Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Leefbaar Mars???
Zijn wij de enige in dit universum, of toch niet?
Maastricht- - Mars, de zusterplaneet van de Aarde, beter bekend als de Rode Planeet is al eeuwenlang een bron van mysteries. Nasa-geologen meenden zeven jaar geleden het bewijs in handen te hebben over de vraag of er leven op de planeet Mars is. In de op de zuidpool gevonden Marsmeteoriet ALH84001 werden fossiele sporen gevonden van micro-organismen. Anno 2004 gelooft vrijwel niemand dat. Er zijn natuurlijk nog wel complotdenkers die beweren dat de NASA en de CIA allang contact hebben met de zogenaamde Marsmannetjes.
Sinds 1960 zijn er door de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet Unie 37 missies naar Mars uitgevoerd, slechts een derde ervan succesvol. De eerste poging van de Russen in 1960 mislukt al meteen bij de lancering. In 1962 lukt het ze wel om een satelliet te lanceren, maar ze verliezen kort daarna contact met de satelliet. In 1965 lukt het de Amerikanen om de eerste close-up beelden van Mars te bemachtigen. In 1971 krijgen we de eerste foto’s van de Marsmanen te zien. In 2003 lukt het de VS dan eindelijk om een wagentje, Sojourner genaamd, te laten rondrijden op Mars. In 2001 wordt er water gevonden in de vorm van ijs, door de Amerikaanse Mars Odyssee. In 2003 landt de Beagle-2 op Mars, op zoek naar leven op Mars, tot op heden weten we niet wat er met deze lander is gebeurd. De Opportunity bewees in 2004 dat er vroeger op Mars een warm en nat klimaat is geweest. Maar als we nou echt willen weten of er leven op Mars is geweest, zullen we toch mensen moeten gaan sturen.



De Rode Planeet, Mars
De vraag is, als er water op Mars is, is er dan ook leven? Er zijn genoeg argumenten voor en tegen. De een zegt dat als er op Aarde leven (dan wel zeer primitief leven) kan worden gevonden diep in de zee en diep in gebergten en grotten, waar weinig frisse lucht is en heel weinig zonlicht, dan moet dat ook onder extreme condities op Mars worden gevonden. Mars lijkt immers heel sterk op onze planeet. Er wordt ook gezegd dat als ze op Mars chlorofyl ontdekken (en deze stof is ook daadwerkelijk ontdekt), dan moeten er wel organismen zijn. Op Aarde gebruiken planten en andere organismen deze stof namelijk om energie te verkrijgen uit zonlicht. En het meest voor de hand liggende argument is wel dat water een noodzakelijke voorwaarde voor leven is, en er is water ontdekt, ook al is het in bevroren vorm.
Er zijn ook genoeg mensen die zeggen dat zolang er niks is bewezen over het leven op Mars er ook geen leven is! De gemiddelde temperatuur op Mars is -25° Celsius, dat is veel te koud voor leven. Er wordt ook gezegd dat bijna al het UV-licht van de zon ongefilterd wordt doorgelaten naar de Rode Planeet, dit zou het leven onmogelijk maken.
Misschien bestaan er wel ‘Marsmannetjes’, en misschien noemen die ‘Marsmannetjes’ ons wel ‘Aardemannetjes’. Het antwoord op deze vraag zullen we in toekomst krijgen, misschien gaan we Mars ooit nog koloniseren. Maar laten we op dit moment nou maar gewoon hopen op antwoord op de grote vraag: Is er leven op Mars???

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.