ADVERTENTIE
Ben jij op zoek naar een studie die je meer biedt dan standaard hoorcolleges en werkgroepen?

Verdiep je dan eens in een universitaire studie bij Defensie! Een studie waar je meer leert dan studeert. Samen met Defensie beantwoorden we de meestgestelde vragen over studeren bij Defensie. 

Check het artikel!

‘Vluchtelingenkamp’Inleiding

Er zijn rond de 5000 Bosnische vluchtelingen die zo snel mogelijk hulp nodig hebben. In ons team zitten een verpleegster (met als specialisatie hygiëne), een technicus, een arts van Artsen zonder grenzen en enkele ervaren hulpverleners van de samenwerkende hulporganisaties.

Er is natuurlijk geen oneindig budget, dus daar zal ook rekening mee gehouden moeten worden. Ook met het feit dat het kamp misschien enkele jaren zal moeten voldoen. De vluchtelingen zijn soms in erg slechte toestand, dus de hulp is hard nodig.Het gebied

Het gebied is rotsachtig, en er loopt een rivier tussendoor. Er is een mooie open plek tussen de rotsen van ongeveer 1 bij 2 km. De plek ligt langs de rivier, en de landweg loopt er doorheen. Deze plek is erg geschikt, omdat het zo erg bereikbaar is, en het water is vlakbij.


Het klimaat is variabel, meestal redelijk warm, maar het kan er ook erg koud worden. Neerslag zoals regen is ook niet uitsluitbaar, dus het kamp zal voor elk weer geschikt moeten zijn.Belangen van het team

De Arts van Artsen zonder grenzen: eerst even een klein beetje achtergrondinformatie over deze organisatie.

In 1984 richten (o.a) Jaques de Milliano en Roelf Padt Artsen zonder Grenzen Nederland op. In oktober 1984 wordt de eerste vrijwilliger uitgezonden. Artsen zonder Grenzen is inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie, actief in meer dan tachtig landen over de hele wereld. Artsen zonder Grenzen is een particuliere, internationale hulporganisatie. Artsen zonder Grenzen verleent hulp aan bevolkingsgroepen in nood, aan slachtoffers van natuurrampen, van rampen door de mens veroorzaakt en van oorlogen en burgeroorlogen. Zij doet dit zonder onderscheid te maken naar ras, religie, levensbeschouwing of politieke opvatting. Ieder mens heeft recht op medische zorg. Als er ergens in de wereld een medische crisis ontstaat, moet Artsen zonder Grenzen snel en efficiënt kunnen handelen. Daarom staan er permanent mensen en middelen klaar die op elk moment kunnen worden ingezet.

In veel gebieden waar Artsen zonder Grenzen werkt, worden rechten van mensen geschonden. In die gevallen is noodhulp alleen niet voldoende. AzG treedt daarom ook op als pleitbezorger. Dat doen we bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, en door ons publiekelijk uit te spreken over de misstanden die wij in ons werk tegenkomen.Als arts van artsen zonder grenzen sta ik er op dat alle mensen die medische hulp nodig hebben in het kamp, die ook zullen krijgen. Gelukkig heeft onze organisatie de juiste middelen, om ook als het nodig is langdurige hulp te geven.De Technicus: mijn capaciteiten kunnen gebruikt worden voor het aanleggen van de waterzuivering. Er moet in ieder geval voldoende schoon drinkwater zijn voor alle vluchtelingen. Zo veel dat ze onbeperkt water kunnen drinken. Ook moet de installatie genoeg water kunnen zuiveren voor het wassen van de vluchtelingen. Ik kan hierbij helpen, en met andere hulpverleners een waterzuivering bouwen dat voldoet aan deze eisen.


