De zwaluw

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 389 woorden
  • 29 mei 2004
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

De vakantie is voorbij, jammer, weer naar school. Het wordt weer kouder. Jij trekt iets warms aan, maar dat geldt niet voor iedereen. De hond en de kat blijven gewoon binnen, de beer en de vleermuis houden een winterslaap, maar wat doet de zwaluw? Nadat je dit stukje gelezen hebt, weet je er hopelijk meer over………

Een zwaluw is een vogel, dat weet iedereen. Veel vogels blijven gewoon in Nederland; zoals de huismus en het roodborstje. Veel mensen hangen pinda`s en andere nootjes buiten zodat die vogeltjes genoeg te eten hebben. De zwaluw daarentegen, doet iets heel anders. Namelijk, hij trekt naar het zuiden toe.
In Nederland komen de volgende soorten zwaluwen voor: de boerenzwaluw, de huiszwaluw, de gierzwaluw en de oeverzwaluw. Allemaal overwinteren ze in Afrika. Ze arriveren in april/mei in Nederland en vertrekken weer in augustus/oktober.
In het voor- en najaar kom je ze wel eens tegen, grote zwermen met zwaluwen, dan weet je dus dat ze net teruggekomen zijn of dat ze naar Afrika vertrekken.

Eigenlijk zijn het heel knappe beestjes. Dat ze zonder kompas, kaart of radar helemaal naar Afrika vliegen, en terug.

Ken je het spreekwoord: een zwaluw maakt nog geen zomer? Hiermee wordt bedoeld dat als in het voorjaar de eerste zwaluw in Nederland arriveert vanuit Afrika het nog geen zomer in Nederland.

Omdat ik nu al een hele boel over het overwinteren heb verteld, leek het me leuk om ook een stukje over het uiterlijk van de zwaluw te hebben. Dan weten we ten slotte waar we het over hebben. Daarbij wil ik het speciaal hebben over de boeren- en de huiszwaluw.

Boerenzwaluw:
De lengte van een boerenzwaluw is ongeveer 20 centimeter. Het beste kenmerk is de gevorkte staart met lange staartpennen. De kleur van de keel is roestrood en de bovenzijde egaal zwart.
Deze broedt bij de terugkeer in boerderijen of alleen staande huizen. Wij wonen ook in een alleenstaand huis en 2 jaar terug hadden we een nestje met 3 jonkies boven aan onze voorgevel.Toen heeft mijn vader hen eruit gehaald, want mijn moeder kon er steeds slecht door slapen.

Huiszwaluw:
Vergeleken met de boerenzwaluw, is de huiszwaluw redelijk klein. Zijn lengte is namelijk maar 14 centimeter. Dit kenmerk is de witte snuit, die in de lucht duidelijk opvalt. De huiszwaluw maakt veel gebruik van kunstnestjes, meestal op het platteland.

REACTIES

A.

A.

ik ben bezig met een werk stuk over zwaluwen en dat zijn de boerenzwaluw dehuiszwaluw de oeverzwaluw en degierzwaluw.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.