Ballet

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 543 woorden
  • 3 juni 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bronnen:
http://www.balletweb.nl/werkstuk/academisch.doc
http://proto4.thinkquest.nl/~kld011/dansmaar/index.php
en het CKV boek de Bespiegeling

Titel: Ballet: Een dans met een geschiedenis

Je zult het niet geloven, maar deze nors kijkende man was verzot op ballet. Voor het vermaak van zijn gasten liet hij in de Versailles, balletdansers en muzikanten komen.
Lodewijk XIV heeft als eerste een balletacademie geopend in 1661, de ‘Académie Royale de la Danse’. Toen mochten alleen nog mannen ballet beoefenen.
Zelf heeft de ‘Zonnekoning’ ook nog in een ballet voorstelling gespeeld, in 1653 deed hij als 14-jarig jongetje mee aan ‘Ballet van de Nacht’

Hij speelde onder andere de opkomende zon die de nacht verdreef.

We danken de Franse ballettermen dus aan de academie van Lodewijk, omdat hier de ballet echt werd geleerd en je hier werd opgeleid. De technieken komen waarschijnlijk uit Italië, hier begon ballet met de Renaissance-hofschouwspelen.
De oorsprong ligt dan ook eigenlijk in Italië, maar Frankrijk is voor Europa in de 16e en 17e het voorbeeld geweest.

De reden dat ballet zich sterk ontwikkelde in de Renaissance komt omdat deze eeuwen de wedergeboorte van onder andere kunst was. In de Middeleeuwen stond geloof(het Christendom) heel erg centraal en was dansen heidens. Men werd al dat strakke en strenge gedoe zat en begon zich daarvan los te rukken en probeerde dat onder andere te laten zien in dansen. Mensen begonnen weer te leven en over luidde de motto ‘carpe diem’.

Maar in die tijd was ballet nog niet de ballet die we nu kennen.
Die begonnen eind 17e eeuw toen in 1681 bijvoorbeeld ook de vrouwen mochten dansen. Van af toen is er veel veranderd. Veel mensen waren de vele toeters en bellen van het ballet zet, ze vonden het overdreven. Het overdadige decor, pruiken, grote rokken en maskers, ingesnoerde tailles en hoge hakken, weg moesten die.
Twee vrouwen hadden daar verandering in gebracht. La Camargo, die haar jurk korter maakt om haar voetenwerk te laten zijn en La Sallé die in een tunica en op blote voeten danste. Deze veranderingen werden in die tijd natuurlijk niet altijd enthousiast ontvangen.
Ballet is toen even in vergetelheid geraakt, maar Lodewijk bleef ballet ontwikkelen en in de 18e eeuw is er zelf een boek gemaakt die ballet verdedigde en zelfs een nieuwe genre inbracht. Ballet d’action oftewel handelingsballet. Het ging nu om expressie en gratie.

Na de Franse revolutie werd het ballet weer een beetje veranderd. Eerst stond de adel en de nobelheid vooral centraal in het ballet, maar langzamerhand werd ook de gewone burger belangrijker in het stuk.
Omdat ballet nog steeds werd gezien als dans voor hogere burgers vluchtten de choreografen naar het buitenland waar zij invloed kregen van andere dansen.

Hier begint de Romantiek van het ballet.

In de Romantiek was Frankrijk ook het voorbeeld, hier werd het ballet sprookjesachtige. Veel lichter, meer sprongen, losser en minder strak. Ook de kostuums werd aan gepakt, zodat de danstechnieken nog beter konden worden uitgevoerd. De man kreeg de kenmerkende blouse maillot en de vrouw een tutu.

De Romantiek, de eeuw waar ballet zijn toppunt heeft gehad kan je tegelijkertijd beschouwen als het einde van de klassieke ballet.
Na de Romantiek ontwikkelt zich het moderne ballet en allerlei verschillende dansen, mar ballet blijft eeuwig bestaan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.