John F Kennedy

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 1010 woorden
  • 22 februari 2002
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
17 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

JFK

1. Wat is het motto van de film? To sin by silence when we should protest makes cowards out of men (- Ella Wheeler Wilcox). Met ander woorden: Zondigen door te zwijgen, wanneer er protest moet klinken dat maakt mensen tot lafaards.

2. Waar waarschuwt president Eisenhower voor in zijn afscheidsspeech? Hij waarschuwt voor de grote invloed van militaristische aard, wapenindustrie. Indirect ook een beetje voor de overheid.

3. De eerste 10 minuten is het filmmateriaal deels echt en deels niet echt. Wat is het effect daarvan? Het maakt het spannend (wat gaat er gebeuren?). Het functioneert ook goed als inleiding en je ziet hoe de mensen die thuis op de bank zitten te kijken naar JFK reageren op de moordaanslag.

4. Wanneer, datum + tijd, wordt JFK neergeschoten? Op 22 november 1963, 12.30 wordt JFK neergeschoten. Om 13.00 wordt er geconstateerd dat hij is overleden.

5. Wat is er zo vreemd aan de autopsie (=lijkschouwing)? Er stonden veel mensen bij, niet alleen een patholoog, maar ook andere artsen, admiraals en mensen van de overheid. Er was ook een legerarts, die alleen maar operaties kon doen. De patholoog mocht de hals niet onderzoeken, een andere man zei dat dit al gedaan was. Er waren veel foto's gemaakt, maar die zijn later vernietigd of achtergehouden, ze zijn niet in het openbaar verschenen

6. De film is lang. Had je zelf ook voor deze lengte gekozen of had je bepaalde scènes weggelaten? Licht je antwoord toe. Ik had persoonlijk niets weggelaten, alles wat met het onderzoek (en dus de dood van JFK) te maken had, werd duidelijk verteld. Ik vond alleen de film wat rommelig. Van alles liep door elkaar, daarom was de film af een toe moeilijk te volgen.

7. 'Do not forget your dying king' (Jim Garrisson tijdens zijn 'closing speech'). Leg uit hoe deze regel in de film past. JFK leeft nog voort in het volk zo lang de moord nog niet is opgelost.

8. De Warren-commissie had Earl Warren als voorzitter. Wat was de functie van de Warren-commissie en wie was Earl Warren? De Warren-commissie onderzocht de moord op JFK meteen na de moord. Dat deden ze in opdracht van de overheid. Earl Warren was een rechter, een republikein en de voorzitter van de Warren-commissie.

9. Wie was 'X' en wat was zijn rol in de film? X was een informant die anoniem wilde blijven. Hij was een oude oorlogsveteraan. Hij gaf Jim Garrisson moed om verder te gaan met het onderzoek en gaf aanwijzingen hoe hij het onderzoek verder moest gaan doen. De informatie die hij gaf ging over de samenzwering van de VS en o.a. over de optocht van JFK (dat de auto te langzaam reed bijvoorbeeld).

10. a. Wat wordt er verstaan onder de Zapruder-film? Meneer Zapruder filmde de moordaanslag op JFK. De film die hij maakte heeft de naam: 'Zapruder-film', gekregen.

b. Wat bewijst de Zapruder-film met betrekking tot de 'lone gunman' theorie? De film bewees dat er meerdere schoten waren gelost. Dat kan nooit in zo'n korte tijd. Bovendien moest deze ook nog eens goed kunnen schieten. Met andere woorden: Oswald Lee Harvey kon de moord niet alleen op zijn geweten hebben, in tegenstelling met wat de Warren-commissie had beweerd. Er was dus sprake van een complot.

c. De originele Zapruder-film is in de film gebruikt. Had dat voor jou nog een speciaal effect of niet? Licht je antwoord toe. Ja, het zag er uit als een of andere actiefilm, maar dat was het niet. Het was ECHT!!! Het verhaal werd ook er duidelijker van.

Dit wil je ook lezen:

11. De film kan worden gezien als een beschuldiging. Tegen wie is deze gericht en waarom? Licht je antwoord toe. Ze beschuldigen als eerste de regering. De regering houdt belangrijke informatie achter. Ook is er een heleboel informatie verdwenen en vernietigd.

12. Vind je dat de film een bevredigend einde heeft of niet? Alweer, licht je antwoord toe. Nee, totaal niet. Ik vond het niet leuk dat de jury in de rechtszaak tegen Clay Bertrand(=schuilnaam, ik weet zijn echte naam niet meer) hem (=Clay Bertrand) onschuldig verklaarden. Ook vond ik het niet leuk dat Jim Garrission het onderzoek beëindigde. De zaak is nog niet opgelost. Het heeft een open eind. Ik hou niet van een open einde.

13. Noem een paar dingen die de film je heeft geleerd die je nog niet wist. Ik wist niet eens dat er sprake was van een complot. Ik heb ook altijd gehoord dat Oswald de schuldige was. Ik wist niet waarom JFK is doodgeschoten. Ik wist niet wie de zaak hadden onderzocht.

14. Hoe groot acht je de kans dat een moord zoals die op Kennedy nogmaals gebeurd? Ik denk dat het nog wel vaker kan gebeuren. Als deze affaire zo'n beetje vergeten is, zijn de mensen weer wat minder alert. De mensen zullen dan, denk ik, het zo weer toe laten dat de bijvoorbeeld president heel zacht rijdt. Ik denk dus dat we er op korte termijn (nou ja, kort. Iets van 25 jaar.) wel wat van hebben geleerd, maar deze gebeurtenis zal ook vervagen en het zal weer makkelijker worden om zo'n aanslag te plegen.

15. De film heet JFK. Toch speelt Kennedy zelf zo goed als geen rol. Verklaar toch de titel. Het gaat over het onderzoek op de moord van JFK. Dan lijkt het mij vrij logisch dat de film zo heet. Ik heb trouwens op internet gezocht naar de film, en daar heet ie ''Thirteen Days'' .

16. De film is gebaseerd op het boek ''On the trail of Assassins'' van Jim Garrisson. Hetzelfde verhaal, alleen een ander medium (woord i.p.v. beeld). Welke van de twee media (boek of film) acht je geschikter voor het vertellen van een verhaal als dit en waarom? Ik vind een film geschikter. Er komen veel personen in het verhaal voor. Als je een film kijkt herken je de mensen nog. Je kunt ze uit elkaar houden. Dat lijkt me veel moeilijker in een boek. Daar staan de namen alleen maar in. Bovendien is een film duidelijker. Met een beeld kun je scènes echt zien. In een boek wordt alles omschreven, dan is een beeld toch duidelijker.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

16. De film is gebaseerd op het boek ''On the trail of Assassins'' van Jim Garrisson. Hetzelfde verhaal, alleen een ander medium (woord i.p.v. beeld). Welke van de twee media (boek of film) acht je geschikter voor het vertellen van een verhaal als dit en waarom? Ik vind een film geschikter. Er komen veel personen in het verhaal voor. Als je een film kijkt herken je de mensen nog. Je kunt ze uit elkaar houden. Dat lijkt me veel moeilijker in een boek. Daar staan de namen alleen maar in. Bovendien is een film duidelijker. Met een beeld kun je scènes echt zien. In een boek wordt alles omschreven, dan is een beeld toch duidelijker.

REACTIES

A.

A.

hier staat onderaan de pagina dat JFK ookwel thirteen days heet...
maar dat is een totaal andere film, jfk gaat over jfk's dood en de andere gaat over de cuba crisis

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.