gelegenheden wordt Fado vaak gespeeld. Opdracht 26

1a De omgeving van het oude huis en het huis zelf, alles wordt precies beschreven met veel bijwoorden zodat je een goed beeld krijgt, de gastheer die zwaar verwaarloosd is en er ook zo uitziet, het onsamenhangende gepraat van Usher, de bebloede zus die voor de deur staat en dood gaat, de storm die woed, de bloedrode maan.

1b Bloedrode maan, storm, mensen die in shock of psychotisch gedrag vertonen, bebloede personen, oude huizen.

1c Daar wordt door de spreker de nadruk op gelegd en is dus voor hem erg belangrijk.

2 Een nachtmerrie van mijzelf. Ik loop door de stad/wijk/ die/dat compleet verlaten is waar ik ook kijk. Wel hoor ik allerlei geluiden, maar het geen idee waar ze vandaan kunnen komen. Ook is het erg schemerig. En plotseling komen van alle kanten mensen aangelopen, naar mijn toe. Ik praat tegen ze maar ze luisteren niet ze zien er zo wie zo gevoelloos uit en proberen mij aan te vallen.

4 De muziek van de film The Shining wel. Daar zit echt heel erg goede muziek in die precies aangeeft hoe de spanning op dat moment is. Die muziek maakt het ook heel erg eng, zonder de muziek zou de film een stuk minder eng zijn. Ik weet helaas niet precies de titels van die muziek.

5a Gedaan

5b Het voldoet aan de criteria: Werken die door andere schrijvers nagevolgd worden. Ze schrijven een zelfde verhaal in een andere situatie of volgen de stijl of structuur. Poe was de eerste die een detective schreef en er hebben hem vele gevolgd. Werken waarvan belangrijke schrijvers zeggen dat ze er sterk door beïnvloed zijn. Eigenlijk een beetje dezelfde criteria als de vorige. Als je de stijl overneemt of een zelfde soort verhaal gaat schrijven is het al duidelijk dat je sterk bent beïnvloed door de andere schrijver. Ik vind niet dat het aan de andere criteria voldoet, ik ken geen verwijzingen/citaten die uit dit boek komen of uitdrukkingen of woorden die aan dit boek zijn ontleend. Ook zijn er geen bekende schilderijen over gemaakt of kunstwerken. Het boek heeft ook niet speciaal wat te zeggen, het is meer voor de spanning om het te lezen en het wordt ook niet al jarenlang naverteld. F zou misschien nog wel een goede criteria kunnen zijn, maar dat kan ik niet zo zeggen. Aangezien het verhaal me niet echt bekend voorkomt. Zelfgekozen opdrachten
Opdracht 16

1a ronde bewegingen die verwijzen naar de maan. Hoekige en grillige poses en bewegingen. Accentuerende bewegingen, neergeslagen blik, afwendend gebaar.

1b De ronde bewegingen en het afwendende gebaar.

1c Best moeilijk om de houding te maken, als je lang in die houding blijft zitten krijg je spierpijn.

1d De vrouw op de foto is zeer goed getraind en moet er ook veel moeite voor doen om deze oefeningen te maken. Helaas kun je zoiets maar enkele jaren doen.

2a Het moment dat ze weer terug naar de maan moet. Ze lijkt bedroefd en kan verder nergens heen behalve in het doek te blijven zitten. Dat is ook zo als ze terug moet naar de maan, ze wil niet en wil met de keizer trouwen maar moet terug naar de maan.

2b bedroefd

2c Zij wordt zeg maar ook 1 geheel van de lucht/ maan als ze weer terug moet.

2d Meer decorstukken gebruiken die de danser kan gebruiken in zijn of haar dans

3 Deze heb ik helaas niet kunnen doen
4 Onder het genre: verhalende of uitbeeldende ballet Opdracht 20 1a Er is een man die ligt te slapen in een landschap te zien

1b zwart en geel. Door de kleuren krijg je het gevoel dat het nacht, maar door het geel zie je een soort lichtpuntje. De man droomt misschien over zijn grote droom, het lichtpuntje in zijn leven.

1c Het stuk boven de man trekt alle aandacht. Omdat daar in alle donkere kleuren een stuk geel is geverfd. Zoals ik hierboven al heb gezegd denk ik dat dat als een soort lichtpunt wordt gezien, misschien iets waar de man over droomt.

