ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Voorwoord
Honderden jaren lang dacht iedereen dat doven ook stom waren omdat ze niet goed konden spreken. Horenden en doven konden helemaal niet met elkaar communiceren. Voordat de moderne hoortoestellen werden uitgevonden was het heel moeilijk dove of slechthorende kinderen duidelijk te leren spreken. Toen kwam de gebarentaal...
Geschiedenis
In de zestiende eeuw vertrokken veel mensen vanuit Engeland naar Amerika om zich daar te vestigen. Sommigen van hun woonden op een eiland dat Martha’s Vineyard (martha’s wijngaard) heette. Enkelen van hun waren doof. Door de jaren heen nam het aantal doven toe en werden gebaren de normale manier om met elkaar te communiceren. Het was vaak handiger dan spreken en iedereen begreep elkaar. Natuurlijk bleef de gebarentaal niet op Martha’s Vineyard.
In de twintigste eeuw verhuisden veel eilandbewoners naar het vasteland van Amerika en werd over de hele wereld verspreid.


Communicatie
Er zijn verschillende soorten manieren om met elkaar te communiceren als je doof bent, bijvoorbeeld door gebarentaal en vingerspelling.
De gebarentaal ziet er ingewikkeld uit. Het duurt, net als bij het leren van Frans en Duits, een paar jaar. Maar als je de gebarentaal beheerst is die veel gemakkelijker dan liplezen.
Bij gebarentaal gebruik je je handen, gezicht en de ruimte voor de bovenste lichaamshelft. Gebarentaal is in elk land anders. Zelfs binnen ieder land zijn er, net als in de gesproken taal, dialecten.
De vingerspelling kan onderdeel uitmaken van de gebarentaal. Er is een teken voor iedere letter uit het alfabet. Het duurt nogal lang voordat iemand iets duidelijk kan maken omdat het letter voor letter moet gebeuren.
Vingerspellen wordt vooral gebruikt bij mensen die de gesproken taal niet kunnen horen, maar wordt ook wel gebruikt door mensen die moeite hebben zich verstaanbaar uit te drukken. Er bestaan over de hele wereld verschillende hand- of vingeralfabetten, sommige met een hand andere met twee handen. In de meeste landen word het met een hand uitgebeeld, maar in bijvoorbeeld Groot-Brittannië met twee handen. De vingerspelling is niet voor iedereen bedoeld. Vingerspelling is alleen bruikbaar voor mensen die de gesproken taal al kennen, dus bijvoorbeeld niet voor jonge, dove kinderen.
Slot
Eigenlijk gebruikt iedereen gebarentaal, het is niets nieuws. Kijk maar naar een voetbalwedstrijd, dan zie je de coach en de spelers bepaalde gebaren gebruiken om elkaar iets duidelijk te maken. Voor diepzeeduikers en astronauten zijn gebaren onmisbaar. En denk eens aan de gebaren die we zelf vaak gebruiken, zoals knikken, zwaaien en wijzen. Je kunt aan de manier waarop mensen hun handen bewegen vaak meer opbrengen dan je denkt.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.