Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

AIDS

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 581 woorden
  • 26 januari 2002
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
AIDS Verslag
Inleiding
Aids: 'Acquired Immune Deficiency Syndrome'. Vertaald betekent dit: een verworven stoornis in het immuunsysteem (het woord syndroom betekent dat er een combinatie van symptomen is). Het is een ziekte die de het immuunsysteem van ons lichaam aantast. Iedere dag komen er 13.700 mensen bij met HIV of Aids. Elke dag sterven er duizenden aan deze ziekte. Over de hele wereld zijn er nu meer dan 40 miljoen mensen met Aids en meer dan 13 miljoen aidswezen. Tot nu toe valt Aids nog niet genezen, er bestaan al wel medicijnen die het immuunsysteem langer in stand houden. De overdracht kan wel voorkomen worden. Theorie Aids werd het eerst ontdekt in de VS, in 1981. Het werd ontdekt bij jonge (homoseksuele) mannen, die een bepaald type longontsteking hadden. Hiervoor waren ze volkomen gezond. Ook werd in deze groep een bepaald soort huidkanker geconstateerd (Kaposi sarcoom), die normaal alleen voorkomt bij oudere mannen met een verzwakte afweer. Aids wordt veroorzaakt door het HIV virus (Humaan Immunodeficiëntie). Het is een variant van een virus dat ook wel bij apen voorkwam. Het HIV virus tast het afweersysteem van de geïnfecteerde persoon aan. De zogenaamde T4-cellen raken geïnfecteerd en kunnen hun functie, het vernietigen van bacteriën schimmels en virussen, niet meer uitvoeren. Op een zekere dag is het afweersysteem zodanig gesloopt, dat je vatbaar bent geworden voor allerlei kwalen, waar je vroeger gewoon immuun voor was. De patiënt heeft nu Aids. Als iemand met HIV is geïnfecteerd, wordt dat ook wel seropositief genoemd. HIV loop je niet zomaar op. Het kan worden overgedragen bij: - onveilig seksueel contact - het inspuiten met eerder gebruikte naalden en spuiten bij drugsgebruik - een seropositieve moeder op haar kind tijdens de zwangerschap, de bevalling of via borstvoeding - het gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusie met besmet bloed
Practicum In de klas hebben wij het Aidsspel gedaan. Iedereen had een bekertje met Yoghi en in een van deze bekertjes zat een bepaalde oplossing (de indicator voor deze oplossing is jood). Iedereen kreeg een kaartje met daarop een persoon. Je moest je houden aan de persoon's zijn/haar liefdesleven (deden we niet). Je moest dan zeg maar met andere personen “gemeenschap” hebben, dan gooi je de beide Yoghi Drinks bij elkaar en weer terug in je eigen bekertje. Zo kon de oplossing dus van de ene Yoghi Drink naar de andere gaan (het “virus” dus). Ook al hielden we ons niet aan het persoon die we toegewezen kregen. Toch kon dezelfde conclusie getrokken worden. Na in alle bekertjes de jood te hebben gedaan, bleek dat meer dan 75% van de klas de oplossing in zijn bekertje te hebben (geïnfecteerd dus). Hieruit blijkt dat het HIV virus zich echt snel verspreid. Het begon dus met 1 persoon en op het laatste bleek dus, dat er al meer dan 15 mensen het virus al hadden. Conclusie Het HIV virus verspreidt zich in een rap tempo, daarom zijn er ook veel campagnes die dit tegen willen gaan. Een condoom gebruiken is al een goed begin, maar in continenten zoals Afrika heeft men dit een lange tijd niet gehad. Kinderen zijn in die landen ook erg belangrijk om dat ze o.a. geld kunnen verdienen en de familie aanzien geven. Afrika is dan ook een continent waar dit virus veel voorkomt. Het practicum was een goede manier om te tonen hoe rap zich zo’n virus kan verspreiden, ik heb erg veel geleerd van dit onderwerp en het was erg interessant.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.