Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Slapen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 428 woorden
  • 26 januari 2002
  • 31 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Slapen

Dat slaap goed voor de mens is, weten we. Je rust uit en je krijgt weer nieuwe energie. Maar het zorgt ook voor het verwerken van informatie, dat de voorafgaande dag is opgedaan.

De avond voor het Proefwerk Geschiedenis neem je de belangrijke dingen nog eens door, maar na een tijdje worden je oogleden zwaarder, je gaat naar bed en voordat je het weet slaap je.
Nu begint het.

SlowWaveSleep

De nachtrust begint met de SWS (Slow Wave Sleep) ook wel deltaslaap genoemd. De indrukken van de voorafgaande dag worden gereactiveerd (het Geschiedenis Proefwerk dus ook) die, die dag zijn opgeslagen in de cortex en de hippocampus. Er wordt ook een eiwitsynthese (vorming van eiwitten) op gang gezet, die neuronen en zenuwcellen voorbereidt op de laatste rustfase.

Diepe slaap

Na de SWS-slaap komt een rustige periode die de informatie van de afgelopen dag ordent, labelt en ze in categorieën onderbrengt.


REM-Slaap

Als de laatste fase van de nachtrust aanbreekt, beginnen de ogen achter de gesloten oogleden snel heen en weer te bewegen. Dit gebeurt 4 maal, oplopend van de eerste, die een aantal minuten duurt, naar de laatste die veel intensiever is en veel langer duurt. Dit worden REM-Slapen genoemd (droomslapen). REM betekent Rapid Eye Movement (snelle oog beweging).
In de laatste REM-Slaap worden de herinneringen versterkt, die de voorafgaande dag in de cortex zijn opgeslagen en nieuwe associaties gevormd. Deze informatie wordt dus opgeslagen in het lange-termijngeheugen.
Hierdoor ga je dromen. Je krijgt een onregelmatige ademhaling en hartslag, bloedtoevoer neemt toe en de bloeddruk fluctueert en aanmaak testosteron neemt hard toe.

De minimale slaap die nodig is om al deze rustfasen te voltooien is 6 uur, maar een paar uurtjes meer wordt wel aangeraden.

De volgende dag heb je het Geschiedenis Proefwerk en als je eenmaal aan het proefwerk bezig bent, kan je op alle vragen de informatie oproepen uit het lange-termijngeheugen en zo is het Geschiedenis Proefwerk een eitje.

Stel dat je gewoon had doorgestampt met de leerstof en niet lang genoeg geslapen had, om de laatste REM-Slaap te voltooien. Dan zou je korte-termijngeheugen helemaal volgetstampt zitten met ongeordende informatie. Je hersenen kunnen geen links (verbanden) maken met de leerstof in het korte-termijngeheugen, er is chaos en reken maar dat je dat Proefwerk Geschiedenis gaat verkloten.

Slaap is dus een van de belangrijkste factoren in het opslaan van informatie in de hersenen en het weer oproepen ervan. Het zou dus beter zijn, dat als je moe bent, je naar bed moet gaan en niet door moet gaan leren, als je de volgende dag een Proefwerk hebt!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.