Het ideale zwembad

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 919 woorden
  • 30 september 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW

Inleiding
Tijdens de Olympische Spelen van september 2000 in Sydney werden er acht wereldrecords verbroken. Dit moet gewoon te maken hebben met het bijzonder soort zwembad waarin werd gezwommen en bijzonder soort kleding waarin werd gezwommen (haaienpak).

Materiaal en Methode
Materiaal
Je hebt voor je opdracht de volgende dingen nodig:
• Het bijgevoegde krantenartikel en bijlagen (bijlage 1 en 2)
• Internet zoekmachine

Methode
Lees eerst het krantenartikel, beantwoord daarna de vragen 1 tot en met 6. Hierna maak je een verslag van al je antwoorden

Resultaten
1a+ b)
bijzonder eigenschappen zijn:
- Er zit tweederde minder chloor in water, daardoor zullen de zwemmers minder last hebben van irritatie.
- De startblokken hebben een ideale schuinte, hierdoor kunnen ze beter afzetten.
- Er zijn handvaten voor de start bij de rugslag, ook voor beter en sneller afzetten.
- Water wordt er constant op 27 graden gehouden, want hoe hoger de temperatuur hoe ‘dunner’ het water, en hoe kouder hoe ‘stroperiger’. Naarmate de temperatuur zal stijgen zal het water verdunnen en zal het minder weerstand geven voor de zwemmers.
- Ook hebben ze de banen 2 keer zo breed gemaakt dan normaal en een meter dieper dan de standaardmaat voor wedstrijdbanen. Daardoor zullen de gevolgen van de zwemmers niet door de wanden worden teruggekaatst. Het golvende water verdwijnt over de rand in de gleuven die daar zitten. Overigens komt het water van onderaf wel weer terug ander zou het na een tijdje toch lager komen te staan.
- Een innovatief ontwerp van de baanmarkering absorbeert de golfslag van de zwemmers.

2.
Een hogere temperatuur zorgt voor meer dunner water en dat zorgt weer voor minder weerstand voor de zwemmers, maar de temperatuur mag niet te hoog worden (in ieder geval niet hoger dan ongeveer 35 graden). De zwemmers kunnen dat gewoon niet meer aan. Doordat de temperatuur wordt verhoogd word ook de druk op de zwemmers groter, hierdoor kunnen de zwemmers moeilijker energie uitoefenen.

3.
In het warme water functioneren stijve spieren veel beter. Zwemmen is in ieder geval goed voor je spieren. Ze ontspannen door de bewegingen die je in het water maakt. Bij koud water zouden je spieren sneller stijf en dus uitgeput kunnen raken.

4.a.
De Fastskin is het eerste badpak ter wereld dat, strak getrokken over bijna het hele lichaam, dat hydrodynamische eigenschappen van de haaienhuid nabootst. Met het badpak kunnen de prestaties met 3 procent worden verbeterd, claimt het bedrijf op basis van onderzoek met testzwemmers. Het revolutionaire van het Skinfast- badpak zit ‘m in de minuscule groefjes op de buitenkant. Die zouden de weerstand van de zwemmer verminderen. Het bedrijf heeft zich daarbij laten inspireren door de huid van een haai, de snelste vis ter wereld.

4.b.
De vijf bedenkingen (nadelen) zijn:
1. Bij elke zwemsnelheid hoort een iets andere, optimale vorm en grootte van de groefjes. De haai zelf heeft dat netjes opgelost. De grootte van de huidgroefjes varieert, afhankelijk van de plaats op het lichaam. Bij het zwempak is dat niet het geval. Sterker, wanneer de snelheid van de zwemmer niet optimaal is - te langzaam of te snel - ten opzichte van vorm en grootte, dan kunnen groefjes zelfs contraproductief werken. Dan ontstaat er juist extra wrijving
2. Maar turbulentieweerstand - die met een groefjeshuid is te reduceren - is slechts een deel van de weerstand die het lichaam ondervindt. Er is ook sprake van zogeheten drukweerstand die ontstaat door drukverschillen langs het lichaam. Deze is niet te beïnvloeden met een zwempak met groefjes, maar hangt voornamelijk van de vorm van het voorwerp af.
3. Een zwemmer beweegt zich echter niet zo ideaal door het water. Bij een zwemmer is daarom de drukweerstand groter - relatief gezien - dan bij een vliegtuig. De wrijvingsweerstand, het deel dus dat met een groefjeszwempak is te beïnvloeden, is bij een zwemmer relatief kleiner.
4. Bovendien beweegt hij zich niet met een constante snelheid door het water. Bij elke slag treedt er een versnelling van de beweging op, die daarna weer vertraagt. Niet bepaald ideaal, als het gaat om het minimaliseren van de weerstand.
5. Bovendien beweegt een zwemmer zich niet met een constante snelheid door het water. Bij elke slag treedt er een versnelling van de beweging op, die daarna weer vertraagt. Niet bepaald ideaal als het gaat om het minimaliseren van de weerstand. Een zwemmer moet eigenlijk zo stil mogelijk in het water liggen, en voorkomen dat er een vertraging in zijn beweging optreedt.

5.

drie redenen waarom de een eerder aantikt dan de ander:
• Het ligt aan de bouw van de zwemmer
• Het ligt aan de techniek van de zwemmer
• Het ligt aan het uiterlijk: dus wat de zwemmer aan heeft (bijvoorbeeld een haaienpak of een gewoon zwempak) en of de zwemmer alle zichtbare lichaamsbeharing heeft verwijderd. Want beide factoren kunnen ervoor zorgen dat je juist sneller zwemt.

6.

Verbeteringen:
• Door de golfweerkaatsing sterk te dempen is er een veel eenvoudiger middel: namelijk olie, want olie heeft een onevenredig sterk, onfeilbaar effect op de golven.
• Het badwater met dreft vermengen, omdat zuiver water een nogal hoge oppervlaktespanning heeft. Dreft zou de oppervlaktespanning verlagen.
• Het water zout maken, want zout water zorgt voor een grotere dichtheid, hierdoor zou je gemakkelijker hoog op het water kunnen zwemmen. En dat zorgt weer voor snellere tijden.
• De dynamische viscositeit moet naar beneden, het voordeel daarvan is dat de zwemmers minder warmte verliezen tijdens het zwemmen, en ook verkleint het de weerstand. Het zou toch niet zo erg zijn als de temperaturen nog wat worden verhoogd, want bij de afstanden 100 en 50 meter verblijf je nog geen driekwart minuut in het water en daardoor is een temperatuur van 35 graden wel te verdragen.REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.