Wat is alcohol en hoe werkt het?

Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst bij bier of druiven bij wijn. Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwakalcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan, sterk alcoholhoudende drank. In bier zit 5% alcohol, in wijn 12% en in gedestilleerde drank, zoals jenever 35%.
Naast bier, wijn en gedistilleerde drank, zijn er nog meer soorten dranken. Onder jongeren zijn de zogenaamde mix drankjes populair. Hoe alcohol werkt: Alcohol komt via de mond en de slokdarm in de maag. Een klein deel wordt daar omgezet. De rest komt onverteerd in het bloed terecht en wordt verdeeld over het lichaamsvocht. Via het bloed bereikt de alcohol na ongeveer 10 minuten de hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Je voelt je licht in je hoofd. De meeste mensen worden na een paar glazen ook wat vrolijker en spraakzamer, doordat remmingen wegvallen. Alcohol verdooft de hersenen. Het gevolg daarvan is dat wanneer je meer drinkt, je steeds trager reageert. Je ziet niet alles meer wat om je heen gebeurt, en zegt soms dingen waar je later spijt van krijgt. Bij het drinken van meer dan 20 tot 25 glazen alcohol in korte tijd kunnen bewusteloosheid en een ademhalingsproblemen en hartstilstand optreden.Een standaard glas bevat een gemiddeld promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Dit komt doordat het doordat het lichaam minder vocht bevat dan het lichaam van een man.

Soorten drankjes:
Zoals ik al in het eerste stukje heb verteld bestaan er ook nog vele anderen soorten drank buiten bier, wijn en jenever. Zo heb je de mixdrankjes, de shooters en de alcopops. Mixdrankjes zijn te verdelen in 2 soorten. In premixen en in postmixen. Premixen zijn kant en klare drankjes in een flesje of blikje. Premixen zijn meestal drankjes die gemixt zijn met een gedistilleerde drank. Zoals al Pisang Ambon ( bananenlikeur ) met jus d’orange. En Bacardi (rum) met cola. Ook de populaire Bacardi Breezers vallen onder premixen. Postmixen zijn mixdranken die op bestelling door de barkeeper worden gemixt. De meeste mixdranken hebben een alcoholpercentage rond de 5% maar sommige hebben ook een percentage van 30%.
De shooters. Shooters zijn gedistilleerde alcoholhoudende drankjes, verpakt in kleine flesjes, reageerbuisjes of capsules. Bekende voorbeelden zijn Feigling en Flügel. Soms zijn shooters gemengd met stoffen als cafeïne, taurine en guarana. De meeste shooters bevatten ongeveer 20% alcohol en zijn daarom sterke dranken die alleen mogen worden verkocht aan mensen boven de 18 jaar.
De alcopops. Alcopops zijn dranken die ontstaan zijn op basis van vergisting van vruchten zoals citroen, limoen, grapefruit enzovoort, zoals bijvoorbeeld Two Dogs en Hooper's Hooch. Hieraan wordt nog koolzuur en alcohol toegevoegd. De meeste alcopops bevatten 5% alcohol en worden verkocht in flesjes en blikjes van 33cl.

Waarom is alcohol een belemmerende factor?
Alcohol is niet helemaal slecht voor je, want het gaat het dichtslibben van de bloedvaten een beetje tegen. Waardoor het cholesterol dus ook een beetje omlaag gaat. Het maakt niet uit wat voor een drank het dan is. Dit geld dan wel alleen in kleine hoeveelheden, ongeveer 1 glas per dag. Als je meer drinkt dan 1 glas per dag, dan zijn het geen voordelen meer, maar nadelen. Het is dan slecht voor je hart en bloedvaten. Er kan een te hoge bloeddruk ontstaan en er kunnen bepaalde hartziektes optreden. Ook is alcohol slecht voor je hersenen. Alcohol komt namelijk via het bloed direct in de hersenen terecht. In de hersenen zit veel bloed en hersenvocht zodat de hersenen erg gevoelig zijn voor de effecten van alcohol. Hoe meer je drinkt hoe hoger het alcoholgehalte in je bloed en hoe sterker het verdovende effect van alcohol op je hersenen. Te veel alcohol is schadelijk voor de hersenen Hoe schadelijk hangt voornamelijk af van de hoeveelheid alcohol, de manier waarop er gedronken wordt en ook hoe lang je al drinkt.
Door overmatig gebruik kan je kanker krijgen, een hersenziekte, chronische leverziekte en bepaalde hartziektes.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.