Kaspar Hauser

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 506 woorden
  • 10 oktober 2001
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
11 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wie was Kaspar Hauser?

Kaspar Hauser is de naam van een jongen die in 1828 plotseling in Neurenberg opdook. Hij had een briefje bij zich waarop stond dat degene die tot nu toe voor hem gezorgd had daartoe niet meer in staat was. Verder blijkt uit het briefje dat de jongen 16 jaar lang niet buiten is geweest. Kaspar Hauser kon nauwelijks praten en lopen.

Wat is er bekend van zijn stamboom?

Van zijn stamboom is niets bekend omdat naar zijn afkomst alleen kan worden geraden. Wel zijn er allerlei speculaties die hem verbinden aan diversen Europese vorstenhuizen b.v. het vorstenhuis van Baden.

Hoe kwam hij aan de bijnaam ‘Kind van Europa’?

In heel Europa wordt het verhaal van het opduiken van Kaspar Hauser in Neurenberg bekend. Overal is men geïnteresseerd in de jongen, waaronder ook veel wetenschappers. Advocaten artsen en autoriteiten, ook de geestenwetenschapper Rudolf Steiner en met hem nogal wat historici, zijn van mening dat hij afstamt van het vorstenhuis van Baden en dat hij een belangrijke rol moet spelen in de eenwording van Duitsland en later zelfs van heel Europa.

Waarom was Kaspar Hauser al tijdens zijn leven een legende?

Kaspar Hauser was al tijdens zijn leven een legende omdat over zijn afkomst weinig tot niets bekend was en er dus veel ruimte was voor allerlei speculaties. Wel waren er een aantal opmerkelijke feiten over de jongen bekend:

- Kaspar Hauser kon kleuren zien in het donker en geblinddoekt verschillende metalen van elkaar onderscheiden door er alleen maar aan te voelen.

- Een wilde kat die iedereen aanviel voelde zich tot Kaspar Hauser aangetrokken.

- Veel kinderen in vergelijkbare omstandigheden (Kaspar had de laatste 12 jaar van zijn leven in de gevangenis doorgebracht) zouden zijn overleden, maar Kaspar Hauser heeft dit wel allemaal overleeft.

- Kaspar Hauser was een heel gevoelige jongen. Hij kon er niet tegen dat ook maar het kleinste levende wezen kwaad gedaan werd.

Hoe is 163 jaar na de moord het DNA-onderzoek verlopen?

Om de herkomst van Kaspar Hauser te bepalen gebruikte men de DNA- techniek. Het DNA erf je van je ouders; de helft van je moeder en de andere helft van je vader. De kinderen geven dat DNA ook nog door. Zo kan je kijken of je van een bepaalde familie afstamt. Ook al zitten er een paar generaties tussen beide personen. Na 10 a 15 generatie gaat er pas iets veranderen in het DNA

Verslag van het onderzoek bij Kaspar Hauser Op de broek van Kaspar Hauser werd bloed gevonden. Deze werd in twee delen gesplitst. Het ene deel ging naar een laboratorium in Birmingham en de andere helft ging naar een laboratorium in München. Het DNA was toen al wel geïsoleerd. In die laboratoria werden de kleine deeltjes Adenine, Cytosine, Guanine en Tymine geïsoleerd. Ditzelfde is gedaan bij twee nazaten van Stephanie de Beauharnaise. Na vergelijking van het DNA werden negen punten van verschil ontdekt en daarmee was dus bewezen dat Kaspar Hauser geen zoon van Stephanie was en ook geen zoon van Karel van Baden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.