2a Door de man die licht te slapen, en het gele lichtpuntje

2b Ik denk dat het gele gedeelte de ladder naar de hemel moet voorstellen, maar het zou niet zo mooi zijn om dan heel precies een ladder te gaan tekenen.

2c Dat Jacob zelf niet in het paradijs is merk je doordat alles om hem heen zo donker en treurig is. Ik denk wel dat hij ernaar verlangt, want naar mijn idee droomt hij er nu ook over.

3 Erg mooi, met het gele stuk wat naar mijn idee de ladder naar de hemel/paradijs moet voorstellen. En de aarde die donker en treurig is geschilderd.

4a Het betekent ‘licht donker effect’

4b Om een contrast aan te geven tussen het mooie goede paradijs en de lelijke trieste aarde waar Jacob zich op bevind.

5 Ik vind de tekst van het lied van opdracht 18 wel heel erg bij het schilderij en het verhaal passen. Daar gaat het ook over een ladder naar het paradijs. Die ander is meer op een bepaalde godsdienst toegepast en gaat meer over de heilige stad in plaats van het paradijs waar je met een ladder naartoe moet. Opdracht 23 1a details, kleuren, dieren, kastelen, fantasie, droom, apart, mozaïek, veel verschillende materialen, sprookjesachtig

1b Een wat oosterse stijl, een Romeinse stijl en het mozaïek

1c De overeenkomsten zijn dat beide gebouwen heel tijdrovend zijn geweest met kleine details, maar er zijn ook veel verschillen. Zoals de stijl de kleuren en de materialen.

2a 9a maakt een mystiekere indruk op mij. Door de poort, de beige en bruine kleuren en het houtwerk dat erbij zit. 2b De sfeer spreekt me wel aan. De oosterse stijl is zo wie zo erg mooi. Het houtwerk is heel mooi en de kleuren passen goed bij elkaar. Het mysterieuze dat het uitstraalt is erg interessant.

2c Eigenlijk vind ik geen enkel gebouw in Sneek daar geschikt voor. In Nederland zijn het allemaal van die normale voor oorlogse of te moderne huizen. Dat lijkt totaal niet op de dingen die Gaudi heeft.

Opdracht 24 1a De sfeer van 10a is rustgevend en straalt stilte uit. Het straalt wat oosters uit (maar daar is het ook gemaakt). De sfeer van 10b is ook rustgevend maar op een andere manier. Het straalt ook iets strengs uit van “hier moet je stil zijn en anders gebeurt er wat ergs”.

1b De een is heel groot en ruim met weinig objecten erin en met niet zoveel details. De ander is druk nogal vol met objecten en er zijn erg veel kleine details.

1c Beide met een beetje bruin goudsige kleuren en wat tierelantijntjes erbij. Mij vallen de verschillen veel meer op omdat die ook groter zijn denk ik.

2a Beide bij de oosterse cultuur van de Islam

2b Veel goud en bruin accenten vaak met koepels en tapijten met veel kleuren, maar niet te fel. Vaak ook met teksten over Allah omdat er geen tekeningen over gemaakt mochten worden.

2c De teksten, de kleuren en de koepel.

3a Een beetje de oosterse architectuur en cultuur heeft vaak iets mysterieus en dromerigs over zich heen dus past het wel bij dit Thema.

3b Ja, beide.

4a Een religieuze, omdat de gebouwen een beetje op kerken lijken, door de koepels.

4b Er komen geen religieuze beelden, tekeningen of teksten in de afbeeldingen voor.

4c Ja, het sluit mooi op elkaar aan.

5a Kan ik niet doen aangezien we opdracht 21 niet hoefden te doen en ik het nummer ook niet kan vinden.

5b Zie hierboven bij 5a Opdracht 29 1a De grens tussen voor en achtergrond ligt bij de mensen/figuren die zijn getekend. Dat verschil wordt aangegeven door het kleurgebruik. De mensen/figuren zijn erg kleurig en het is er erg druk terwijl de achtergrond donker en rustig

1b De figuren op de voorgrond komen vanuit de achtergrond, het donkere en willen de man die daar ligt aanvallen. Ze zijn niet vriendelijk of goedaardig.