Ook kan ik (natuurlijk niet alleen) helpen met het repareren van spullen. Bijvoorbeeld pannen, gasstelletjes maar ook vrachtwagens.Verpleegkundige: Hygiëne staat voorop, dat voorkomt veel ziektes. Ook voorkomt het epidemieën in het kamp. Daar kunnen trouwens ook inentingen voor gegeven worden. De vluchtelingen mogen in geen geval vergeten hoe belangrijk het verzorgen van jezelf is. Door middel van goede voorlichting en de juiste spullen kunnen ze zichzelf onderhouden.Hulpverleners: Het opbouwen van tenten is voor ons geen probleem. Wij kunnen er voor zorgen dat alles gereed is. Ook verdelen wij de slaapplaatsen en zorgen voor dekens. Sommigen van ons kunnen de kinderen lesgeven. Ook kan er voorlichting aan volwassenen worden gegeven. Over koken, wassen en de situatie in Bosnië.Wat moet er allemaal komen?

In het kort:

- Medische hulp

- Drinkwater

- Voedsel

- Tenten

- Slaapplaatsen

- Toiletvoorzieningen

- Kinder/Jeugd opvang

- Kleren

- VervoerMedische hulp: Waar het eerst aan gedacht moet worden is een goede opvang. Ik heb daarom gekozen voor een noodziekenboeg op ongeveer 1,5 km voor het kamp. Dus als er vluchtelingen zich in levensbedreigende toestand bevinden, kunnen ze daar tijdelijk opgevangen worden. Dan is er een grote ziekenboeg langs het kamp, en meerdere kleine posten door het kamp verspreid. In de grote ziekenboeg bevinden zich bedden, waar vluchtelingen kunnen overnachten als dat nodig is. Daar wordt dag en nacht opgelet door de verplegers. De kleine posten zijn voor bijvoorbeeld ontsmettingen, inentingen, en het verzorgen van kleine wonden. De ziekenboegen staan natuurlijk continu met elkaar in contact.Drinkwater: Vanwege hygiëne komt nog voor het kamp komt aan de rivier een waterzuiveringsinstallatie. Hier word het water gezuiverd, zodat het gedronken kan worden. Met kleine auto’s wordt het water door het kamp vervoerd. De vluchtelingen kunnen zoveel water drinken als ze willen. Er zal ook water zijn om zichzelf te wassen, maar natuurlijk moeten ze zuinig zijn, voor het geval dat er iets mis gaat met de installatie. Er zal daarom ook altijd genoeg drinkwater op voorraad zijn.Voedsel: Met vrachtwagens en auto’s komt over de landweg het voedsel.Het is natuurlijk niet zomaar voedsel, het bevat veel voeding-, en bouwstoffen. Rijst is een van de belangrijkste onderdelen van het eten. Maar groente en fruit zijn natuurlijk ook onmisbaar. Voor de eiwitten is er Soja, een niet al te duur alternatief voor vlees. Wat nog niet veel gebeurt, maar misschien heel veel oplost, zijn insecten. Insecten bevatten namelijk erg veel goede bouwstoffen en proteïnen. Daarom besluit ik insecten aan te leveren, tevens omdat ze niet erg duur zijn. De eerste weken zal het zelf koken door de vluchtelingen niet gemakkelijk zijn, maar toch is dat beter dan dat het voor ze word gedaan. Want het ergste wat ze kan overkomen is dat ze zich gaan vervelen. Daarom worden er kookspullen aangeleverd, en zullen de hulpverleners indien nodig instructies geven. Over het hele gebied zijn voedseltenten, waar de vluchtelingen op vaste tijdstippen porties voedsel krijgen.Tenten & Slaapplaatsen: De tenten zijn voornamelijk om in te slapen. Er liggen matrassen op de grond, zo hoeven er geen bedden aangevoerd te worden, en het kost ook minder. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om familieleden bij elkaar in de tent te laten slapen, als dat niet mogelijk is zullen de overige familieleden in een tent ernaast mogen slapen.

Er moeten veel dekens komen, omdat het erg koud kan worden. Er mag natuurlijk niemand onderkoelt raken.Toiletvoorziening: Natuurlijk zal er (vooral door de mannen) als toilet van de rivier gebruik gemaakt worden. Daarom is de waterzuivering ook voor het kamp, zodat het water daar nog schoon is. Door het hele kamp zullen ‘toiletten’ geplaatst worden, die iedere dag (of vaker) opgehaald en verschoond worden.

