Gebarentaal

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo | 418 woorden
  • 21 november 2001
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
56 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorwoord
Honderden jaren lang dacht iedereen dat doven ook stom waren omdat ze niet goed konden spreken. Horenden en doven konden helemaal niet met elkaar communiceren. Voordat de moderne hoortoestellen werden uitgevonden was het heel moeilijk dove of slechthorende kinderen duidelijk te leren spreken. Toen kwam de gebarentaal...

Geschiedenis
In de zestiende eeuw vertrokken veel mensen vanuit Engeland naar Amerika om zich daar te vestigen. Sommigen van hun woonden op een eiland dat Martha’s Vineyard (martha’s wijngaard) heette. Enkelen van hun waren doof. Door de jaren heen nam het aantal doven toe en werden gebaren de normale manier om met elkaar te communiceren. Het was vaak handiger dan spreken en iedereen begreep elkaar. Natuurlijk bleef de gebarentaal niet op Martha’s Vineyard.
In de twintigste eeuw verhuisden veel eilandbewoners naar het vasteland van Amerika en werd over de hele wereld verspreid.

Communicatie
Er zijn verschillende soorten manieren om met elkaar te communiceren als je doof bent, bijvoorbeeld door gebarentaal en vingerspelling.
De gebarentaal ziet er ingewikkeld uit. Het duurt, net als bij het leren van Frans en Duits, een paar jaar. Maar als je de gebarentaal beheerst is die veel gemakkelijker dan liplezen.
Bij gebarentaal gebruik je je handen, gezicht en de ruimte voor de bovenste lichaamshelft. Gebarentaal is in elk land anders. Zelfs binnen ieder land zijn er, net als in de gesproken taal, dialecten.
De vingerspelling kan onderdeel uitmaken van de gebarentaal. Er is een teken voor iedere letter uit het alfabet. Het duurt nogal lang voordat iemand iets duidelijk kan maken omdat het letter voor letter moet gebeuren.
Vingerspellen wordt vooral gebruikt bij mensen die de gesproken taal niet kunnen horen, maar wordt ook wel gebruikt door mensen die moeite hebben zich verstaanbaar uit te drukken. Er bestaan over de hele wereld verschillende hand- of vingeralfabetten, sommige met een hand andere met twee handen. In de meeste landen word het met een hand uitgebeeld, maar in bijvoorbeeld Groot-Brittannië met twee handen. De vingerspelling is niet voor iedereen bedoeld. Vingerspelling is alleen bruikbaar voor mensen die de gesproken taal al kennen, dus bijvoorbeeld niet voor jonge, dove kinderen.

Slot
Eigenlijk gebruikt iedereen gebarentaal, het is niets nieuws. Kijk maar naar een voetbalwedstrijd, dan zie je de coach en de spelers bepaalde gebaren gebruiken om elkaar iets duidelijk te maken. Voor diepzeeduikers en astronauten zijn gebaren onmisbaar. En denk eens aan de gebaren die we zelf vaak gebruiken, zoals knikken, zwaaien en wijzen. Je kunt aan de manier waarop mensen hun handen bewegen vaak meer opbrengen dan je denkt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.