1c De donkere achtergrond en de vreemde figuren op de voorgrond. Het lijken een soort monsters.

2a Een soort monsters, sommigen lijken wat op dieren.

2b Hij ziet er als een heilige uit door zijn lange witte haar en het blauwe lange gewaad.

3a Het begin of het middenstuk, want aan het eind zal het vast allemaal weer goed komen.

3b Ja, dat denk ik wel. Volgens de titel is hetzelfde afgebeeld, alleen met een heel andere stijl. Ook wordt de heilige antonius weer aangevallen door iets vreemds alleen deze keer zijn het wat meer bestaande dieren een paard en olifanten alleen dan heel erg groot

3c Hij verzet zich met zijn geloof, het kruis. Het komt wel overtuigend over, want hij steekt het fier de lucht in zonder angst. Als hij geen weerstand zal bieden tegen zal hij doodgaan of zal de duivel hem komen halen volgens mij.

4 Antonius is telkens afgebeeld als een oude man met lang donker of wit haar en vaak draagt hij een lang gewaad, behalve bij Dali. De sfeer op de schilderijen is telkens angstaanjagend, met veel vreemde beesten of monsters erbij. Ik vind ze alledrie nogal angstaanjagend, maar die van Dali het minst omdat daar nogal lichte kleuren en mooie objecten worden gebruikt.

5 Het schilderij van Dali spreekt me het meest aan vanwege de kleuren en het is niet zo angstaanjagend. De dieren zijn ook wat realistischer. Bespreking van het schilderij:

Vorm en beeldaspecten

Maker: Salvador Dali
Titel: De verzoeking van de heilige Antonius
Datering: 1946
Plaats waar het zich bevindt: ?

Je ziet op het schilderij op de voorgrond in het klein een naakte man die een kruis opsteekt tegen een onwijs groot paard dat naar hem steigert. Achter het paard bevinden zich in stoet een aantal olifanten met elk iets op hun rug een toren of iets met naakte vrouwen. De afmetingen van het schilderij zijn: 89,7x119,5 cm. En het is gemaakt van olieverf op doek. Waarschijnlijk met een penseel, omdat het erg nauwkeurig is. In het schilderij zijn vooral veel blauw, grijs en geel tinten gebruikt. Alles is erg precies binnen de lijnen ingeverfd alleen lopen de kleuren binnenin de lijnen wel mooi in elkaar over. De compositie is erg apart, want juist wat op de voorgrond is is erg klein en wat meer op de achtergrond staat is weer heel groot. Maar dat heeft denk ik meer met de betekenis van het schilderij te maken.

Inhoud
Het schilderij gaat volgens mij over een heilige die zich verzet tegen de verleidingen van het leven. De heilige Antonius dus.

Functie
Ik dek dat het schilderij wel een functie heeft omdat het over een heilige gaat en dus is het een religieus schilderij. Die hebben altijd wel wat te melden. De achterliggende gedachte van het schilderij is denk ik: laat je niet verleiden door al het moois in de wereld hoe groot die verleidingen ook zijn, maar verzet je en blijf zoals je bent.

Beoordeling
Ik vind het een best mooi schilderij omat het zo apart is. Dat zijn de meeste schilderijen van Dali wel. Er worden mooie kleuren in gebruikt die goed bij elkaar passen en er is ook duidelijk een tekening in te zien, wat bij sommige schilderijen ook ver te zoeken is. De compositie is zoals eerder gezegd wat apart, maar past wel goed bij de functie van het schilderij. Ook denk ik dat de materialen wel goed gekozen zijn, omdat je met olieverf heel precies kan verven maar ook goed kunt mengen en dingen in elkaar over kan laten lopen.

Beoordeling
Ik vind het een best mooi schilderij omat het zo apart is. Dat zijn de meeste schilderijen van Dali wel. Er worden mooie kleuren in gebruikt die goed bij elkaar passen en er is ook duidelijk een tekening in te zien, wat bij sommige schilderijen ook ver te zoeken is. De compositie is zoals eerder gezegd wat apart, maar past wel goed bij de functie van het schilderij. Ook denk ik dat de materialen wel goed gekozen zijn, omdat je met olieverf heel precies kan verven maar ook goed kunt mengen en dingen in elkaar over kan laten lopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.