Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Dom in Keulen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 501 woorden
  • 3 februari 2003
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
68 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Beschrijving van de Domkerk in Keulen; In 1248 begon men aan de bouw van de Dom (schijnt in 817 al begonnen te zijn), dit heeft geduurd tot 1560, daarna was het geld op. Pas in 1814 kwam het idee van de Pruisische kroonprins Frederik Willem om de Dom verder af te bouwen. Een geluk was, dat het originele bouwplan werd teruggevonden in Darmstadt en Parijs. Toch duurde het nog tot 1842 voor er daadwerkelijk gebouwd ging worden. Maar toen ging het ook vlot en in 1880 was de Dom afgemaakt. Eindelijk kon de Domkerk bezocht gaan worden. De Dom heeft torens van 157 meter hoog (in die tijd waren ze het hoogst in de wereld), het schip is 144 meter lang, 44,8 meter breed en 43,5 meter hoog. De Dom heeft de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog bijna onbeschadigd doorstaan, toch kun je dingen ontdekken in de kerk die zijn beschadigd en/of gerestaureerd. De kerk bezit vele kunstschatten, waaronder een prachtig driedelig altaarstuk uit 1445 van Stephan Lochner. Achter het hoofdaltaar vind je de gouden Driekoningenschrijn (een soort kist), waarin de relikwieën van de 3 koningen bewaard worden (plaatje). Verder kun je de St. Peters-toren beklimmen, een wenteltrap van 509 treden bracht je tot een hoogte van 95 meter (best wel irritant, zo’n wenteltrap). Een weetje: de St. Peters-klok is met zijn gewicht van 25000 kilo de grootste klok van de wereld. Het beeld van Keulen wordt bepaald door de Dom, waar je ook bent in de stad, overal kun je hem zien. In een cirkel rond de Dom (volgens meneer Steen) zijn 3 bekende musea te vinden, nl: het Ludwig Museum, het Römisch-Germanisch Museum en het Wallraf-Richartz Museum (deze musea hebben we ook bezocht). De Dom is gebouwd in de gotische stijl, mede hierdoor valt de Dom behoorlijk veel op. De Dom is gemaakt van speciaal gebakken steen, hierdoor staat het gebouw stevig en kan het lang meegaan. In sommige gedeeltes van de Dom liggen op de vloer tegels met hele grote beschilderingen. Veel tegels hebben iets met de Dom te maken: iets met heiligen, geschriften met een speciale betekenis, een band voor de kerk. De meeste ramen zijn van glas in lood, de kozijnen hebben een ijzeren geraamte, met daarom heen het steen van het gebouw. De grondvorm van het gebouw is een Latijns kruis, zoals dat gebruikelijk was in de gotiek. Je denkt misschien dat de meeste aandacht besteed is aan de voorkant van de Dom, maar dat is niet waar, er zijn aan de zijkant net zoveel versieringen aange bracht. De entree vond ik matig, het is de stijl van nu, dat past niet echt bij de kerk. De Dom heeft skeletbouw, de muren zijn niet de voornaamste reden dat de boel niet in elkaar stort, het komt vooral door de gewelven, pilaren, steunpalen en de bogen, die het geheel verstevigen (de gewelven zitten binnenin de kerk, helemaal bovenin, de steunpalen dragen de gewelven, dat zorgt voor een stevige constructie). Omdat de kerk gotisch is, zie je veel versiersels, men was veel bezig met de decoratie van de Dom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.