Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Keith Haring

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 614 woorden
  • 18 december 2003
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
106 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Keith Haring, graffiti kunstenaar Het leven van Keith Haring: Keith Haring is geboren in de staat Pennsylvania in 1958. Hij is overleden in 1990 aan de gevolgen van aids. Hij heeft een opleiding aan de grafische reclameschool in Pittsburgh gevolgd. Daarna ging hij naar de School of Visual Arts in New York. Na zijn opleiding ging hij experimenteren met diverse materialen en technieken, maar hij vond niet zijn stijl. Hij kreeg interesse voor Semiotiek, de relatie tussen de taal, de woorden, hun onderlinge ordening en vooral hoe symbolen betekenis kregen door taal. Hij had grote belangstelling voor Jenny Holzer, voor haar werk. Zij maakte haar opvattingen over politiek en ideaal openbaar via korte zinnen, deze liet ze plaatsen op grote reclameborden overal in de stad. Hierdoor kreeg ze contact met het grote publiek. Dit wilde Haring ook. Alleen ging hij zijn boodschappen omzetten in tekeningen. In duidelijk herkenbare tekeningen. Deze kon je lezen als informatie. Hij begon ook te werken op straat en vooral in metrostations. Dat was in de tijd dat de graffiti al een grote toevlucht had genomen en het had ook in de kunstwereld erkenning gekregen. Hij werd al snel opgenomen in de kring van graffiti tekenaars, maar de opleiding en milieu verschilde van de meeste andere. In een aantal tekekning bracht Haring hulde aan Andy Warhol. Hij is de ontdekker van Haring. Een tekening dat hem veel geld heeft opgebracht is ‘de kruipende baby’ in een een cirkel van stralen. Dit wordt veel gebruikt als afbeelding op petten, badges en geboorten kaarten. Zijn werk: Keith Haring heeft deze stijl van kunst ontdekt in New York. Hij vond het daar op de muren. Hij is het daarna ook gaan maken. Hij gebruikte hiervoor felle kleuren en strakke lijnen. De tekeningen maakte hij op muren en in de metrostations op platen waar geen advertenties hingen. Eerst waren dit vooral krijttekeningen, maar later ging hij ook met een stift en een kwast aan de slag. Voor deze graffiti werd hij weleens door de politie gearresteerd. Naast graffiti beschilderde hij ook vazen en beelden. Hij kwam met het idee: ‘kunst is voor iedereen’. Hij kreeg steeds meer bekendheid en kon hierdoor niet langer zijn eigen werk verkopen. De galerie eigenaar Tony Shafrazi nam dit van hem over. De belangstelling voor het werk van Haring werd groot en hij wordt steeds bekender. Hij ging shows over de gehele wereld geven.
Graffiti: GRAFFITI, KUNST? Ja, maar... soms wel, meestal niet. Er kunnen mooie kunstwerken tussen zitten, maar vaak is het niks. Graffiti komt uit het begin van de jaren 70. Het zijn anonieme symbolen, leuzen of tekeningen op muren van gebouwen, openbare vervoermiddelen, wanden van toiletten, bushaltes, enz. De inhoud varieert van handtekeningen en logo’s van popgroepen tot politieke leuzen en discriminerende opmerkingen. De techniek is snel en handig met een spuitbus, krijt of viltstift. Sinds de jaren tachtig is graffiti echte straatkunst geworden, ookal is het verboden. Het wordt gebruikt om een mening of ideeën te uiten. Thema’s die je kunt vinden in de ‘kunstwerken’ zijn leven en dood en ziekte en bedrog. Ook kunnen het ideaalbeelden zijn. Voorbeelden van Graffiti-kunstenaars zijn J.J. Grandville, James Ensor, Vittorio Corcos, Marcel Duchamp, James Pollock en vele anderen. Een van de bekendste is toch Keith Haring. Ideaal en Vernieling: In de werken van Haring vind je zijn ideaal in terud zoals bijvoorbeeld ‘de kruipende baby’. Maar het kan ook vernieling zijn, echte negatieve dingen zijn. Hij gaf precies weer hoe hij over dat onderwerp dacht. Daardoor zitten er ook behoorlijke groffe tekeningen tussen. Het kan hem niet kwalijk genomen worden, omdat hij zijn mening uit en iedereen mag zijn mening uiten en ook op zijn eigen manier.

REACTIES

C.

C.

slecht verslag!

13 jaar geleden

P.

P.

nice gedaan!!!!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.