ADVERTENTIE
Vind een bijbaan die bij je past!

Een bijbaantje zoeken dat bij je past kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen kom je er al snel achter wat je wel en wat je niet leuk vindt. Lees alle tips over het vinden van een bijbaan op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check alle tips van Youngpwr!

De moord op OetziSamenvatting:
Mensen hebben een paar jaar terug lijk gevonden, ze noemden hem de Oetzi, omdat hij in het plaatsje Oetzta gevonden was. Dit is de oudste ijsmummie ooit gevonden. Hij lag er al 5300 jaar. Het vreemde was dat zijn lichaam eruit alsof hij pas een jaar dood was, maar door middel van de achtergelaten voorwerpen en de kleding (een jas van gras en speerpijlen van vuursteen) konden ze zien dat deze man niet uit deze tijd kwam. Later bleek dat deze man, door botanalyse aangetoond, ongeveer 40 jaar was toen hij stierf. Hoe hij daar was gestorven in de bergen was een raadsel. Het onderzoek naar Oetzi begon.De zoektocht van wetenschappers op de al 5300 jaar dode man, leverde niets op. Iedere wetenschapper vroeg zich af hoe hij daar was omgekomen. De eerste hypothese was dat Oetzi in de bergen was gaan liggen om uit te rusten en toen is doodgevroren.

Toen wilden de wetenschappers weten wanneer hij was gestorven. Ze hoopten dat Oetzi was gaan liggen en dat hij toen stuifmeel bij zich had, want er is voor elk seizoen een ander stuifmeel. Er lag stuifmeel op zijn lichaam uit het herfstseizoen. Wanneer het stuifmeel vers zou zijn zou dit betekenen dat de sneeuw later op zijn lichaam is gekomen, dat was het geval.De hypothese veranderde, de tweede hypothese was dat Oetzi verrast werd door een storm.

Wetenschappers startten op dat moment een onderzoek naar Oetzi’s doodsoorzaak. Er werd een inwendig onderzoek gedaan door middel van röntgenfoto’s. De wetenschappers trokken hier hun conclusie uit; Oetzi’s ribben waren gebroken, wat volgens hun alleen maar kon gebeuren door een gevecht. Hieruit volgde de ramptheorie;

Oetzi was een 40-jarige herder die in een gevecht terecht kwam, waarna hij de gewond bergen in vluchtte en uitgeput raakte. Hij werd verrast door een storm en toen overleed hij.

Dit gebeurde volgens de wetenschappers in de herfst en tussen de dood en de vondst van Oetzi is het ijs nooit veranderd.Er was een wetenschapper die de ramptheorie niet vertrouwde en wilde Oetzi onderzoeken. Hij liet hem ontdooien, maar het lichamelijk onderzoek leverde niets op. Toen besloot hij de ramptheorie te controleren en besloot in Oetzi’s darmen te kijken. Hij vond daar Oetzi’s laatste maaltijd, waarin het stuifmeel zat van de hopbeuk, deze hopbeuk bloeit alleen in de lente. Dit betekende dat Oetzi in de lente was gestorven en niet in de herfst.Toen gingen de wetenschappers onderzoeken of het ijs echt niet was veranderd. Ze onderzochten, de netjes naast elkaar gevonden, gereedschappen die naast Oetzi lagen en de plek waar hij gestorven was. Ze vonden een afgebroken pijlpunt, waarvan een deel ontbrak. Ze vonden deze een paar meter verderop. Dit zou betekenen dat het ijs minstens een keer gesmolten en/of bewogen was. Nadat ze dachten dat het ijs minstens één keer was gesmolten gingen ze bewijzen zoeken dat hun theorie zou kunnen ondersteunen. Oetzi werd op zijn buik gevonden, maar had een wond op zijn achterhoofd, veroorzaakt door druk. Dit betekende dus dat hij op zijn achterhoofd heeft gelegen en daarna door iets is verplaatst op zijn buik, dit was het ijs.

Hierna werd er controle gedaan op de ribbreuken van Oetzi. Er bleek dat de ribben niet gebroken waren, maar ingedeukt. Dit kan niet opgelopen zijn door een gevecht, maar door hevige druk. Weer was dit het ijs dat de druk veroorzaakte. Dat houdt dus in dat de ramptheorie niet helemaal klopt en de plaats waar Oetzi stierf wél veranderd is. Bij deze controle op de ribbreuken is er nog een ontdekking gedaan. In de linkerborst van Oetzi is een “zwevend botje” opgemerkt, later is er door een dichtheidcomputer bewezen dat het om een vuursteen ging. In Oetzi’s tijd maakte men van vuursteen pijlpunten. Dit zou kunnen betekenen dat Oetzi vermoord is….. Om hier duidelijkheid over te krijgen gingen ze onderzoeken of de pijlpunt de doodsoorzaak was.

De pijlwond was nog vers dat was te zien aan, de vorm van de snee: diagonale inorsie (dit komt alleen bij verse wonden voor). Oetzi heeft dus 5300 jaar geleden gewelddadig de dood gevonden.De laatste en kloppende hypothese was dus;

Oetzi was een 40-jarige herder die aan het eten was in de vallei, onder aan de Alpen. In zijn eten zat het stuifmeel van de hopbeuk. Hij kwam in een ruzie terecht en wilde vluchtte, maar werd neergeschoten door een pijl gemaakt van vuursteen. Nadat hij de bergen was ingevlucht haalde hij de pijl eruit. Toen is hij gaan liggen en gestorven aan de gevolgen van; uitputting, shocktoestand en bloedverlies. Hierna is hij ingevroren en is zijn lichaam in goede conditie bewaard gebleven. Tussen het sterven en de vondst is het ijs wel degelijk gesmolten geweest.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.