Slapen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 428 woorden
  • 26 januari 2002
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
31 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Slapen

Dat slaap goed voor de mens is, weten we. Je rust uit en je krijgt weer nieuwe energie. Maar het zorgt ook voor het verwerken van informatie, dat de voorafgaande dag is opgedaan.

De avond voor het Proefwerk Geschiedenis neem je de belangrijke dingen nog eens door, maar na een tijdje worden je oogleden zwaarder, je gaat naar bed en voordat je het weet slaap je. Nu begint het.

SlowWaveSleep

De nachtrust begint met de SWS (Slow Wave Sleep) ook wel deltaslaap genoemd. De indrukken van de voorafgaande dag worden gereactiveerd (het Geschiedenis Proefwerk dus ook) die, die dag zijn opgeslagen in de cortex en de hippocampus. Er wordt ook een eiwitsynthese (vorming van eiwitten) op gang gezet, die neuronen en zenuwcellen voorbereidt op de laatste rustfase.

Diepe slaap

Na de SWS-slaap komt een rustige periode die de informatie van de afgelopen dag ordent, labelt en ze in categorieën onderbrengt.

REM-Slaap

Als de laatste fase van de nachtrust aanbreekt, beginnen de ogen achter de gesloten oogleden snel heen en weer te bewegen. Dit gebeurt 4 maal, oplopend van de eerste, die een aantal minuten duurt, naar de laatste die veel intensiever is en veel langer duurt. Dit worden REM-Slapen genoemd (droomslapen). REM betekent Rapid Eye Movement (snelle oog beweging). In de laatste REM-Slaap worden de herinneringen versterkt, die de voorafgaande dag in de cortex zijn opgeslagen en nieuwe associaties gevormd. Deze informatie wordt dus opgeslagen in het lange-termijngeheugen. Hierdoor ga je dromen. Je krijgt een onregelmatige ademhaling en hartslag, bloedtoevoer neemt toe en de bloeddruk fluctueert en aanmaak testosteron neemt hard toe.

De minimale slaap die nodig is om al deze rustfasen te voltooien is 6 uur, maar een paar uurtjes meer wordt wel aangeraden.

De volgende dag heb je het Geschiedenis Proefwerk en als je eenmaal aan het proefwerk bezig bent, kan je op alle vragen de informatie oproepen uit het lange-termijngeheugen en zo is het Geschiedenis Proefwerk een eitje.

Stel dat je gewoon had doorgestampt met de leerstof en niet lang genoeg geslapen had, om de laatste REM-Slaap te voltooien. Dan zou je korte-termijngeheugen helemaal volgetstampt zitten met ongeordende informatie. Je hersenen kunnen geen links (verbanden) maken met de leerstof in het korte-termijngeheugen, er is chaos en reken maar dat je dat Proefwerk Geschiedenis gaat verkloten.

Slaap is dus een van de belangrijkste factoren in het opslaan van informatie in de hersenen en het weer oproepen ervan. Het zou dus beter zijn, dat als je moe bent, je naar bed moet gaan en niet door moet gaan leren, als je de volgende dag een Proefwerk hebt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.