Opdracht 11.1
Leg uit dat Hair aansluit bij de hippie- en protestcultuur uit de jaren zestig.
Je kunt in de film Hair zien dat het een presentatie is van zaken waar de make love not war generatie in de jaren zestig in Amerika mee bezig was. Als reactie op de onrustige jaren tijdens de Vietnamoorlog groeide een beweging tegen de gevestigde orde, waarin jongeren onder invloed van drugs kwamen en vrije seks propageerden. De jeugd zette zich af tegen de normen en waarden van ouders en maatschappij. Vrouwen en mannen lieten hun haar groeien als symbool van verzet. Dit komt ook terug in de film Hair. In de film Hair zie je een meisje dat zwanger is van een jongen die al een kind en een andere vriendin heeft, maar dat maakt allemaal niks uit. Ook gaan de jongens niet in dienst op één jongen na. Ze hebben ook allemaal lang haar zo verzetten ze zich, behalve de jongen die in dienst gaat.
Opdracht 11.2
Beschrijf de kleding en de maatschappelijke stellingname in de musical Hair.
In de musical Hair kun je zien dat de personages niet veel aan hun kleding doen. Ze doen net of ze het niks kan schelen, maar je ziet wel flowerpower terug en leren jasjes. Ze lopen er het liefst zo onverschillig mogelijk bij. Hun maatschappelijke stellingname is dus eigenlijk zich zoveel mogelijk afzetten tegen de gevestigde orde en tegen hun ouders. Dit wilden ze zo goed mogelijk uitten door bijvoorbeeld hun haar te laten groeien. Opdracht 11.4 Zou de musical Hair tegenwoordig nog net zoveel succes hebben als in de jaren zestig?
Wij hebben de film Hair een tijdje terug gezien en we vonden hem erg leuk. Ik denk dat hij nu nog veel succes heeft, omdat mensen zich goed kunnen inleven in de situatie van toen. Vooral de mensen die de hippietijd zelf hebben meegemaakt kunnen de situatie goed begrijpen. Jongeren vinden de film denk ik leuk, omdat de film ook over jongeren gaat en je, je toch goed kunt inleven in hun leven. Ook zijn er denk ik nog invloeden uit die tijd nog merkbaar. Jongeren houden zich nu ook niet altijd aan de normen en waarden. Opdracht 14.1 Waarom wordt housemuziek ook wel trance genoemd?
Een houseparty is een combinatie van muziek, lichteffecten, videowalls, decors, acts, enzovoorts. De DJ is de hoofdrolspeler tijdens deze party’s. Het is zijn of haar taak om de vele losse nummers met elkaar te verbinden en dit op zo’n boeiende, dynamische en hypnotiserende manier te doen dat het publiek in trance komt en niet meer kan stoppen met dansen. Hier komt dus de naam trance van.
Opdracht 14.2 Wat betekent bricoleren? Wat heeft dat te doen met het oorspronkelijke Franse woord?
De computer is het instrument van de house. Met behulp van een sampler worden geluiden en muziekfragmenten gedigitaliseerd. Dit geluid wordt in de computer weer gemanipuleerd. Fragmenten van bestaande muziek worden gekopieerd, bewerkt en gecombineerd met andere muziekfragmenten. Dit proces heet bricoleren. Opdracht 14.3 Beschrijf wat de belangrijkste muzikale elementen zijn van housemuziek.
Housemuziek is muziek die door de dj helemaal naar eigen idee gemaakt wordt op basis van al bestaande muziek en teksten van andere artiesten op plaat. Deze bestaande muziek en teksten zijn heel belangrijke elementen voor de housemuziek. Zoals ik al eerder heb gezegd is de computer het belangrijkste element van de housemuziek. Fragmenten van bestaande muziek worden gekopieerd, bewerkt en gecombineerd met andere muziekfragmenten. Opdracht 15.1 Leg aan de hand van werk van Keith Haring uit dat het qua vorm en inhoud aansluit bij het leven in de grote stad.
De onderwerpen die Keith Haring gebruikt zijn voor iedereen heel herkenbaar. Een paar van deze onderwerpen zijn: dood, liefde, oorlog, enzovoorts. Het leven in de grote stad is heel bruisend en levendig. Het lijkt alsof het werk van Keith Haring tot leven wil komen. Dit kun je heel goed zien op zijn schilderij: Monkey Puzzle. De schilderijen van Keith Haring zitten vol energie en vrolijkheid. De drukte, de verwarring en het gekrioel van de grote stad komen terug in de schilderijen van Keith Haring. Keith Haring is net als Piet Mondriaan geïnspireerd door het leven van de grote stad. Opdracht 15.3A In welke opzichten komt zijn werk overeen met dat van de aboriginals?
De tekeningen van Keith Haring zijn simpel van kleur en lijn. Dit laatste zie je vooral terug bij de aboriginals. De aboriginals gebruiken heel simpele lijnen om toch een voorstelling ergens van te maken en dat doet Keith Haring ook. Ook gebruiken de aboriginals simpele kleuren net als Keith Haring. Opdracht 153B Welke verschillen zijn er?
De aboriginals maakten tekeningen die eigenlijk niks voorstelden. Ze schilderden gewoon wat ze mooi vonden en ze schilderden om zich uit te drukken via lijnen en kleur. De lijnen hebben niet echt een bepaalde voorstelling, maar gewoon een uiting. Opdracht 15.4 Leg uit in hoeverre een citaat van Keith Haring de essentie van de video weergeeft.
Keith Haring is een heel eigenzinnige man en trekt zich niet veel aan van wat de mensen van hem vinden. In de video zag je ook dat het hem niets uitmaakte of hij nou in de metro tekende of dat hij iets maakte voor duizenden dollars. Hij deed voor allebei net zo hard zijn best. De mensen keken er hoe dan ook wel naar of het nou in de metro of in een museum was. Het gaat hem om de boodschap die hij overdraagt met zijn kunst en niet hoeveel zijn kunst nou eigenlijk waard is. Als de boodschap maar duidelijk is en dat hij zich heeft kunnen uitdrukken in de video. Opdracht 19.1 Leg uit wat Kylián bedoelt als hij de relatie tussen dans en muziek beschouwd: als een dialoog, met daarin felle discussies, momenten van grote spirituele inspiratie, maar ook het volledig langs elkaar heen praten?
De opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden