DNA

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vmbo | 698 woorden
  • 15 februari 2009
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5
31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen
DNA

Waar bestaat DNA uit?
DNA ligt in de celkern van een cel. DNA is een afkorting. In zijn geheel betekend het deoxyribosenucleine. DNA zit in elke lichaamscel je kunt het alleen gebruiken als het nog intact is dus als het nog leeft. DNA zit onder andere in haren, huidschilfers, sperma, bloed en wangslijm.

DNA bestaat uit twee lange precies dezelfde spiralen die om elkaar heen gedraaid zitten. Deze spiralen zijn 2 nm. dun. Als je het DNA van één cel achter elkaar zou leggen kan het wel anderhalve meter lang zijn.

Deze spiralen bestaan uit:

 4 verschillende bouwstenen:
• Thymine
• Adenine
• Guanine
• Cytosine
 een groepje fosfaat
 een molecuul genaamd deoxyribose.

Maar ze staan altijd in de zelfde paren tegenover elkaar. Adenine staat altijd tegenover Thymine. En Guanine staat altijd tegenover Cytosine. DNA kan zich ook gaan kopiëren dan komt er een blokje bij. Dan staat tegenover Adenine geen Thymine maar Uracil.

Waar wordt DNA voor gebruikt?
-Misdaden

DNA kan op verschillende plaatsen in ons lichaam worden gevonden. In elke lichaamscel zit DNA. Bijvoorbeeld in: haren, huidschilfers, sperma, bloed en wangslijm. Het DNA blijft 100% betrouwbaar zolang de cellen nog intact zijn. Dus als ze nog leven. Het maakt dus niet uit of je het DNA lang of kort na de misdaad onderzoekt als de cellen nog maar wel leven. Zelfs als een mens helemaal verbrand is kunnen er nog goede cellen worden gevonden. Dit kan uit de kiezen komen. Dat kan doordat de kies zo hard is dat hij de hitte van het vuur aan kan. Zo blijven de cellen in de kiezen beschermt. Als na een aantal maanden na het misdrijf een verschroeid lichaam is gevonden kunnen ze nog steeds betrouwbaar DNA vinden. Als de cellen nog maar wel intact zijn.
Omdat DNA zo betrouwbaar is wordt het ook vaak als bewijs materiaal bij een rechtszaak gebruikt.

Bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) onderzoeken ze het DNA. Ze verglijken dan het DNA wat ze op plaats delict hebben gevonden, met dat van de vermoedelijke dader.

Als het DNA dat men heeft afgenomen bij mensen word bewaard. Als men dan bij een volgend misdrijf DNA vind hebben ze niet de persoon nodig maar kunnen ze gewoon het opgeslagen DNA gebruiken.

De kans dat DNA-patronen van 2 mensen precies hetzelfde zijn is kans 1 op de 16-miljoen.

-DNA-fingerprint

Met DNA-fingerprint is een kan men achter de identiteit van een mens, dier of plant komen. Dan kunnen ze zien of je echt het kind ja je ouders bent. Dat betekent dat er wel een verschil is tussen ouders en kind maar dat het verschil niet al te groot is. Voor een DNA-fingerprint wordt het DNA afgebroken met een enzym dat steeds in een andere volgorde knipt. De DNA-fragmenten die zijn ontstaan worden op grootte gescheiden. Het resultaat is een patroon van banden op een röntgenfilm dat precies hoort bij degene van wie het DNA is. Hiernaast zie je zo’n DNA-fingerprint. Informatie over de aan- of afwezigheid van erfelijke afwijkingen kan je hieruit niet zien.
Op basis van DNA-fingerprints kan worden vastgesteld of dieren die gaan paren voldoende van elkaar verschillen om gezonde kindjes te krijgen.

-Familie

Als je bijvoorbeeld niet geloofd dat je vader je echte vader is kan je een DNA-test laten doen. Zo kan men zien of dit je echte vader is. Dat komt doordat je DNA erfelijk is. Zo kunnen ze het DNA van je vader en jouw DNA gaan vergelijken. Doordat die DNA erfelijk is lijk je ook vaak op één van je ouders qua uiterlijk.

-Dieren

In 1996 werd het eerste gekloonde dier geboren. Het was een schaap die Dolly heette. De mensen die dit dier gekloond hebben, hebben een identieke kopie gemaakt van een ander schaap. Zo had Dolly het schaap precies hetzelfde DNA als een schaap van 7 jaar. Ze hebben dus een schaap van 7 jaar gekloond zodat Dolly werd geboren als een 7 jarig schaap.

-Mensen


Men kan mensen klonen Maar dit tot nu toe nog verboden. In 1998 hebben 19 Europese landen een verdrag getekend dat het klonen van mensen verbied.
Zo kunnen ze ook je DNA aanpassen om zo te voorkomen dat je een bepaalde ziekte krijgt.
In je DNA kun je ook zien of je erfelijke ziektes en/of afwijkingen heb.

REACTIES

K.

K.

ik haal dr veel dingen uit voor mijn persentatie!

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.