De vluchtelingen kunnen zich o.a. wassen in de rivier, maar ook zal er gezuiverd water aanwezig zijn.Verzorging: Er moeten tandenborstels, tandpasta en zeep zijn. Wat ook belangrijk is, is dat de mensen goed worden voorgelicht over de hygiëne. Een goede hygiëne voorkomt veel infecties en ziektes.Voorlichting: Zoals ik al heb vermeld, is voorlichting erg belangrijk. Er kan voorlichting over van alles worden gegeven, het houd de mensen bezig, en ze hebben er ook nog wat aan. Voorlichting over jezelf verzorgen, over goed eten en koken, over de situatie in Bosnië.Kinder/Jeugd opvang: Het is van heel groot belang dat de jeugd goed opgevangen wordt. Of het nou een school is of een gelegenheid waarbij ervaren hulpverleners met de kinderen kunnen praten, als ze maar bij hun leeftijdgenoten zijn, en afleiding hebben. De hulpverleners helpen de kinderen te verwerken wat ze hebben meegemaakt. Hiervoor zijn tevens door het hele kamp tenten verspreid.Werkplaatsen: Er moeten gelegenheden komen waar mensen bijvoorbeeld hun kleding of pannen kunnen repareren. Zo blijven ze bezig, en nemen veel werk uit handen van de hulpverleners. Bij de rivier moet een plek zijn waar kleren gewassen kunnen worden.Sport: Om de vluchtelingen bezig te houden, en in beweging te laten is sporten de ideale oplossing. Een aantal trapveldjes en volleyveldjes zijn hierbij niet overbodig. Zo krijgen de mensen wat afleiding, en ze blijven in beweging.Vervoer: Om alle spullen in het kamp te krijgen, zijn er natuurlijk vrachtwagens en auto’s nodig. Het materiaal kan in vrachtauto’s vervoerd worden, en de hulpverleners komen met de vrachtwagens mee, of met auto’s.

In het kamp zelf lopen een paar wegen waar auto’s op kunnen. Zo kunnen de spullen overal komen. Tussen de tenten door zijn natuurlijk ook weggetjes, maar daar kunnen niet overl auto’s komen. Dat is ook veiliger voor de kinderen.Ruzie? Als je lang met veel mensen op een kluitje zit, is het haast niet te voorkomen dat er ruzie ontstaat. Daarom is het belangrijk dat er voortdurend hulpverleners door het kamp lopen, om de orde te handhaven, en misschien kleine ruzietjes op te lossen.Geld: Gelukkig zijn er veel landen die dit vluchtelingenkamp steunen, zodat alle voorgenoemde zaken zonder problemen geregeld kunnen worden. Door de steun van Artsen zonder grenzen zijn ook al wat financiële problemen opgelost wat de medische hulp betreft.Materiële benodigdheden:

- Tenten:

 Ziekenboegtenten

 Slaaptenten

 Voedseltenten

 Opslagtenten (voor bijv. extra dekens)

 Jeugd opvang tenten

 Werkplaatstenten

- Waterzuivering materiaal

- Voedsel:

 Groenten en Fruit

 Rijst

 Soja

 Insecten

- Matrassen

- Dekens en handdoeken

- Kussens

- Toiletbenodigdheden

- Tandenborstels, tandpasta en zeep

- Eetgerei

- Kookgerei

- EHBO spullen; ook medicijnen

- Schoolspullen

- Een aantal goede bedden voor de ziekenboeg

- Volleynetten, volleyballen, voetballen

- Auto’s (om door het kamp zelf heen te rijden)Benodigde mensen:

- Verplegers

- Dokters/Artsen

- Chauffeurs (die de spullen aanvoeren)

- Technici (voor het aanleggen van de waterzuivering)

- Hulpverleners/Overig; mensen die helpen bij het opzetten van de tenten, het uitdelen van dekens, het wijzen van slaapplaatsen, het steunen en lesgeven van kinderen.

- Ook belangrijk is dat er hulpverleners zijn die de taal goed beheersen, zodat er gecommuniceerd kan worden.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.