Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De MRSA bacterie

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 662 woorden
  • 27 maart 2001
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
60 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Hoe heeft de MRSA- bacterie kunnen ontstaan In de jaren 1940-1950 bleek dat de MRSA- bacterie de veroorzaker was van onder andere bloedvergiftiging, longinfecties en ontstekingen aan operatiewonden. Een vermoeden is dat enkele jaren geleden de bacterie resistent is geworden voor de antibiotica van dat moment. Als er in Nederlandse ziekenhuizen de MRSA- bacterie optreedt kan worden vastgesteld dat die afkomstig is uit het buitenland. In Nederland en andere westerse landen kan de bacterie niet meer toeslaan vanwege het strengere antibioticum- beleid. Uit voorzorg worden mensen die op de Intensive Care terechtkomen die direct vanuit het buitenland komen eerst geïsoleerd verpleegd. Een voorbeeld hiervan is het verhaal over een Ruandees jongetje van 5. Hij was voor zijn ziekenhuisopname in Nederland naar Nederland gevlucht met zijn familie en hij was voorheen nooit ernstig ziek geweest. Hij werd opgenomen voor waterpokken met een snelle ademhaling, later bleek hij ook koorts te hebben. Na verder onderzoek bleek dat hij en zijn zusje besmet waren met de MRSA- bacterie. Voor zijn komst naar Nederland heeft hij enkele tijd in een Zaïrees vluchtelingenkamp gewoond, daar is volgens de artsen door de slechte hygiëne de MRSA- bacterie opgedoken. Hoe wordt gecontroleerd? Als ze denken dat iemand besmet is met de MRSA- bacterie wordt er een uitstrijkje van de huid of neus gemaakt, dat is al genoeg om vast te stellen of iemand besmet is. Er kan dan ook worden bekeken of de bacterie resistent is of niet, als hij niet resistent is kan hij worden bestreden met gewone antibiotica. Als de bacterie resistent is wordt het moeilijker om de bacterie de bestrijden, er moet dan een nieuwe antibiotica komen.
Welke preventieve maatregelen hebben ziekenhuizen getroffen? Uit voorzorg worden mensen die op de Intensive Care terechtkomen die direct vanuit het buitenland komen eerst geïsoleerd verpleegd. Zo voorkomen ze dat als de bacterie aanwezig is niet verder uitbreidt op de afdeling op andere patiënten. Ook geven de artsen antibioticum aan eventuele MRSA- patiënten om te voorkomen dat als de patiënten besmet zouden zijn, ze het niet langer zouden hebben. Wat doen ze als de MRSA- bacterie toch is binnengedrongen? Als de bacterie het ziekenhuis is binnengedrongen wordt de patiënt onmiddellijk overgebracht naar een gesloten afdeling. Dat doen ze om te voorkomen dat de bacterie meer slachtoffers maakt op de afdeling waar de patiënt verbleef. Vervolgens worden alle mensen die met het slachtoffer in aanraking zijn gekomen onderzocht op de MRSA- bacterie. Het kan ook gebeuren dat de hele afdeling wordt ontruimd tot de bacterie helemaal weg is, de bacterie verdwijnt dan door schoonmaak en sterilisatie van de hele afdeling. Als er slachtoffers bij het ziekenhuispersoneel worden gevonden worden die op non- actief gesteld of moeten ze dingen doen waarbij ze geen contact met patiënten hebben. Personeel dat besmet is geweest met de bacterie moet regelmatig nog onderzoek naar de bacterie laten doen om er zeker van te zijn dat deze weg is en wegblijft. Sommige dragers blijven soms verspreiders van de bacterie en zijn dus niet geschikt om bepaalde taken te vervullen binnen de gezondheidszorg. Wat is het geheime wapen? En hoe lang werkt het nog? Op dit moment wordt de antibiotica vancomycine gebruikt om de bacterie te bestrijden. Voorgangers van deze antibiotica zijn pijn penicilline en penicilline- resistent en meticilline. De meticilline heeft enkele jaren geleden de MRSA- bacterie verholpen, de sterkste bacteriën hebben dat overleeft en werden resistent voor de antistof. De meticilline is nu goed genoeg om de MRSA te bestrijden. Voor hoe lang het nog werkt valt niet precies te zeggen omdat er geen vaste datum vast ligt dat de MRSA- bacterie resistent is voor vancomycine. Als de MRSA- bacterie ook resistent voor vancomycine is geworden moetende wetenschappers verder onderzoeken om het goede antibioticum te vinden om de kwade MRSA te bestrijden, winnen zullen we nooit, de bacterie blijft de mens slimmer af. Bronvermelding http://www.isis.rivm.nl
http://www.cellsalive.nl
Microbiologie, uitgeverij Segment

REACTIES

E.

E.

ha leuke naam hebbie hioest hier ok leuk stukkie hebbie gestuurd het slaat echt helemaal nergens op

22 jaar geleden

I.

I.

welk nummer keuze opdracht is dit he??

22 jaar geleden

K.

K.

Echt hartstikke handig dat werkstuk!!!! Nu hebben we in 1 les een eindopdracht voor ANW klaar! THNX!!!

22 jaar geleden

M.

M.

hallo renske ,

ik heb nu al het 1 en ander gelezen over mrsa ik werk zelf in een verpleeghuis waar op 3 afdelingen mrsa heerst , maar nu wil ik het volgende weten wat zijn de verschijnselen van mrsa want dat is nergens terug te lezen .
ik hoop dat jij mij kunt helepen ??????????

groetjes monique de boo

19 jaar geleden

B.

B.

Erg lang, maar wel erg handig!

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.