Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Space shuttles

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 989 woorden
  • 13 maart 2007
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Ik heb voor het onderwerp ‘Space Shuttle’ omdat het me op de 1e plaats het interessantste onderwerp leek van de drie waarruit ik mocht kiezen en ook omdat er ook weinig van af weet. Je ziet en leest er wel over in de krant maar echt veel weet ik er niet over.

De Space Shuttle is gemaakt om satellieten en ruimtestations en dergelijke de ruimte in de brengen. Voor de Space Shuttle had het ISS raketten die dat deden maar die konden niet opnieuw gebruikt worden en koste dus veel geld. De Space Shuttle kan gedeeltelijk hergebruikt worden alleen de External tank wordt niet hergebruikt. ISS staat voor: International Space Station. Het ISS is een ruimtestation in een baan om de aarde dat door meerdere landen betaald bemand en onderhouden wordt. De Space Shuttle is ontwikkeld door de National Aeronautics Space Administration, dat afgekort is tot NASA. De Space Shuttle bestaat uit: een orbiter, twee solid rocket boosters, één external tank en drie hoofdmonitoren. De drie hoofdmotoren zitten op de orbiter en worden alleen gebruikt tijdens de lancering. De orbiter bestaat uit de drukcabines de cockpit de slaap en werk ruimtes en het achterste deel waar de drie hoofdmotoren zich bevinden er passen zeven bemanningsleden in de Space Shuttle . De solid rocket boosters worden alleen in het begin van de lancering gebruikt . Op ongeveer 110 kilometer hoogte wordt de External Tank afgeworpen. Dan stoppen ook de hoofdmotoren. Als de Tank in de dampkring komt dan breekt hij in stukken en verbrand. In de External Tank zitten twee brandstoffen. Bovenin zit een tank vol met vloeibaar zuurstof Als je die twee brandstoffen bij elkaar doet dan krijg je een grote explosie. Die zorgt ervoor dat de Space Shuttle verder de lucht
in gaat. Om een Space Shuttle te bouwen kost ongeveer 1,9 miljard euro en weegt dan met brandstof ruim 2miljoen kg!


De 1e Space Shuttle die gebouwd werd was op 17 september 1976 klaar en heette Enterprise. De Enterprise is alleen gebruikt voor testvluchten in de atmosfeer van de aarde deze Space Shuttle is dus nooit de ruimte in gelanceerd. De 1e echte vlucht met een Space Shuttle was in 1981 de bemanningsleden waren John Young en Robert Crippen dit was de 1e keer dat een ruimtevaartuig werd gelanceerd en meerdere malen gebruikt kon worden. Deze Space Shuttle heette Columbia maar stortte helaas op zijn 28ste vlucht op 3 februari 2003 neer bij de landing er waren twee vrouwen aan boord en vijf mannen geen van hen heeft het de ramp overleeft.

Eigenlijk ging het bij het lanceren van Columbia al mis..

Een kwartier voor de landing gepland was verloor NASA het contact met de Colombia. De Columbia Accident Board zegt dat de problemen met de Columbia zijn begonnen toen een stuk van het isolatieschuim van de external tank losraakte ruim een minuut na de lancering. Het isolatieschuim raakte een belangrijk stuk paneel dat daardoor beschadigde. Toen de Columbia terug in de atmosfeer kwam kon het hete plasma de vleugel binnenkomen waardoor andere panelen ook beschadigt raakten. Door de hitte beschadigde er nog meer onderdelen. Hierdoor kwam de Space Shuttle uit evenwicht en ging draaien waarna de shuttle uiteenviel en daarna explodeerde. De brokstukken werden terug gevonden in Texas. In totaal zijn er zeven Space Shuttles gebouwd daarna zijn er op het moment nog drie over die ze kunnen gebruiken er is al eens eerder een Space Shuttle neergestort de Challenger deze explodeerde kort na de lancering van zijn 10de vlucht kwamen.
Alle bemanningsleden om.
Omdat er al veel ervaring is opgedaan met het bouwen van de Enterprise, Columbia en de Challenger heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de boel onderzocht en is met verbeterde ideeën gekomen. Een paar van die verbeteringen zijn: verbeterd bewakingssysteem in de motoren dat werkt trillings sensoren die microscopische onregelmatigheden onmiddellijk opmerken zodat er meteen iets aan gedaan kan worden. Daarnaast worden verbeteringen doorgevoerd in de nog altijd als gevaarlijk beschouwde vaste brandstof boosters. Er is ook nog wat ze zelf noemen een sterk geautomatiseerde "slimme" cockpit in ontwikkeling. Een voorloper hiervan is de "glazen" cockpit, uitgerust met videoschermen waarmee je een overzicht hebt over de hele Space Shuttle en als er iets mis gaat meteen kunt ingrijpen hiermee wil NASA meer ongelukken verkomen.

Ik vind dat de Vs. door moet gaan met het ontwikkelen omdat het zinvol is dankzij de ruimtevaart hebben we veel meer mogelijkheden we kunnen televisie kijken. Contact met andere landen gaat veel makkelijker. We zijn veel meer te weten gekomen over het heelal wat natuurlijk heel interessant en handig is. Zonder weersatellieten zouden we niet zo makkelijk weten wat voor het weer het de volgende dag is en dat kan wel eens handig zijn als je een opdracht of iets anders wil doen. Landen kunnen zichzelf verdedigen met raketten. Ik vind dat de Vs. door moet gaan met ruimtevaart omdat het gewoon handig is en we er veel aan hebben ook al kost het misschien wel heel veel geld maar je krijgt er wel wat voor terug want veel dingen zouden zonder ruimtevaart bijna onmogelijk zijn.


Ik vond het een leuke interessante opdracht om te doen ook al leek het me in het begin maar niets maar het viel eigenlijk wel mee. Ik heb geleerd hoe Space Shuttles in elkaar zitten en hoe ze werken toch best leuk om te weten. Ik ben het interessanter gaan vinden en als ik nu iets lees in de krant of hoor op tv over dit onderwerp kan ik meedenken en begrijp ik denk ik beter dan eerst waar het overgaat.

http://www.busoc.be/nl/general/miscellaneous/iss.nl.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle
http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/spaceshu.html
http://www.nos.nl/jeugdjournaal/uitleg/ruimtevaart/hfdst3_spaceshuttle.html
http://www.vandale.nl
http://medialit.med.sc.edu/isbshuttle.htm
http://www.sfterra.nl/HTM/Interviews/Kuipers-Andre-2004/Kuipers-Andre-2004-2.htm
http://www.seti.nl/article.php?id=1376
http://www.rehon.nl/Rehon09.01.htm

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.