Werk Grizzly beren

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
 • Opdracht door een scholier
 • 1e klas vmbo/havo | 985 woorden
 • 3 december 2015
 • 7 keer beoordeeld
 • Cijfer 4.1
 • 7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Grizzly Beren In Houd1,0 Inleiding1,2 Uiterlijk
 • – algemeen

 • – jonge1,3 Habitat    - Leefgebied
 • Winter halfslaap

 • 2.1 Gedrag

 • voor paring

 • na paring2,2 bedreiging2,3 Eind blad
 • Bronnen

 • Eind       

1,0InleidingIk heb het onderwerp grizzly beren gekozen omdat ik  deze beren mooi en fascinerend vindt. En ik wist eerst alleen dat grizzly beren bestonden en dat ze in Noord-Amerika leefden. En daarom wou ik er meer over weten

1,1UiterlijkAlgemeen                                                   

een grizzly beer heeft een bruine vacht, De poten zijn vlak en breed. De klauwen zijn licht van kleur en kunnen niet worden in getrokken zoals een kat dat wel kan. Op de rugvan een grizzly beer loopt een zilveren lijn waardoor dat ze grijzige tint op de schouders krijgen. De grizzly beer heeft een groot hoofd en kan niet zo goed zien omdat zijn ogen er dicht bij elkaar staan ze kijken dus gewoon scheel. De grizzlybeer is na de Kodiakbeer de grootste ondersoort van Ursus arctos. Hij kan op zijn achterpoten staand een hoogte van 3 meter bereiken en tot 600 kg zwaar worden.Uiterlijk Jonge De jonge grizzlyberen zijn bij geboorte kaal, blind en 1 tiende van hun moeders afmeting. En dat is best klein vergeleken met anderen dieren zoals bijvoorbeeld paarden hun “kinderen” zijn meestal 1 tweede van hun moeders afmetingen.

1,3HabitatLeefgebied(leefwijze)De wilde grizzlyberen leven in Amerikaans wildlife reservaten onder anderen Yellowstone National park, en Canada vroeger leefde ze ook in Mexico maar door bos kap en jacht zijn ze daar uitgeroeid. In Alaska en canada leven ze helemaal in het wild. Ook in Alaska komt de grizzly beer voor. In Alaska groeit veel minder omdat het er meestal gewoon er koud is. Maar er groeit genoeg voor een grizzly beer om te overleven zoals bomen, struiken, planten en er lopen een heleboel beekjes en meren door Alaska waar de grizzly beer dan weer vis uit kan halen. Daarom dat grizzly beren in Alaska dan ook veel vis eten. Maar Ze eten natuurlijk ook de bessen van de struiken, de vruchten van de bomen. Soms niet erg vaak eten ze ook anderen dieren het zijn immers omnivoren(alleseters).

“Winter halfslaap” In de warme maanden juni, juli en augustus zoeken Grizzly beren meestal naar eten. Dat ze dan opslaan in hun holletjes en in de winter kunnen opeten. Maar ondertussen slapen ook best veel. In de herfst zoeken ze nog intensiever naar eten, omdat ze dan een vetlaag kunnen op bouwen dat ze in de winter hard nodig hebben. In de winter zelf houden ze niet echt een winterslaap maar een soort half slaap. Ze worden dan wakker als het warm en zonnig is en gaan dan voedsel zoeken. Ze beginnen deze “Halfslaap” meestal als de grond met sneeuw is bedekt, ze kruipen dan in hun holletjes die ze al eerder in de zomer of lente hebben gegraven.

2.1Gedrag voor paringgrizzly beren leven de meesten tijd als een eenzame zwerver die maar wat rondwandelt in zijn leefgebied, vooral uit de buurt blijft van anderen beren, En elke keer weer en anderen slaap plek maakt. In juni de paartijd is ander de meeste beren gaan dan instinctief op zoek naar ander beren. Normaal zoekt een mannetje een vrouwtje en een vrouwtje een mannetje. Gedrag voor paringAls een mannetjes beer de geur van een vrouwtje reukt komt hij ineen soort roes, waardoor hij direct het spoor dan gaat volgen. Maar er komen meer mannetjes op één vrouwtje af dus dan ontstaat er een gevecht waarbij het dominatste mannetje wint.Gedrag na paringDe grizzly beer en andere beren hebben een voortplantingscyclusdie “Vertraagde inplanting” word genoemd. Dit betekent dat de bevruchte eicel zich niet meteen in de baarmoeder vestigt. Maar pas als 5 maanden later wanneer de berin genoeg “Winter vet” heeft nestelt de eicel zich in de baarmoederwand. De eicel begint dan pas te groeien tot een baby beer, de wetenschappelijke verklaring hier hoor is best simpele. De beren hebben het in de herfst gewoon te druk met eten zoeken een nest bouwen, dat ze geen tijd hebben om aan voorplanting te doen. Dus doen ze het gewoon eerder. De baby beren worden midden in de winter geboren waardoor de beer de enige zoogdieren zijn waar van de baby's in de winterslaap word geboren. Zo daar de jonge terwereld zijn wordt de moeder even wakker om ze schoon te likken en goed neer te leggen, daar naar gaat ze gewoon weer verder met slapen. De moeder wordt de volgende maanden alleen wakker om te kijken of de jonge het goed maken en om de uitwerpselen op te eten.

2.2bedreigingEen eeuw geleden liepen er op aarde ongeveer 35.000 grizzly beren rond, nu zijn er dan nog maar 6.600 tot 16.000. We weten dit niet zeker want grizzly's leven over een groot gebied en zijn bijna altijd in beweging, en daarmee zijn ze moeilijk te tellen. Maar het aantal is zeker gehalveerd. Dit komt mede door het grote aantal grizzly's dat elk jaar in canada wordt neergeschoten, waar van het meeste voor PLEZIER jacht is. Maar ook in Amerika worden elk jaar 1000 tot 1600 grizzly en bruine beren afgeschoten voor plezier jacht.

2.2 Dit is het Einde van mijn eind werkBronnenWikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Grizzlybeeronbekend http://www.jandesmet.net/bruine%20beer.htmlonbekendhttp://www.danyell.nl/teksten-b/levensloop.htmlScholieren http://www.scholieren.com/werkstuk/5195HLN http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1090781/2010/04/09/Jagers-schieten-helft-te-veel-grizzlyberen-in-Canada.dhtml


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.